GASZTRO STREETFOOD

Egy gombócnyi Kína, avagy minden, amit a BAOBOX-ról tudni szeretnél

Német Judit tulajdonos Angliában, egy kosárlabda edzésen ismerkedett meg későbbi férjével, Huanggal, akik a házasságot követően Kínát választották otthonuknak. Shanghaiban Juditot rengeteg élmény érte, ezek közül az egyik legmeghatározóbb a kínai konyha változatossága, különlegessége volt. Az ottani hagyományok szerint minden étkezés főként meleg fogásokból áll, szendvicsekből és hideg ételekből szegényes a választék, így Judit számára a bao jelentette azt, amivel pótolni tudta az európaiként megszokott harapnivalót. A bao, melynek változatai az ázsiai helyi specialitásoknak köszönhetően kimeríthetetlenek és sokszínűek, hamar kedvenc ennivalójává vált.

A bao Ázsia egyik legelterjedtebb street food-ja. Nagyon sok féle változata létezik, és sokféle néven ismert egész Ázsiában, a taiwani Guabaon keresztül a maláj pau-ig, szinte minden országban megtalálható az ottani speciális változata. A legenda szerint először Zhuge Liang kínai tudós és stratéga találta fel a három királyság idején, időszámításunk előtti harmadik században. A BAOBOX-ban a hagyományosan utcai árusoknál kapható kelesztett verziót tudjátok megkóstolni.

A pár 5 év után döntött úgy, hogy hazaköltözik és Magyarországon, Budapesten fognak vállalkozásba Judit testvérével Eszterrel közösen. Kínában Judit és Huang megtanulta a bao elkészítését az ottani mesterektől és itthon tovább fejlesztették ezt a tudást a magyar ízlésvilágnak megfelelően, de megtartva az eredeti tésztát, a bao legfontosabb alkotó elemét.

Hosszas keresgélés után megtalálták az első BAOBOX üzlet helyszínét, kialakult a kis Bao figura ötlete és 2016. április 30-án megnyitott az első üzlet. Céljuk, hogy megismertessék és megszerettessék Ázsia kedvenc street food-ját a magyar közönséggel és hogy az éttermükbe betérő vendégeknek is hamar a kedvencévé váljon a bao.

A gőzölt és pirított gombócok többféle ízesítéssel választhatóak, melyeket különféle szószokkal vagy zöldséghasábbal kínálnak a vendégeknek. A receptúrát a speciálisan baoliszt keverékétől a töltelékekig, illetve az elkészítés módját Judit, Huang és Eszter közösen találta ki. Az alapanyagok, mint például a hús helyi beszállítóktól valók, de helyet kaptak olyan zöldségek, fűszerek, melyek autentikusan kínaiak. A gőzölt gombócok mellett azok pirított változatai is olyan újdonságok, melyeket a BaoBox-ban kóstolhatnak meg az egzotikumra éhezők. Az étlap szerves részét alkotják a vegetáriánus fogások is.

BAOBOX

Cím: 1036 Budapest, Kolosy tér 1.
Cím: 1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 10.
Tel.: 06 (70) 280 2969
E-mail: hello@baobox.hu
Facebook

Kedvezmények a Street Food Éjszakáján (2017. május 19.):

  • BAOBOX Street Food Éjszakája ajánlat: 1.605 Ft helyett 999 Ft: 3 adag tetszőleges bao / batyu 1 választott szósszal és házi készítésű jeges teával*
    (*a kedvezményt a legmagasabb árfekvésű bao-val kalkulálták)

Hozzászólás írása