GASZTRO Kiemelt MAGAZIN

Csajpraktika: Így készíts tartósítószer-mentes eperlekvárt!

Erka
Írta Erka

Megérkezett a várva várt eperszezon, és sokan a zamatos gyümölcsöt szívesen eltennék télire is. Tökéletes megoldás lehet, ha lekvárt főzünk belőle, ráadásul dzsemfixek és mindenféle más tartósítószer nélkül. Néhány lépés, a végeredmény pedig tökéletes lesz!

  1. Válogassuk ki, mossuk meg és csumázzuk ki az eperszemeket. Kockázzuk fel a gyümölcsöt!
  2. Egy lábas aljába öntsünk egy pici vizet, dobjuk rá a gyümölcsöt, és alacsony lángon kezdjük el melegíteni.
  3. A gyümölcs levet fog ereszteni, mégis gyakran kevergessük, nehogy letapadjon.
  4. Amikor a gyümölcs megfőtt, a botmixerrel pürésítsük homogén állagúra.
  5. Alacsony lángon főzzük tovább, adjunk hozzá ízlésünk szerinti mennyiségű édesítőszert vagy cukrot.
  6. Amikor kellő sűrűségű lett a lekvárunk, előkészített, sterilizált üvegekbe adagoljuk.
  7. Légmentesen zárjuk le a fedőkkel az üvegeket, pár percre fordítsuk fejjel lefelé, majd dunsztoljuk pár napig.
  8. Amikor az üvegek maguktól kihűltek a dunsztban, sorakoztassuk fel a kamra polcára munkánk gyönyörű és ízletes eredményét.

GasztroEszti

Forrás: http://foodyny.hu/

 

Hozzászólás írása