INTERJÚK NIGHTSHIFT

Egyre kevesebb a kompromisszum a szettjeimben // Interjú Dandy aka Peter Makto-val

Grasshopper

Dandy aka Peter Makto az első lemezlovasi lépések óta több ezer megtett kilométerrel a háta mögött, az éjszakában itthon és külföldön egyaránt a közönség kedvencévé vált az elmúlt közel 20 évben. Sosem egysíkú szetteket prezentál, több zenei műfajban kalandozik minden egyes fellépése alkalmával, és ennek köszönhetően Dandy kifejezetten nem kategorizálható lemezlovas, aki mégis minden alkalommal megtalálja az összhangot a közönséggel.

Október 1-jén, a Budapest Calling szezonnyitóján Oliver Koletzki után lép majd a lemezjátszók mögé, aminek apropóján az elmúlt nyárról, ibizai nyaralásáról, a Truesounds-ról és az apaságról is beszélgettünk vele.

Flyerz Nightshift: Egy régi terv valósult most meg az ibizai nyaralással, hogy érezted magad?

Dandy: Egy hirtelen ötlet része volt az idei Ibiza túra, szerencsére az időbeosztásom is hozzájárult ahhoz, hogy le tudjak lépni egy hétre. Másodszor voltam a szigeten, nem vagyok nagy Ibiza-fan, ez azt jelenti, hogy a szórakozóhelyek közül alig láttam még valamit. Korábban a Space volt terítéken, ez a túra a Pacha-ról szólt. Jövőre más fele kalandozok majd. Nem vagyok híve a toljuk szét az arcunk és a ne aludjunk semmit nyaralásoknak. Mindig jó a környezetváltás, szuper volt, remekül éreztük magunkat. A munka elengedése és az, hogy ismeretlenné lehet válni a nagy tömegben, az számomra felemelő és kikapcsoló élmény.

Flyerz Nightshift: Sikerült pihenni is valamennyit, vagy csak a szakmázás ment?

Dandy: Ibiza az folyamatos szakmázás. Minden helyszín, minden megoldás, minden, ami új és innovatív, az előhozza az emberben a szakmai oldalt. Legyen az hangrendszer, vagy éppen a porta viselkedése az ajtóban. Ebből a szemszögből végig szakmázás ment. Ott mindig nyitott szemmel jársz. Viszont itt aludtam a legjobbakat hosszú idő óta, itt engedtem el a telefont, a laptopot. Felszabadult nevetésekkel volt tele a túra és mivel vegyes volt a csapat, akikkel voltam, már az is jó volt, hogy eleve más témákról beszélgettünk, mint a zene. Az okkal és céllal tervezett és egyeztetett találkozások a kinti kapcsolatokkal is jól sikerültek. Elégedett vagyok minden szempontból. De a tengerparton henyélés hiányzik már most a legjobban.

Flyerz Nightshift: Mozgalmas nyarad volt szokás szerint. Merre jártál, mit emelnél ki?

Dandy: Nem volt megállás ezen a nyáron sem. Most, hogy kérdezel a nyárról, tényleg meg kellett állnom egy kicsit a válaszadással, mert összefolynak a sztorik és az emlékek. Ausztriát emelném ki abból a szemszögből, hogy a fellépésemre oda s vissza elkísért egy nálam idősebb lemezlovas kolléga (egyéb ok miatt) és mondhatom is, hogy barátokká váltunk azóta. Az ő szemszögéből hallottam megannyi sztorit a ’80-as évekből, a zenei fejlődésről, az akkori új hullámokról. Illetve mint “sláger” DJ, avagy vendéglátós DJ, olyan széleskörű rálátást tanúsított a zenei dolgokról és az éjszakai életről, hogy szinte napokig csak ittam a szavait. Mutatott olyan komoly régi funky és disco darabokat, hogy szinte alig hittem el, amit hallok. Ez nem biztos, hogy az olvasóknak élmény, de nekem az volt. Hús-vér sztorik a diszkó korszak robbanásának idejéből.

