FLYSTYLE Kiemelt MAGAZIN

Black Mirror -sorozatajánló

Erka
Írta Erka

A Fekete tükör (eredetileg Black Mirror) egy brit antológia-sorozat, melynek alkotója Charlie Brooker. Különálló epizódjai az információs társadalom és a technológiai fejlődés veszélyeit mutatják be egy-egy disztópikus történetben. Minden rész eltérő szereplőgárdával rendelkezik, sőt, eltérő valóságokban játszódnak. Brooker szerint azonban “az összes epizód a mai életünket mutatja be és azt az életet, amit 10 percen belül élhetünk, ha ügyetlenek vagyunk. A sorozatot a 21. század Alkonyzónájának is nevezték.

A sorozat a brit Channel 4 csatornán debütált 2011-ben. Harmadik évada a Netflix megbízásából készült és 2016. október 21-én lett világszerte elérhető az interneten. A sorozat negyedik évadát a Netflix 2017. december 29-én tette közzé. Magyarországon a sorozat első két évadát az HBO mutatta be.

 

A sorozat legtöbb része egy olyan jelenben vagy közeljövőben játszódik, ahol az információs technológia valamilyen forradalmi változást eredményezett az emberi életvitelben. E változások azonban a leggyakrabban disztópikus társadalmakat eredményeznek. Néhány rész viszont nélkülözi a sci-fi elemeket és kortárs thrillernek is felfogható. A különböző történetek között olykor direkt utalások és easter egg-ek teremtenek kapcsolatot.

Azt, hogy a Black Mirror a többi sci-fihez képest valóban vérfagyasztó hatást tud kiváltani a nézőiből, annak köszönhetjük, hogy pont egy olyan jövőben játszódnak az epizódjai, ami a saját életünkre nézve is elég közelinek tűnik. Tudunk félni az önszántából milliókat gyilkoló Darth Vadertől? Nem, mert a Star Wars egy teljesen valóságidegen világban játszódik. Tudunk félni egy filmbeli afrikai diktátortól? Nem, mert Afrika földrajzilag és kulturálisan is elég távolinak tűnik. Viszont ha bemutatják, hogy a jelenkor Facebook-függősége, adatvédelmi visszaélései vagy politikai szélsőségei hová vezethetnek éveken, vagy akár hónapokon belül – na, attól össze lehet rezdülni.

Ez nem marketing, ez a valóság, reagálta a sorozat stábja Trump elnökké választásakor. A sorozat előrevetítette az amerikai elnökválasztás kimenetelét, de a “brexit”-et is. A sorozat alkotói hátborzongató képet festenek a világról. Egy-egy rész megnézése után muszáj emberek közé mennünk, bár valahogy az egész világra másként fogunk nézni az epizódok után.

 

Hozzászólás írása