Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionPROGRAMAJÁNLÓSPORT

BigWall Falmászó Klub – itt tuti falra mászol!

48340019_2123170467747951_5297223121684660224_n

Sokszor szoktuk mondani: a falra mászok tőled! Nos, ezt a felkiáltást a BigWallban egészen biztosan nem veszik magukra, szóval ha már nagyon kieresztenéd a felesleges gőzt az év végi hajrában, akkor lehetőség szerint szerezz egy partnert magad mellé, és mehet a menet! Ehhez jöjjön néhány tudnivaló a BigWall Falmászó Klubról és a falmászás rejtelmeiről.

Mennyire elterjedt a falmászás Magyarországon? Mondhatjuk, hogy manapság divattá vált?

Magyarországon nincsenek nagy falak és hegyek, de van néhány kisebb szikla, amit a magyar mászók is meghódítottak. Az 1990-es évek elején jött egy „boom”, amikor egy pár iskola mászófal-építésbe kezdett, de a falmászás sajnos még így is rétegsport maradt. Az elmúlt 10 évben újra fejlődésnek indult a sport és manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend, különösen azok után, hogy már a nagyobb sport TV csatornák is közvetítenek versenyeket, és a sportmászás új sportágként bekerült a 2020-as tokiói olimpia programjába.

Hány éves kortól, és meddig ajánlott ez a sport?

A mászás alapvető mozgásforma, mint a gyaloglás, futás és úszás. Már egészen kicsi gyerekek is ösztönösen nyúlnak a falhoz; emiatt nem ritka, hogy óvodás korúak járnak edzésre, foglalkozásra. Felső korhatár nincs!

Miért ajánlod a falmászást, miben fejleszt? Az ember azt hinné, ha nincs tériszonya, ez nem egy nagy kunszt…

A falmászás nem arról szól, hogy a lehető legkönnyebb úton jussunk fel a csúcsra, hanem arról, hogy a legnehezebben, amin még fel tudunk jutni. A cél a mozgás, hogy végre tudjuk hajtani a feladatot, amire ehhez szükségünk van: erő, mozgáskoordináció, egyensúlyérzék, ügyesség, az eséstől való félelem leküzdése és a legfontosabb, hogy bízzunk magunkban: meg tudjuk csinálni!

Apropó, tériszony. Nekem elsőként a Függő játszma ugrik be és már inába is száll a bátorságom. Mivel győznél meg, hogy mégis próbáljam ki?

A film és a való élet sokban különbözik… A mászás a szabályok betartásával biztonságos a mászótermekben, de ha valaki hibázik, akkor súlyos sérülés vagy még annál rosszabb is történhet, ugyanúgy, mint az élet más területén, pl. síelés, autóvezetés vagy akár a háztartási munka során. A mászótermekben kevés baleset történik, és ezek közül szinte mindegyik emberi hiba, mulasztás miatt következik be. Mi a BigWall-ban azon dolgozunk, hogy a lehető legkisebb mértékűre szorítsuk a baleseteket.

Mesélj kérlek a teremről: miben „magas” a BigWall?

A BigWall-ban 15 m a legmagasabb mászóút. Aki először jár nálunk, rá szokott csodálkozni! Összesen körülbelül 100 „pálya”, ún. mászóút van nálunk – különböző nehézségben, különböző felkészültséget igénylően, hogy nálunk a kezdő és a haladó mászó is jól tudjon szórakozni, „küzdeni”.

Ha laikusként betér valaki Hozzátok (gondolom, nem csak törzsmászóitok vannak), mi az első tanács, amit elmondotok neki?

Valóban gyakran akad „szűz” mászónk is. Azt kérjük, hogy hozzánk párban érkezzenek, és ha nem áll rendelkezésre, akkor mi tudjuk biztosítani nekik a szükséges felszerelést. Egy rövid oktatás során megmutatjuk a biztosítás szabályait, felügyeljük a kezdeti lépéseket és mikor már egyedül biztonságosan tudják egymást biztosítani, azután fél szemmel figyeljük, hogy minden rendben menjen.

Mi a legnagyobb tévhit a falmászással kapcsolatban?

Talán, hogy veszélyes. Ennek a kockázatát a teremben minimálisra lehet csökkenteni! Sokan azt képzelik, nem nekik való, de amikor kipróbálják, megváltozik a véleményük – bár vannak olyanok is akiknek jó a megérzésük. Ezt nem lehet próba nélkül eldönteni!

Széles körben nyújtotok szolgáltatást: személyi edzés, tanfolyam, gyerekzsúr, outdoor edzés, terápia – ezekről mesélnél 1-1 mondatban?

Szervezett edzéseket tartunk, amikor az edző segíti a tanítványait a helyes technika elsajátításában, illetve fejlesztésben. Születésnapi zsúrokat is szervezünk, ahol a mászás az attrakció. Az outdoor edzés keretében Magyarországon egyedüli lehetőségként egy igazi gyárkémény megmászására is van mód! A falmászás nagyon fontos a fejlődő szervezet számára, illetve terápiás céllal is alkalmazható gyakorlott és képzett oktató vezetésével.

Kérlek, világosíts fel: mi az az „előlmászás”?

Az előlmászás ellentéte a felső biztosításos mászás, vagyis amikor a kötél fent, egy úgynevezett „standon” keresztül van átvetve, és a két szára a földön van. A mászó az egyik, a biztosító a másik száron van és húzza a kötelet vagy éppen ereszti, ha a mászó végzett a mászással. Ezzel szemben az elől mászásnál a mászó maga viszi fel a kötelet, és közben a köztes biztosítási pontokba akasztja be, amíg a mászóút végéig, a „standig” nem ér. A biztosító a földön áll, és adott esetben a mászó annyit esik, amit a köztes biztosítási pont felé mászott (plusz a kötél nyúlását). Az előlmászáshoz nagyobb gyakorlat szükséges!

Cím: Károlyi István utca 10., Budapest, IV. kerület
Nyitva tartás: Hétfő-Péntek 8:00-23:00, Szombat-Vasárnap 9:00-22:00
Elérhetőség: +36 1 688 2341
WEB
Facebook

Cikkünket megtalálod a Flyerz Média MOVE! by Flyerz kiadványában is!

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..