Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
EgyébFlyerz SelectionSPORT

Balettozó kislányból lett a röplabda koronázatlan királynője Szakmáry Gréta

48381767_2223548691301818_1128585721691504640_n

Kevés sportág van, ami akkora fejlődésnek indult hazánkban, mint a röplabda. Az utóbbi években újra élet költözött a csarnokokba, egyre több a néző. A női válogatott pedig a világelithez közelít, melyben nem kis szerepe van a csapat talán legnagyobb sztárjának, Szakmáry Grétának.

MOVE! by Flyerz: Miért pont ezt a sportot választottad?

Szakmáry Gréta: Elég hiperaktív kislány voltam, sok mindent kipróbáltam, például balett órára is jártam, de hamar kiderült, hogy azt nem nekem találták ki. Aztán jött a karate, azt nagyon szerettem, de hirtelen megnőttem, és ez elég nagy hátrány volt. A Bem József Általános Iskolába jártam, és itt lehetőség nyílt a fiúknak a kézilabdát, a lányoknak a röplabdát kipróbálni. Persze, én azonnal kaptam az alkalmon. Nem volt új dolog a röplabda nekem, hiszen Nyíregyházán nagy hagyománya van a sportnak, a lányok abban az időben nagyon sikeresek voltak, a BL-ben játszottak a legnagyobb ellenfelekkel, az egész város röpi-lázban égett. Ez a suli is számolatlanul nyerte a diákolimpiákat, szóval megvolt a motiváció. Volt még egy kisebb kitérőm, anyukám válogatott diszkoszvető volt, elmentem pár edzésre, de akkor anyu kijelentette, az én lányom röplabdás lesz. Nem volt mit tenni…

MOVE! by Flyerz: Nyilvánvalóan vannak azért árnyoldalai is a dolognak. Amíg te edzésre jártál, a többiek buliztak…

SZ.G.: Persze, nem mondom, hogy ez kellemes volt, az élsport hátránya, hogy nagyon sok dologról le kell mondania az embernek. Ezt én is átéltem, rengeteg barátom szalagavatójáról, ballagásáról, esküvőjéről maradtam le, amit nagyon sajnálok. De valamit valamiért.

MOVE! by Flyerz: Aztán sorra jártad a legnagyobb hazai klubokat, most pedig a német bajnokcsapatban, a Schwerinben játszol, ráadásul hetente a Bajnokok Ligájában is püfölöd a lasztit. Milyen a légiós élet?

SZ.G.: Nem kertelek, nehéz. Aki azt mondja, hogy könnyű, az hazudik. Egy másik országban élsz, ott szerethetnek téged bárhogy, mindig idegen maradsz. Persze, ha azt nézzük, világot látsz, megismersz egy csomó új embert, új helyet. Szóval vegyesek az érzéseim ezzel kapcsolatban. Ráadásul a pályán egy légiósnak mindig topon kell lennie, ha a kezdőcsapatban szeretne maradni. Idén még nehezebb feladatom van, hiszen nagyon jó játékoskeretünk van, így itt minden nap egy újabb kihívást jelent. De nem bánom, így megvan a motiváció az edzéseken is. Mindenki játszani szeretne.

MOVE! by Flyerz: Gondolom, az sem könnyíti meg, hogy barátokat, családot, szerelmet is otthon kell hagynod.

SZ.G.: Szerencsére ez csak részben igaz. Nagy segítség, hogy itthon sem vagyok egyedül, hiszen a párom velem költözött, ami nagyon sokat jelent számomra.

MOVE! by Flyerz: Milyen céljaid vannak még?

SZ.G.: Nagyon sok mindent szeretnék még elérni. A rövid távú célom, hogy idén megnyerjük a kupát, amit sajnos tavaly nem sikerült.  A hosszú távú pedig, hogy nagyon szeretnék meg erősebb ligába igazolni, és Bajnokok Ligája négyes döntőben játszani. És persze talán a legjobban arra vágyom, hogy a magyar válogatott sikeresen szerepeljen az Európa-bajnokságon és jó lenne egyszer egy világbajnokságon is játszani.

MOVE! by Flyerz: Előbbi hamarabb összejöhet, mint hinnéd, épp pár perccel ezelőtt utáltattátok meg ezt a szép sportot a BL egyik legnagyobb esélyesével, a Coneglianoval. Ők nyilván nem 3:0-s vereségre számítottak… De arról még nem beszéltünk, szerinted mi a legjobb ebben a sportban? Miért vigye le egy anyuka a lányát vagy a fiát egy röplabda edzésre?

SZ.G.: Nagyon fontos egy gyerek életében, hogy sportoljon valamit. Én a csapatsportokban hiszek, mert itt megtanulsz küzdeni a másikért, megtanulsz együtt sikereket elérni, és ez az életben is nagyon fontos dolog. Ráadásul talán nem is nagyon van másik csapatsport, amelyikről elmondható, hogy nincs testi kontaktus, semmi durvaság nincs benne.

MOVE! by Flyerz: És ne felejtsük el, hogy nem csak teremben lehet játszani…

SZ.G.: Pontosan! Aki már volt strandröplabda versenyen, azt teljesen magával ragadta ez a hangulat, ebben biztos vagyok. Szól a zene, jó csajok, kockás hasú pasik alig valami ruhában, mi kell még a tökéletes nyári szórakozáshoz?! Ráadásul, bárki kipróbálhatja a barátaival, csak egy labda és egy kötél kell hozzá.

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..