GASZTRO

Disznóvágás egykor és ma

Írta Fly Nagy

A disznóvágás egy remek példa arra, hogy minden csupán hozzáállás kérdése. A kora hajnaltól estig tartó húsfeldolgozás a mínuszokban, bár első pillantásra nem a legvonzóbb programajánlat, mégis a disznóvágás jelenleg is nagy népszerűségnek örvend, olyannyira, hogy manapság egyes vendéglátó egységek ezzel színesítik program kínálatukat.

Szükség szülte hagyomány. A házi disznóvágás hústermékekkel biztosították a résztvevők évi hús és zsiradékellátását, és bár manapság egy jó kolbászhoz hozzájutni egész évben pont ugyanolyan egyszerű, a tradíciót sok helyen változatlanul ápolják. A sertés feldolgozására legmegfelelőbb a téli hónap, az állat felbontása ugyanis hidegben a legbiztonságosabb, mikor tudunk időt hagyni a kiszellőzésének úgy, hogy ne romoljon meg. Az állat leölését a család legügyesebb tagja, vagy böllér végzi, amit a kivéreztetés, perzselés, majd a bontás követ. Minden résztvevőnek meg van a pontos feladata, minden sertés résznek pedig a pontos felhasználási módja. A disznóölést követő vacsora a disznótor, mely felhozatalát a levágott disznóból frissen készült húsos ételek alkotják.

 

 

Disznóvágás etikett, avagy népi jó tanácsok, melyeket érdemes megfogadni:

Tedd!

  • A disznó felhasításakor kacagni kell, hogy vastag legyen a szalonna.
  • A sózást szótlanul kell végezni, nehogy férges legyen a hús.
  • Néhol a hurkát is szótlanul főzték, nehogy kifakadjon.
  • Ölés előtt a disznót meg kellett kergetni, hogy porhanyós húsa legyen.

Ne tedd!

  • Nem volt szabad újholdkor ölni, mert férges lenne a hús. (Ha öléskor a Göncölszekér és Kaszáscsillag közel van egymáshoz, több zsír lesz.)
  • Disznóölés közben nem szabad a disznót sajnálni, mert nehezen döglik meg.
  • Terhes asszony ne lépjen disznóperzselésbe, mert gyereke szőrös lesz; ne egyék a velőből, mert a gyerek taknyos lesz.
  • Asszony ne egye az orrát, mert törni fogja az edényeket.

A hagyomány begyürüzött a vendéglátásban. Egyes helyek felismerték, az emberek kíváncsiságát, és nosztalgia vezérelte vágyukat érdemes kiaknázni, így született meg a disznóvágás turizmus. Céges csapatépítés, baráti társaságok népszerű programjaként aposztrofálja megannyi szálló, és pince, ezeket a tematikus hétvégéket. Vidék valamely kedves pontján, autentikus disznóvágás, korlátlan pálinka és forralt bor fogyasztás képezi az alapcsomagokat. A programok ezen felül rendkívül változatosak. Kolbásztöltő versennyel és élő cigányzenével vár a Fenyőharaszt Kastélyszálló, pincetúrával és borkóstolással a Kultpince, szaunával és billiárddal a Mizse tanya, gyógyfürdővel és Villány boraival a Hotel Cabernet.  Kikapcsolódás, és nem mindennapi élmény- ígérik a szervezők. Létszükségletből tradíció, tradícióból kuriózum. Egy biztos: a jó hangulatú, közösségi élményekre az ember ma is épp úgy szomjazik, mint régen, így bár lehet, hogy a feltételek változnak, a disznóvágás szeretete úgy tűnik, örök.

Hozzászólás írása