GASZTRO

A fesztiválgasztronómiához is csak profizmussal érdemes hozzáállni

Grasshopper

A Magyar Fesztivál Gasztronómiai Egyesület a hazai gasztronómiai egységek érdekeit védve, céljaikat és törekvéseiket egyesítve és annak hangot adva tevékenykedik a mindennapokban. Mert bár könnyű műfajnak tűnik, mégis – ahogy sok minden mást – csak profizmussal érdemes művelni a fesztivál gasztronómiát is. Az egyesület a magyar fesztiválokon megjelenő gasztronómia és a magyar gasztrofesztiválok minőségi színvonalának megőrzéséért tesz minden nap. Az egyik alapító taggal, Gergics Róberttel (Chilion) beszélgettünk az egyesületről, céljaikról és az aktualitásokról.

Flyerz: Miért van szükség a Magyar Fesztivál Gasztronómiai Egyesület munkájára?

Gergics Róbert: Fontosnak tartom, hogy legyen Magyarországon egy olyan egyesület vagy szervezet, mely támpontot ad a kiállítóknak és később a látogatóknak is – természetesen objektív szempontok alapján. Egy jól kialakított pontozó rendszer a cél, melyből egyértelműen látszik, hogy egy rendezvényt joggal neveznek fesztiválnak vagy ellenkező esetben egy szépen körített vurstliról beszélünk.

F: Te milyen szerepet vállaltál az egyesület működésében?

GR: Az én feladatom a kézműves kiállítók érdekeinek képviselete, illetve a számunkra fontos irányelvek képviselete, amit egy rendezvénytől egy ilyen vagy ehhez hasonló kiállító elvár.

F: Véleményed szerint mi az egyesület legfontosabb feladata?

GR: Legfontosabb egy objektív pontozó rendszer kialakítása és esetleges segítség nyújtás. Legyen szó jogi tanácsokról, eszköz bérlésről vagy csak a tapasztalataink továbbadásáról.

F: Hány fesztiválra szoktatok éves szinten kitelepülni?

GR: 2016-ban egészen pontosan 61 fesztiválon voltunk, sok esetben 2-3 helyszínnel képviseltetjük a Chiliont egy hétvégén.

F: Mi volt eddig a legjobb és a legrosszabb tapasztalatod?

GR: Alapvetően nagyon pozitívan szemléljük a dolgokat, azt várjuk el, amit előzetesen megbeszélünk, illetve amiért fizetünk. A legjobb élmény nekem nem a legnagyobb bevételt hozó rendezvény, inkább azt könyvelem el sikerként, amikor egy-egy rendezvényről úgy térek haza, hogy a Facebook oldalunk, a mailboxom tele van elismerő véleményekkel a termékkel és a nyújtott szolgáltatással kapcsolatban. Sajnos rossz élmények is vannak, de ez inkább szervezésből adódik, pl. elmegy az áram folyamatosan, nincsenek mosdók vagy hasonló apróságok.

F: Mit szeretnétek elérni az egyesülettel a jövőben?

GR: Egy olyan szintre emelni az egyesületet, hogy természetes legyen rendezvényre indulás előtt minden kiállítónak és látogatónak csekkolni az oldalt és az adott fesztivál értékelését. Jól működő online felület, ahol pedig a csatlakozó tagok egymás segíthetik, adhatnak-vehetnek egymás között vagy ajánlhatnak további rendezvényeket.

Hozzászólás írása