INTERJÚK NIGHTSHIFT PROGRAMAJÁNLÓ

Az öt évvel ezelőtti deep house megszűnt létezni – beszélgetés a Budapest Calling atyjával

Grasshopper

A Budapest Calling csapata nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy kedvenc városunkból indítson idegenvezetést a deep house világába. A nevük által fémjelzett, kéthetente jelentkező partisorozat a deep house varázslatos univerzumába kalauzol, új kalandokkal tarkítva a budapesti éjszakát. Kicsit instrumentális, kicsit vokális, ellenállhatatlan ínyencségekkel készülnek minden alkalommal, estéik főszereplői a műfaj legnagyobb nevei, lemezlovasok, akik már meghódították a nyugati közönséget.

Október 1-jén a Budapest Calling nem kisebb névvel indítja a téli szezont, mint Oliver Koletzki, a helyszín pedig a főváros szívében fellelhető kulturális csomópont, az Akvárium Klub lesz. A buli apropóján beszélgettünk a Budapest Calling vezetőjével, Debre Zoltánnal.

Flyerz Nightshift: A Budapest Calling nem egyszerű küldetésre vállalkozott, hogyan alakult az elmúlt két évben a deep house fogadtatása fővárosunkban?

Debre Zoltán // Budapest Calling

Debre Zoltán: Amikor belekezdtünk a szervezésbe, minket csak egyetlen misszió vezérelt, és vezérel is a mai napig, hogy minőségi elektronikus zenével szórakoztassuk az embereket. Közel 4 évvel ezelőtt, amikor az első bulira készültünk és kiválasztottam a fellépőt, akkor nem zenei műfaj alapján döntöttem, hanem a fellépő személye volt a döntő. A deep house akkor még underground műfajnak számított és egyik pillanatról a másikra szinte robbanásszerűen emelkedett a népszerűsége, ami mára ahhoz vezetett, hogy rettentően elcsépelt lett.

2013 tavaszán volt az első Budapest Calling rendezvény David K-val, ami tényleg szenzációsan sikerült, és akkor jöttünk rá, hogy piaci rést találtunk a hazai elektronikus zenei életben. Az első 2 évben szinte pofon egyszerű dolgunk volt, hiszen elkezdték játszani a rádiók is a hasonló műfajú zenéket, elkezdett egyre populárisabb lenni a deep house. Az elmúlt másfél-két évben ez megváltozott és az előadóink közül legtöbben, akik addig ’deep house’-t játszottak, nem akartak csatlakozni a rádiós, úgynevezett mainstream hullámhoz, hanem elkezdtek erősebbet játszani, és ismét az underground house vagy a finomabb techno felé fordultak.

Az a deep house, ami 3-5 éve volt, szerintem mára megszűnt létezni: vagy a nagyon pop zenék, esetleg a tropical house felé indultak el a zenészek, vagy pedig a techhouse, techno felé. Az emberek pedig arra mozdulnak leginkább, amerre az előadók és a szervezők is. Változnak a trendek, állandó a mozgás a zenében, de szerencsére azt veszem észre, hogy egyre nagyobb az a réteg hazánkban is, akik nyitottak az újdonságokra, keresik a minőséget és szeretnek bulizni, legyen szó deep house-ról vagy bármilyen más e-zenei műfajról.

Flyerz Nightshift: Több helyszínre vittétek már a Budapest Calling bulijait. Melyik volt a kedvenc?

Debre Zoltán: Nehéz kiemelni egyetlen helyet, hiszen mindegyiknek megvolt a maga varázsa, és mindegyiket szerettük valamiért. Az Andrássy úti Urimuri az már legenda, imádta mindenki a hangulatát, ott szerettünk bele a buliszervezésbe. A Trafiq-ban nagyon bírtuk a designt, a nyitható tetőt, a kivilágított bárpultot, és ott volt az első ‘sold out’ bulink Klangkarussellel. Nyári rezidenciánk a mai napig a raqpart, aminél jobb lokációval szerintem nem rendelkezik hely a városban, nagyon pazar a kilátás és a feeling a Duna parton, első látásra szerelem volt. Aztán következett a Tesla, ami végre egy olyan klub volt a sorozat számára, ahová a kicsit sötétebb house bulik is befértek, amit a technika is tökéletesen megtámogatott, hiszen majd’ leszakította a fejünket a basszus. Ott lépett eggyel magasabb szintre a sorozat és értük el az első 1000 fő feletti teltházas bulit. Tudnék még mesélni arról, hogy mekkora bulik voltak a Cinema Hallban, a Track Terrace-on és a Hunyadi hajón is, de a lényeg az, hogy mindenben meg kell látni a szépet, élvezni kell az új dolgokat, új helyeket, új élményeket. Szeretem a körforgást, az egész életnek ez a lényege, nem szabad egy helyben sokáig toporogni. 🙂

Flyerz Nightshift: Miért pont Oliver Koletzki-re esett ezúttal a választás?

