Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
EgyébFlyerz SelectionTrend & Beauty

Az igazán szép mosoly titkai

Screen Shot 2019-01-11 at 10.14.59

Az igazán szép mosoly titka a fogak és az íny egészségességében rejlik, ezért is érdemes mindent megtenni azok helyes ápolásáért. A mindennapi, minimális odafigyelés segítségével sokkal könnyebben megőrizhető a fogak egészsége, hiszen a  fogszuvasodás és a fogágybetegségek nem a korral járnak, hanem megelőzhetőek a helyesen végzett ápolással. Mindezek mellett a fogászati beavatkozások sokba kerülnek, ezért a felesleges pénzkiadás érdekében is érdemes erre odafigyelni. Manapság az igényes, szép mosoly fontos kelléke az ápolt megjelenésnek, és sokat elárul rólunk az, hogy milyen állapotban van a fogsorunk. A komolyabb baleseteken és megbetegedéseken kívül bőven elég az ajánlott szabályok betartása.

Hogyan kell helyesen fogat mosni?

A fogmosás már olyan szinten a mindennapok részévé vált, hogy arról beszélni, milyen fontos és miként kell helyesen elvégezni, banálisnak hathat. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a rendszeres és helyes fogmosás mellett nagyobb eséllyel kerülhetők el a fogászati beavatkozások. Az egészséges fogágyú embereknek a fogorvosok a módosított Bass-technikát ajánlják. A technika alapján a fogkefét félig a fogra, félig pedig az ínyre kell helyezni úgy,  hogy a sörték az íny felé nézzenek, és a fogkefének 45 fokos szöget kell bezárnia a fogfelszínnel.

Ezt követően 15-20 körkörös mozdulatot kell elvégezni a tisztításhoz, ami minimum 2 percig tartson. A technika alkalmazása során a sörteszálak behatolnak a fogak közötti területekre, és így hatékonyan tüntetik el a lepedéket az ínyről, az ínyszélről és a fogakról is. A körkörös mozgás után következik a söprő mozgás, aminek segítségével a fog korona része esik kezelés alá, és csak ezt követően lehet továbblépni az újabb fogakra.

A módosított Bass-módszer leginkább az ínyszél és a fogak területeit tisztítja alaposan, hiszen ezek a területek a domborulatoknak köszönhetően kevésbé öntisztítóak, illetve innen indul ki a legtöbb fogágybetegség. A fogkefével történő tisztítás azonban nem elengedő, mivel oda kell figyelni a fogkőztisztításra is, amit vagy ehhez szükséges speciális fogkefével vagy fogselyemmel érdemes elvégezni.

A rendszeres ellenőrzések

Az igazán szép mosoly megtartása vagy elérése érdekében a rendszeres fogorvosi ellenőrzések elkerülhetetlenek. Felnőttkorban az éves, tinédzserkorban a féléves látogatás ajánlott, ami csak az egészséges fogágyúakra vonatkozik. Az ilyen ellenőrzések folyamán az orvos könnyen kiszúrhatja az éppen megjelenő minimális elváltozást, így később nem kell hosszú és drága kezelésekkel bajlódni. Ekkor derülhet ki az is, hogy valakinek fogszabályzóra van szüksége. Erre nem csak esztétikai szempontból kerülhet sor, hanem a helyes eljárás megelőzi a későbbiekben kialakuló betegségeket, és segíthet a megfelelő harapásminta kialakításában. Ne csak akkor kerüljön szóba a fogorvos meglátogatása, amikor már komolyabb baj van, hanem legyen része az éves orvosi ellenőrzéseknek is.

Ha fogszabályozóra van szükség

A fogszabályzó viselését sokan esztétikai kérdésnek tekintik, pedig a szép mosoly elérése mellett a fogak egészségének megőrzéséért is felelős. A fogszuvasodás a fogak torlódásával könnyen kialakulhat, ráadásul a rendellenes erőhatások miatt akár még fogágybetegség is felléphet. Mindezek megelőzhetőek a fogszabályozó felhelyezésével, ami bár elsőre körülményesnek tűnhet, de hosszú távon sokkal kifizetődőbb. Felnőtt korban sem probléma elkezdeni a fogszabályozást, hiszen leginkább a passzív önligírozó technikának köszönhetően sosem késő belevágni a szép mosoly, az egészséges harapás, az állkapocsízület megfelelő működése és a fogak tisztíthatósága érdekében. A fogszabályozás ma már nem feltétlenül jelenti a fémből készített, ragasztott készülékeket, lehetőség van kivehető, nem fix változatokra vagy éppen műanyagból, porcelánból való verziókra is.

A láthatatlan fogszabályozásnak köszönhetően a készülék viselésének nem kell esztétikai kellemetlenségeket okoznia. A kivehető műanyag sín remek alternatív megoldást kínál az elülső fogak helyrehozására, míg a másik lehetőség bár fixen ragasztott, de mivel a fogak belső oldalára rögzítik, nem okoznak láthatósági gondot. A folyamat lezárásához nem szabad megfeledkezni a retenciós készülékekről sem, ugyanis a fogvándorlás szinte minden esetben megtapasztalható. Ezek felhelyezése biztosítja a kialakított fogsor tartósságát, illetve elősegítheti a beszédprobléma javulását is. Az orvosi utasítások betartásával és a megfelelő retenciós eljárás követésével az átlagban 1-3 éves fogszabályozási folyamat eredményes lehet.

Az igazán szép mosoly elérése és megtartása nem hangzatos, drága kezelésekkel kezdődik, hanem otthon igényel rendszeres odafigyelést. A napi minimum kettő jól elvégzett fogmosás eltávolítja a lepedékeket, így nagy mértékben elkerülhetőek a különböző betegségek, ugyanis a közhiedelemmel ellentétben ezek egyáltalán nem a genetikának vagy a kornak köszönhetők. Fontos, hogy az esti fogmosás semmi esetre ne maradjon ki, hiszen a nap folyamán történő étkezések hatással vannak a fogakra is. A rendszeres orvosi ellenőrzések során kiszűrhetőek a kialakulófélben lévő problémák vagy éppen ajánlásra kerülhet a fogszabályozó viselete. A fogak megfelelő ápolása elsőnek bár csekélységnek tűnhet, de hosszú távon a hatás nem marad el, így a fogorvos látogatása csupán az éves ellenőrzésekre korlátozódik vissza.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..