GASZTRO PROGRAMAJÁNLÓ STREETFOOD

Az olasz street food – biztos alap, ami mindig is létezett!

Eve
Írta Eve

Nemsoká elérkezik a várva-várt pillanat: november 17-e, amikor ismét és egyben utoljára megrendezésre kerül a Street Food Éjszakája! Az Ötödik, avagy Utolsó Menü nem – csak – a hazai street food képviselőit vonultatja fel, hisz ezt már minimum négyszer megtettük. 🙂 A lényeg most a lehetőség: hogy széles skálán minél több újdonságot, illetve bevált receptet kóstolhass meg, fenomenális kedvezményekkel és ezúttal különleges hozzávalókkal!

Cikkeztünk már arról, hogy a street food alapjai sok helyütt megvoltak korábban is. Az életkörülmények és az életmód maga nem volt mindig és mindenhol alkalmas arra, hogy az emberek a mindennapokat villásreggelivel kezdjék, ezért leleményességre kényszerültek.

Ez azonban nem csak, hogy megoldotta leghétköznapibb problémájukat (értsd: „mi a fenét együnk ma?!”), hanem olyan tudást, kreativitást és gyökereket teremtett, ahonnan nekünk már csak inspirálódnunk kellett. A biztos alapból könnyen építkeztünk: felhasználva elődeink kemény munkájának (és életének) eredményeit, illetve tovább fejlesztve azokat.

Nézzétek csak! Hot dog árusítás New Yorkban, 1906 körül (Fotó: Wikipédia)

Számos országban jelentek meg a mára elhíresült és történelemmé avanzsált utcai étkek. Egyet azonban elmondhatunk: Olaszország az a hely, mely melegágya (vagyis inkább tányérja) a street food-nak! Gondoljunk csak bele: az olaszok egyfolytában az utcán vannak. Ott élik az életüket (legyen szó akár a családi, akár a magánéletükről), ott sziesztáznak, esznek-isznak-mulatnak. De főleg esznek. Nem véletlen, mert a nagy csizma gasztronómiája egész egyszerűen zseniális!

Csak, hogy párat felsoroljunk: focaccia, piadina, arancini, panini, fritto misto, panzerotti, bomboloni… ez most pont úgy hangzik, mint egy olasz popslágereket népszerűsítő banda a „futottak még kategóriából”, de higgy nekünk – ennél ezek a nevek sokkal többet takarnak! 🙂

Valószínű, Te sem tudnál ellenállni egy ilyen pult kínálatának, igaz? (Fotó: Flickr)

Az olasz utcákon nem a „hagyományos” fast-food kapható. Az életfelfogás és az étel szeretete magával hozta az egészséges (na jó, mondjuk tenger mellett könnyű…) és az egyszerű alapanyagok felhasználását olyan ízharmóniával, amit (meg)emlegetsz. Nem pár napig!

A tenger kincsei, frissen és ropogósan! (Fotó: Flickr)

Teljesen mindegy, mit próbálsz ki: egy előző napi rizottóból készült rizsgolyót (azaz egy kisütött és istenien töltött arancinit), egy hamarjában kisütött maréknyi tengeri kincset (fritto misto), a magyar verzióval vetekedő mediterrán töltött lángost (panzerotti), vagy az édes fánkot (bomboloni) – ezeket az ízeket örökre megjegyzed és az olasz kulinária rabjává válsz!

Meghoztuk a kedvedet, igaz? Ne aggódj, nem hagyunk cserben a korgó gyomroddal: és még a hosszú utazást is megspórolhatod, hiszen remek megoldást találtunk számodra! Mégpedig Finucciékat – akiket Budán és Pesten is megtalálsz, és akiknél a Mamma piadináját és cassonéját mesteri módon készítik el!

Bejárat az olasz street food világába, Finucciékhoz! (Fotó: Csiki Vivien Photography)

A kifejezetten olasz street food-ra épülő Finucci Street Food Company és Finucci D’ Thalia igazi finomságokkal vár minden kíváncsi – és éhes – vendéget, aki kipróbálná (vagy már kipróbálta és újra megízlelné) az egyik legkönnyedebb olasz ételt. A megújult étlapon jelenleg 14 változatban találod meg a piadinákat, 27 centis méretben, tele minden frissel és jóval! Ha ránk hallgatsz, még az 5. Street Food Éjszakája előtt elmész hozzájuk egy „főpróbára”, hogy november 17-én már a kedvenc választásodra adhasd le rendelésedet!

Isteni finom piadina és cassone készül a forró vaslapon (Fotó: Csiki Vivien Photography)

Egyél Finucciéknál, egész pontosan itt – vagy kérd a finomságokat otthonodba:

Az új, pesti Finucci D’ Thaliában itt:
Cím: Hajós u. 9., Budapest, VI. kerület
Nyitva tartás: Hétfőtől Vasárnapig 11:00 – 22:00
Házhozszállítás: +36 70 417 78 51
Facebook

A budai Finucci Street Food Company-ban pedig itt:
Cím: Tímár u. 24., Budapest, III. kerület
Nyitva tartás: Hétfőtől Péntekig 11:00 – 19:00
Házhozszállítás: +36 70 363 27 63
Facebook

 

Az utóbbi évek során négyszer rendeztük meg a Street Food Éjszakáját. Az „utcai kulinária” hazai képviselői minden évben megmutatták, hogy képesek a minőség mellett a folyamatos újításra, a kreativitás magasabb szintjeinek megugrására. Ezért 2017. november 17-én ismét, immáron utoljára hozzuk el Nektek az 5. Street Food Éjszakáját – az utolsó menüt, mely minden eddiginél ízletesebb és változatosabb lesz a megszokott 20-50 %-os kedvezményekkel!

Az ételek ízes-illatos palettáját a legkiválóbb Street Food arcok állítják össze Nektek: például a Finucci Street Food Company és a Finucci D’ Thalia, ahol megtartottuk a főpróbát és jelentjük – érdemes lesz betérnetek!

 

 

 

Hozzászólás írása