Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
KULTÚRA

Egy hercegnő, vagyis inkább A hercegnő naplója – Carrie Fisher utolsó könyve

heroichollywoodcomAz ikon és szexszimbólum: Leia hercegnő /www.heroichollywood.com/

Igen; szerintem is elég szomorú, amikor egy világhírű sztár elmegy közülünk, és az általa hátrahagyott – de addig nem népszerűsített, vagy újdonságként előkapott – műveket, „hagyatékokat” aranyáron kezdik értékesíteni. A XXI. századi reklám és üzlet világában a híres emberek haláluk után azonnal gazdaggá válnak, de nem volt ez másképp régen sem – gondoljunk csak szegény Van Gogh-ra. Ez persze nem jelenti azt, hogy az adott zenei, művészi vagy más alkotások nem jók – csak „ezekben” a pillanatokban picit talán erőltetettek. Carrie Fisher utolsó könyve egész biztosan kivétel ezalól: ez az ő utolsó ajándéka nekünk, rajongóknak.

Carrie Fisher örökké hercegnő lesz a szemünkben és nem csak a Star Wars-é, hanem sok nő szemében egyéb eszmék (nőiség, nőiesség, erotika, stb.) uralkodó női alakja is. Nem vitás, hogy Carrie Fisher emblematikussá vált a Csillagok háborúja Leia hercegnőjeként.

Ez a kép mindenki emlékezetében élénken él, ugye? /www.deviantart.com/

Most pedig közelebb kerülhetünk emberi oldalához, ha fellapozzuk utolsó könyvét, A hercegnő naplóját. A Találkozás önmagammal alcímet viselő, 2017-ben megjelent mű szellemes, provokatív, őszinte, intelligens és szókimondó.

Pont annyira, mint amilyen a 19 éves Carrie Fisher volt a napló megszületésekor (és később is). A színésznő állítólag emlékei rendezgetése közben, régi újsághalmok között bukkant rá saját, kézzel írott naplójára, és szembesült egykori tinédzser önmagával: hogy miként élte meg a kultfilm, a Csillagok háborúja forgatását, vagy Harrison Forddal hosszúra nyúlt egyéjszakás kalandját.

Carrie Fisher, kezében utolsó könyvével /www.usatoday.com/

A hercegnő naplója tehát nem csak humorral, de intimitással is teli – az idősebb Carrie Fisher találkozása fiatalabb énjével pedig egy különleges időutazással teszi teljessé a naplót. Olvashatunk ugyanis a színésznő emlékeiről: a stábról, a forgatásról, szerelemről, sikerről és az árnyoldalakról, a függőségekről is. (Ha utóbbiról részletesen is szeretnél olvasni, ajánljuk a színésznő „Képeslapok a szakadékból” című regényét is, melyből Carrie Fisher forgatókönyve alapján Meryl Streep főszereplésével készült egy film is.)

A fiatal Carrie Fisherről lapról lapra derül ki, mennyire naiv és sebezhető volt amellett, hogy már kibontakozni látszott későbbi excentrikus, vicces és nagydumás énje.

A hercegnő naplója – Találkozás önmagammal /www.libri.hu/

Carrie Fisher nyolcadik, egyben utolsó kötete bizonyíték arra, hogy nem csupán egy hollywoodi szupersztárt, generációk ikonját, de egy kiváló írót is elveszítettünk a személyében.

A könyvről bővebb információt itt találsz.

A borítókép forrása: itt.

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..