Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionGASZTRO

750 teszt: A fesztiválozók fele nem tudja megkülönböztetni a félédes bort a száraztól

DSC01511

Az EFOTT-on bulizók tájékozottak a bor- és szőlőfajtákkal, valamint a borvidékekkel kapcsolatban, a cukortartalom megtippelése azonban nem egyszerű számukra: ez derült ki a 750 borbrand interaktív programjának és játékos tesztjének köszönhetően.

Az edukációs, borismertető program fő célja az volt, hogy az Ital Magyarország borszakértőinek közreműködésével minél közelebb hozzák a fiatalokat a minőségi borfogyasztáshoz.  Hogy felmérjék a fesztiválozók borok iránti elkötelezettségét és tudását, készült egy nem reprezentatív felmérés is, melynek során ötfős turnusokban tölthették ki a 750 tesztet az érdeklődők.  Egy vaktesztes kóstoló után kellett megítélniük az adott bor jellemzőit, de általános jellegű kérdések is akadtak a kérdőívben.

Az eredmények azt bizonyítják, hogy a fiatalok tájékozottak a borvidékekkel, a különböző szőlőfajtákkal és bortípusokkal, valamint a borhigítási arányokkal kapcsolatban.  Érdekesség, hogy míg a borok alkoholtartalmát jól ítélték meg, a cukortartalom megtippelése gondot okozott nekik: a fesztiválozók mindössze fele találta el, hogy félédes, édes vagy száraz bort kóstolt-e. Ennek az lehet az oka, hogy mivel a bor szubjektív ízét több tényező határozza meg, így az alacsony cukortartalmú borok is tűnhetnek édesnek, ha kevés savat illetve tannint tartalmaznak. Mindemellett pedig az alkohol és a glicerin is befolyásolhatja az édes ízérzetet.

Az Ital Magyarország prezentálta a Muzsika Szigetének színpadát körbevevő 750 Borfalut, mely felvonultatta többek között a Bognár, a Kristinus, a Polgár és a Lajvér Pincészetet is. A Borfalu mellett elhelyezkedő 750 konténerben pedig 14 pince 20 tétele közül válogathattak a fesztiválozók. A fesztiváljelenlét elsődleges célja az volt, hogy közelebb hozza egymáshoz a fiatalokat és a minőségi borfogyasztást, illetve hogy átadja a 750 koncepció lényegét: a bor nem attól lesz jó, hogy drága, hogy száraz, vagy fehér, hanem, hogy pontosan azt nyújtja, amit a fogyasztó elvár tőle.

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..