Debre Zoltán: Oliver a berlini Stil vor Talent kiadó és ügynökség főnöke, és az ottani zenészekkel nagyon jóban vagyunk, évek óta hívjuk őket Budapestre zenélni, mint például Kellerkind, Klangkuenstler, vagy a Teenage Mutants. Régóta tervben volt Oliver is, de vagy más fellépései miatt nem adódott lehetőség, vagy pedig a helyszín nem volt alkalmas a rendezvényre. Idén végre sikerült találni egy megfelelő dátumot (utolsó szabad hétvégéje volt Olivernek) és egy klubot, az Akváriumot, ami minden szempontból alkalmas a bulira, de főleg a kapacitása miatt. Számomra Oliver Koletzki egy igazi ikon az elektronikus zene világában, és ezzel a booking-gal végre több éves munkára teszünk közösen pontot a Stil vor Talent kiadóval.

akvarium_oliver_koletzki_

Flyerz Nightshift: Mire számíthat tőletek a közönség a 2016/17 téli szezonban?

Debre Zoltán: Egyelőre nem árulhatok el semmit, és ez nem azért van, mert ennyire titokzatos szeretnék maradni, az ok ennél kicsit prózaibb. Nyár után bizonytalan volt a Budapest Calling sorsa olyan szempontból, hogy nem találtunk megfelelő helyet a sorozatnak. Ami biztos volt, hogy idén ősszel és télen maximum két nagy rendezvényt csinálunk és nem aprózzuk szét magunkat kisebb bulikkal. Az első már napvilágot látott, ez lesz október 1-jén a téli szezonnyitó az Akváriumban Oliver Koletzkivel. A másik buli még nem publikus, folynak a tárgyalások, de egy biztos, hogy hasonlóan nagy dobásra számíthatnak az elektronikus zenei rajongók, mint a mostani!

Oliver Koletzkivel készített interjúnkat itt olvashatjátok!

akvarium_oliver_koletzki

Oliver Koletzki ■ Akvárium Klub / NagyHall ■ by Bp Calling ►10/01

A rendezvény helyszínét a szervezők megváltoztatták, és az Akvárium Klub NagyHallban lesz megtartva a Budapest Calling szezonnyitó. Alább olvasható a szervezők közleménye:

Kedves zenerajongó barátok! Technikai okok miatt másik helyszínen kerül megrendezésre a Budapest Calling klubszezon nyitó rendezvénye Oliver Koletzkivel október 1-jén. Az Akvárium Klub Nagyhalljára esett a választás, ami kapacitásban, minőségben és technikai felkészültségben is alkalmasabb helyszínnek bizonyul.

Szeretnénk a Ti igényeiteket is jobban kiszolgálni és a lehető legszínvonalasabb rendezvényt prezentálni.

Elnézést kérünk mindenkitől, akit a helyszínváltozás negatívan érint. Ha valaki az elővételes jegyét ezen oknál fogva vissza kívánja váltani, akkor kérjük jelezze nekünk, vagy a OneTicket-nek. Az eddig megvásárolt jegyek természetesen érvényesek az Akváriumba is.

Kérjük, az öveket kapcsoljátok be és készüljetek fel az utazásra az elektronikus zene legmélyebb bugyraiba, a Budapest underground központjában, az Akváriumban!

nightshiftA Flyerz Magazin is jelen lesz az Akváriumban a Flyerz Nightshifttel!

Élő közvetítéssel jelentkezünk az éjszaka folyamán, ahol betekintést engedünk a színfalak mögé, megszólítjuk a szervezőket, a DJ-ket és a résztvevőket is, hogy egy kicsit kerekebb képek kapjatok az éjszaka csillogásából.

Keressétek a helyszínen a Flyerzt a meglepetésekért és bulizzatok velünk az éjszakai műszak alatt!

■ LINE UP:
Oliver Koletzki (Stil vor Talent – GER)
Dandy aka Peter Makto
Alive
Indigo Theory (live)

■ JEGYEK:
Early Bird: 2.990 HUF (ELFOGYOTT!)
Elővétel I : 3.490 HUF
Elővétel II / Helyszín: 3.990 HUF
VIP: 6.990 HUF (limitált)

Online jegyelővétel a One Ticket rendszerében
Offline jegyek: Bp Shop Westend, BP Shop

VIP Jegy tartalmazza:
– Soron kívüli beléptetés
– VIP karzat
– Külön italpult
– VIP mosdók
– Elkülönített dohányzó

Hozzászólás írása