GASZTRO MAGAZIN STREETFOOD

Egzotikus ízek és színek kavalkádja az Atlasz lábainál

Illés
Írta Illés

Street Food Éjszakája – Az utolsó menü – 2017. november 17.

5. alkalommal megrendezésre kerül Street Food Éjszakája, utolsó lesz ebben a formában, de garantáltan az eddigi legnagyobb szabású. Ezúttal is kézműves sörökkel és üdítőkkel kiegészített menüvel, 20-50%-ig terjedő árkedvezményekkel, illetve most különleges összetevőket tartalmazó ételkülönlegességekkel várnak majd minden érdeklődőt a street food-osok saját üzlethelyiségükben, hogy utoljára egy közös nagy evésen vehessenek részt a látogatók a Street Food ünnepén!

Helyszín: Budapest több pontján, az akcióhoz csatlakozott street food bárokban
Időpont: 2017. november 17., 16:00-tól ameddig a csatlakozott helyek nyitva tartanak!
Esemény, további információ:  https://www.facebook.com/events/329548107454621/

Image may contain: text

 

Utolsó cikkünkben Kína utcáit barangoltuk végig, ezúttal Marokkó a soros. Ez a különleges ország kedvelt turisztikai célpont, és ez többek között a finom ételeknek is köszönhető. Nem csak a riádokban vagy az elegáns éttermekben, hanem az utcán is kitűnő ízeket fedezhetünk fel. Sőt, lehet, hogy legemlékezetesebb falatjainkat egy eldugott kis bódé mellett fogjuk elfogyasztani.

A marokkói gasztronómia rendkívül változatos, hatással volt rá a francia, a spanyol, sőt még a szenegáli konyha is. Az itt élő emberek vendégszeretőek, de legyünk óvatosak, ugyanis egy vacsora akár tíz fogásból is állhat… A leggyakoribb húsfélék a bárány és a galamb, ehhez babot, tojást, sárgarépát és mandulát szoktak enni.

Keverednek a sós és az édes ízek, a szárított gyümölcsök és az ízesített vízek is közkedveltek. A legtöbb desszert méz és mandula alapú. Ne féljünk felfedezni ezt a különleges, már-már bizarrnak ható világot! Össze is szedtünk néhányat a legtipikusabb marokkói street food közül.

 

1. Loubia vagy fehér bab

A Loubia fehér bab, melyet egy izgalmas, vörös szószban főznek meg. Sokféleképpen lehet fűszerezni a marokkói lencsét, de akárhogy is készítik el, finom lesz. Érdemes megkóstolni.

 

Képtalálat a következőre: „Loubia morocco”

Loubia vagy fehér bab (Forrás: http://www.partaste.com)

 

2. Olívabogyók

A marokkói olívabogyók mind megjelenésben, mind ízben rendkívül kellemesek. Sokféle színben és ízben kaphatóak: világos-sötét, citromos-fűszeres stb. Nehéz nekik ellenállni, az egyszer biztos.

 

Képtalálat a következőre: „olives morocco”

Olívabogyók (Forrás: http://donaldandcathy.typepad.com/ma_vie_trouvee)

 

3. Csiga

A marokkói csigák illatra sokkal erősebbek, mint ízre, ezért már távolról lehet tudni, hol árulják. Az árusok általában egy kis, forró csigákkal és erőlevessel megtöltött cserépedényt adnak a vásárlók kezébe, melyben van egy biztosítótű is a csigák kihalászására. Ha végeztünk a csigákkal, kortyoljuk el az erőlevest is!

 

Képtalálat a következőre: „snails morocco”

Csiga (Forrás: https://www.runninginmorocco.com)

 

4. Khobz

Ez a kenyérféle kihagyhatatlan, kivéve ha gluténérzékeny az ember. A Khobz a tajine és a marokkói saláta nélkülözhetelen kelléke. Ha megéheztél városnézés közben, csak vegyél egy friss szelettel az utcai árusoktól. Vannak bódék, ahol krémsajttal (Kiri) vagy mézzel kenik meg. Ideális kis rágcsálnivaló, sok változata van: fehér, búza, bolyhos stb. A Malawi kicsit zsírosabb, míg a Kharsha a kukoricakenyérre hasonlít.

 

Képtalálat a következőre: „khobz morocco”

Khobz (Forrás: http://heymorocco.com)

 

5. Brochette

A Brochette a kebab egy változata és mindenképp érdemes megkóstolnunk, ha Marokkóban járunk. Kis bódékban kaphatóak, különböző húsokból állítják össze és mindenhol más fűszereket használnak. Ha egyedi fűszerezésre vágyunk, megtehetjük, hogy elmegyünk a henteshez, aki a saját ízlésünk szerint ízesíti majd a húst. Ezzel visszatérhetünk a kisboltba, ahol kisütik nekünk. A khobzzal szendvicset is csinálhatunk belőle.

 

Képtalálat a következőre: „brochette morocco”

Brochette, vagyis marokkói kebab (Forrás: https://www.bonappetit.com)

 

6. Harira

Remek megoldás, ha nem akarunk sokat költeni az ebédre vagy a vacsorára. A Harira egy paradicsomalapú leves, amelyet kevesebb, mint egy dollárért kaphatunk meg a „lyukfal” éttermekben. Általában csicseriborsót, lencsét, tésztát és fűszereket raknak bele  A hagyomány szerint ezzel az étellel szakítják meg a ramadáni böjtöt, de egész évben kapható.

 

Képtalálat a következőre: „harira”

Harira, azaz marokkói lencsleves (Forrás: https://www.goodfood.com.au)

 

Következő írásunkban Japán utcai ételeit mutatjuk be. Tartsatok velünk továbbra is. És ne felejtsétek el: november 17-én vár titeket a Street Food Éjszakája.

 

Street Food Éjszakája – Az utolsó menü – 2017. november 17.

5. alkalommal megrendezésre kerül Street Food Éjszakája, utolsó lesz ebben a formában, de garantáltan az eddigi legnagyobb szabású. Ezúttal is kézműves sörökkel és üdítőkkel kiegészített menüvel, 20-50%-ig terjedő árkedvezményekkel, illetve most különleges összetevőket tartalmazó ételkülönlegességekkel várnak majd minden érdeklődőt a street food-osok saját üzlethelyiségükben, hogy utoljára egy közös nagy evésen vehessenek részt a látogatók a Street Food ünnepén!

Helyszín: Budapest több pontján, az akcióhoz csatlakozott street food bárokban
Időpont: 2017. november 17., 16:00-tól ameddig a csatlakozott helyek nyitva tartanak!
Esemény, további információ:  https://www.facebook.com/events/329548107454621/

Image may contain: text

Hozzászólás írása