GASZTRO MAGAZIN STREETFOOD

Nyüzsgő élet a yataik között

Illés
Írta Illés

Street Food Éjszakája – Az utolsó menü – 2017. november 17.

5. alkalommal megrendezésre kerül Street Food Éjszakája, utolsó lesz ebben a formában, de garantáltan az eddigi legnagyobb szabású. Ezúttal is kézműves sörökkel és üdítőkkel kiegészített menüvel, 20-50%-ig terjedő árkedvezményekkel, illetve most különleges összetevőket tartalmazó ételkülönlegességekkel várnak majd minden érdeklődőt a street food-osok saját üzlethelyiségükben, hogy utoljára egy közös nagy evésen vehessenek részt a látogatók a Street Food ünnepén!

Helyszín: Budapest több pontján, az akcióhoz csatlakozott street food bárokban
Időpont: 2017. november 17., 16:00-tól ameddig a csatlakozott helyek nyitva tartanak!
Esemény, további információ:  https://www.facebook.com/events/329548107454621/

 

Image may contain: text

 

Legutóbb Marokkót vizsgáltuk meg street food téren, most látogassunk el Japánba, a világ harmadik legnagyobb gazdasági hatalmával rendelkező országába.

A japán gasztronómiára kétségkívül nagy hatást gyakorolt a rizs és a buddhizmus térnyerése a VIII. században. A buddhisták nem nézték jó szemmel a húsfogyasztást, később el is terjedt a tofu és a szója. A XVI-XVII. században a portugál és a holland hajósok hoztak új zöldségeket és fűszereket Japánba, persze az ezekből készült ételek a saját ízlésük szerint alakultak.

A XX. században már mindenki számára elérhetővé váltak a konyhaművészet áldásai, elterjedt lett a marha-, a sertés- és a baromfifogyasztás is. A tej is egyre népszerűbb lett. Betört az amerikai hamburger, az olasz pizza. Összegyűjtöttünk néhány tipikus japán street foodot, melyeket gyakran yataikban, vagyis mobil élelmiszerbódékban árulnak:

 

1. Takoyaki

A Takoyaki szó szerint sült polipot jelent. Ez elsőre bizarrnak hangzik, de valójában egy kellemes, könnyű ételről beszélünk. Ez a népszerű fogás gyakorlatilag polippal, zöld hagymával, gyömbérrel és tempuradarabokkal megtöltött, sült tésztalabdákból áll. A ropogós takoyaki labdacsokat általában zöldhagymával, haldarabkákkal, majonézzel és egy speciális takoyaki szósszal tálalják, mely kissé hasonlít a Worcester szószra. A Takoyaki Osaka városában a legelterjedtebb, de alapvetően minden Japán városban népszerű.

 

Képtalálat a következőre: „takoyaki”

Takoyaki (Forrás: http://iamafoodblog.com)

 

2. Shioyaki

A Shioyaki egy rendkívül egyszerű, mégis meglepően ízletes snack, amely általában egy nyársra húzott sült halból áll. A makréla (saba) sűrűn előfordul Japán partjainál, ezért gyakran felhasználják ehhez a fogáshoz. A halat kizárólag sóval fűszerezik, hogy fokozza a pelyhes hús ízvilágát. Míg a saba shioyaki általában a fesztiválok standjain található meg, egy hasonló fogás -melyet tai no shioyakinak, vagyis sós grillezett tengeri keszegnek hívnak- a hagyományos újévi ünnepeken fordul elő.

 

Képtalálat a következőre: „shioyaki”

Shioyaki (Forrás: https://www.flickr.com)

 

3. Édesburgonya 

A japán édesburgonya jellemzően valamivel édesebb, mint a nyugati változat. Leggyakrabban ősszel és télen árulják az utcán, és különféle módszerekkel készülhet. A Daigaku imo édes sziruppal és pirított szezámmaggal leöntött sült édes burgonyából áll. Más utcai árusok egészben sütik ki a burgonyát izzó köveken, vagy vastag szeletekre vágják, majd sóval és cukorral borítják.

 

Képtalálat a következőre: „japanese sweet potato street”

Édesburgonya (Forrás: https://http://asiadeliciousfamousstreetfood.blogspot.hu)

 

4. Yakisoba

A Yakisoba ramenszerű tésztából készül, melyet apró sertéshúsdarabokkal és különböző zöldségekkel (káposzta, hagyma, répa stb.) együtt sütnek ki. A kínai chow meinhez hasonlóan a yakisobát is egy különleges szósszal ízesítik, mely zamatos és fűszeres ízvilágot biztosít a tészta számára. Ideális rágcsálnivaló, általában hínárpelyhekkel, halpelyhekkel, vagy éppen vörös savanyú gyömbérrel szórják meg tálalás előtt. Előfordul, hogy hot-dogba is beleteszik majonéz és gyömbér társaságában.

 

Képtalálat a következőre: „yakisoba japan street food”

Yakisoba (Forrás: http://jpninfo.com)

 

5. Kare Pan

A Kare pan egyfajta „okazu pan”, mely kifejezés az ízletes összetevőkben gazdag kenyerek leírására szolgál. Enyhén édes tésztából készül, amelyet kirántanak és megsütnek, belsejébe japán curryt tesznek. A japán curry egészen más, mint a többi ázsiai curry, sötét színű és enyhébb ízű. Fantasztikusan ropogós külsejének és puha belsejének köszönhetően a kare pan egy rendkívül ízletes japán snack-nek tekinthető.

 

Képtalálat a következőre: „kare pan”

Kare Pan (Forrás: http://www.worshipblues.com)

 

6. Crêpes 

Bár a crêpes nem Japánból származik, ez egy igen népszerű street food az országban. Általában tölcsérbe csomagolva árulják, mert így könnyebb enni útközben. A japán crepes gyakran tartalmaz olyan friss összetevőket, mint az édes gyümölcsök vagy a sós tojás, és kicsit ropogósabb, mint francia rokona. Olyan tipikusan japán alapanyagokat is tesznek bele, mint az azuki bab tejszínhabbal vagy a csirke teriyaki szósszal.

 

Képtalálat a következőre: „japanese crepes street food”

Crepes (Forrás: https://www.pinterest.com)

 

Következő cikkünkben Kubába utazunk (persze csak virtuálisan). Kövess minket. 2017. november 17-én pedig ne hagyjátok ki a Street Food Éjszakáját.

Street Food Éjszakája – Az utolsó menü – 2017. november 17.

5. alkalommal megrendezésre kerül Street Food Éjszakája, utolsó lesz ebben a formában, de garantáltan az eddigi legnagyobb szabású. Ezúttal is kézműves sörökkel és üdítőkkel kiegészített menüvel, 20-50%-ig terjedő árkedvezményekkel, illetve most különleges összetevőket tartalmazó ételkülönlegességekkel várnak majd minden érdeklődőt a street food-osok saját üzlethelyiségükben, hogy utoljára egy közös nagy evésen vehessenek részt a látogatók a Street Food ünnepén!

Helyszín: Budapest több pontján, az akcióhoz csatlakozott street food bárokban
Időpont: 2017. november 17., 16:00-tól ameddig a csatlakozott helyek nyitva tartanak!
Esemény, további információ:  https://www.facebook.com/events/329548107454621/

Image may contain: text

Hozzászólás írása