GASZTRO STREETFOOD

A Picanhától a Bachalauig: Brazil Street Food

Illés
Írta Illés

Street Food Éjszakája – Az utolsó menü – 2017. november 17.

5. alkalommal megrendezésre kerül Street Food Éjszakája, utolsó lesz ebben a formában, de garantáltan az eddigi legnagyobb szabású. Ezúttal is kézműves sörökkel és üdítőkkel kiegészített menüvel, 20-50%-ig terjedő árkedvezményekkel, illetve most különleges összetevőket tartalmazó ételkülönlegességekkel várnak majd minden érdeklődőt a street food-osok saját üzlethelyiségükben, hogy utoljára egy közös nagy evésen vehessenek részt a látogatók a Street Food ünnepén!

Helyszín: Budapest több pontján, az akcióhoz csatlakozott street food bárokban
Időpont: 2017. november 17., 16:00-tól ameddig a csatlakozott helyek nyitva tartanak!
Esemény, további információ:  https://www.facebook.com/events/329548107454621/
Image may contain: text

 

Mindig is érdekelt, hogy milyen ételeket árulnak a brazil utcákon? Brazília gasztronómiai olvasztótégelynek tekinthető, konyhájára nagy hatást gyakoroltak a világ különböző ízvilágai. Olyan távoli országok, kontinensek alapanyagai, tradíciói jelennek meg náluk, mint Afrika, Japán vagy Portugália. Összegyűjtöttünk pár közkedvelt brazil street foodot.

 

 1. Picanha

A brazilok jól bánnak a barbecue-val. Az országban vannak kifejezetten erre specializálódott éttermek -a Churrascariák-, melyek a déli Gaucho kultúra tradicíóiból merítenek. A helyi szokások szerint a kávbojok nyársra húzzák és forró szén felett sütögetik a húsokat, majd egyszerűen kősóval fűszerezik azokat. Amit manapság ezzel a stílussal azonosítanak, az a picanha, mely a vesepecsenye legjobb részéből készül. Ezen van egy vastag zsírréteg, mely biztosítja, hogy a szenes, füstös hús csak úgy szétolvadjon a szájban. A barbecue teszi még fenségesebbé.

 

Picanha Brazilian Grill - Near Northeast Philadelphia: Rodizio Dinner with Two of Four Juices and Two or Four Desserts at Picanha Brazilian Grill (Up to 44% Off)

Képforrás: www.groupon.com

 

2. Feijoada

A feijoadat akár Brazília nemzeti ételének is tekinthetjük. Ez egy gazdag, bőséges pörkölt, melyet feketebabból és különböző sertéshúsokból állítanak elő. Bár manapság az egész országban megtalálható, az eredeti változat Rio de Janeiro gyarmati lakosságához kapcsolódik, akik lassan főzték meg pörköltnek a kevésbé kívánatos húsdarabokat. A Caldinho de feijão egy könnyedebb verzió, ez inkább egy bőségesebb bablevesre hasonlít és bögrékben vagy tálakban árusítják hűvösebb időben.

 

Brazilian Feijoada Black Bean Stew

Forrás: www.amazon.com

3. Pastel de queijo

Ezt a ropogós, sült tésztafélét az ország délkeleti részén találjuk meg, azon belül is főleg São Pauloban. Kiváló street food, forrón szolgálják fel italok kísérőjeként. Töltelékként csirkehúst, marhahúst, sajtot vagy akár pálmaszívet is rakhatnak bele. Édes változatait is megtalálhatjuk (csokoládés, karamellás, gyümölcsös).

Képtalálat a következőre: „pastel de queijo”

Képforrás: www.maisreceita.hu/br

 

4. Coxinha

A coxinha szintén Sao Pauloi specialitás: a sült, ropogós kroketteket aprított csirkével és Catupiryvel, ezzel a lágy, krémes sajttal töltik meg. A tölteléket tészta réteggel veszik körül, majd aranybarnára pirított zsemlemorzsában forgatják meg, mielőtt kisütnék. Az alakja hasonlít egy könnycseppre.

 

Képtalálat a következőre: coxinha

Képforrás: www.omnomculture.wordpress.com

 

5. Kibe

A kibe (vagy kibbeh) név alatt Libanonból származó kis húsos falatkákat értenek, melyek egy kis közel-keleti feelinget csempésztek a brazil mindennapokba. Ezek az alaposan megfűszerezett pogácsák darált marhahúsból és bulgur búzából készülnek. A kibét leggyakrabban az utcán árulják, bár sült és nyers változatban is megtalálható.

 

Képtalálat a következőre: kibbeh brazil

Képforrás: www.burcarioca.blogspot.hu

 

6. Pão de queijo

Ezek a kis, könnyű, puha zsemlék egész Brazíliában elterjedtek. Eredetileg a Minas Gerais déli fertályáról származnak. Lényegében egy „sajt kenyérről” beszélünk, a tészta alapja tápiókaliszt és lágy sajt keveréke. Nagyon kellemes kis rágcsálnivaló egész napra, a brazilok főleg reggelire fogyasztják sajttal vagy dzsemmel leöntve.

 

Képtalálat a következőre: „pao de queijo”

Képforrás: www.seriouseats.com

 

7. Bacalhau

Ezek az ízletes rágcsálnivalók úgy készülnek, hogy sózott tőkehal és krumplidarabkákat sütnek addig, amíg el nem érik a tökéletesen aranyszínű és ropogós külsőt, de úgy, hogy a belsejük fenségesen puha maradjon. A brazilok sózott tőkehal iránti szenvedélye a portugáloknak köszönhető, akik nagy hatással voltak az ország konyhájára és akiknél a Bacalhau szintén közkedvelt étel.

 

 

Következő cikkünkben Indiába utazunk, hogy bemutassuk a legjobb utcai falatjaikat. Addig se felejtsétek el, hogy 2017. november 17-én vár titeket a Street Food Éjszakája.

 

Street Food Éjszakája – Az utolsó menü – 2017. november 17.

5. alkalommal megrendezésre kerül Street Food Éjszakája, utolsó lesz ebben a formában, de garantáltan az eddigi legnagyobb szabású. Ezúttal is kézműves sörökkel és üdítőkkel kiegészített menüvel, 20-50%-ig terjedő árkedvezményekkel, illetve most különleges összetevőket tartalmazó ételkülönlegességekkel várnak majd minden érdeklődőt a street food-osok saját üzlethelyiségükben, hogy utoljára egy közös nagy evésen vehessenek részt a látogatók a Street Food ünnepén!

Helyszín: Budapest több pontján, az akcióhoz csatlakozott street food bárokban
Időpont: 2017. november 17., 16:00-tól ameddig a csatlakozott helyek nyitva tartanak!
Esemény, további információ:  https://www.facebook.com/events/329548107454621/

Image may contain: text

Hozzászólás írása