Flyerz Nightshift: Az elmúlt időszakban mennyi figyelmet tudtál fordítani a produceri munkádra, milyen események voltak a kiadó életében?

Dandy: A produceri oldal és a zenék gondozása is mára már teljesen beépült a mindennapokba. Megtanultam ezekkel együtt élni, nem vesznek ezek el a DJ-zéstől időt. Hatalmas előny a Truesounds Music, a csapatban dolgozás. Egymásért és egymás helyett is tudunk dolgozni. A zeneírást Gregory S-el közösen csináljuk de itt nem arról van szó, hogy Geri lenne az én ‘ghost producerem’ – a végeredmény mindig közös. Nagyon termékeny volt a nyár, ősszel jönnek a megjelenések! A kiadó még csak 3 éves, gondozzuk, építjük, továbbra is tanuljuk ennek a mesterségnek a fortélyait. Számunkra történtek nagy dolgok, de ezek eltörpülnek a piacvezető cégek eseményei mellett. Egységes új arculatunk lett, felrajzoltuk magunkat a nemzetközi zenei térképre, sokan számítanak már ránk, követik a labelt és ez jó.

Flyerz Nightshift: Egyre nagyobb a kislányod, hogy tudod összeegyeztetni a sok jövés-menést az apasággal?

Dandy: Fannival a kapcsolatom nem rosszabb s nem jobb, mint volt. Az időbeosztásom ugyanaz, így a lányommal való kapcsolatomra is ugyanazt a képletet tudom felírni, amit azoknak a barátaimnak szoktam mondani, akik kitartottak velem az évek során és megmaradtak mellettem: “egy kapcsolat mélysége nem a találkozások számában nyilvánul meg, hanem a találkozások minőségében…”. Nekem jobban tetszik így a dolog, mint amikor csecsemő volt, hihetetlenül tartalmasak az együttlétek. Imádom azokat a napokat, perceket. Nálam a hétfő a vasárnap, az csak az övé, a többit meg mindig spontán alakítjuk.

peter_makto_dandy_akvarium

Flyerz Nightshift: Milyen újdonságra számíthat tőled a közönség a közeljövőben?

Dandy: Nem tudok egzakt újdonságról beszélni. Csináljuk a dolgainkat a maximális gőzerővel. Mint DJ, besokalltam mostanra az évek óta tartó hangzásoktól és nagyon keresem a helyem. Az idei 20 órás szettem, amit a szülinapomon toltam, megmutatta, hogy még sok van bennem. Szerintem egyre érettebb szetteket játszom és egyre kevesebb az a kompromisszum, hogy csak “kiszolgáljak”, egyre több a merész húzás a játékomban. Újra a minőség és az újszerűség lett a fontos. 38 évesen már nem remeg be a lábam, ha egy adott zene esetén mondjuk 6-8 ember kimegy cigizni. Majd visszajönnek…

Flyerz Nightshift: Mivel készülsz az Akváriumos szezonnyitóra?

Dandy: Nincs terv. Látnom kell mindig az adott közönség összetételét és hallanom kell egy kicsit mindig az előttem játszó DJ-t. Sanszos, hogy Oliver technot fog tolni – ez kétélű kard, az ő hangzása specifikus. Vagy nagyon fognak várni engem már itt a hazai pályán, ha épp Mr. Koletzki nem kapja el, vagy nagyon jót fog ő is tolni és akkor kényelmesen vihetem tovább, amit elkezdett. Mindegyik hálás feladat lesz. Egy tuti, nem engedem, hogy a hangulat ereszkedjen. Aki hajnalban még ott lesz, garantáltan mulatni fog.

akvarium_oliver_koletzki

Oliver Koletzki ■ Akvárium Klub / NagyHall ■ by Bp Calling ►10/01

Kérjük az öveket kapcsoljátok be és készüljetek fel egy utazásra az elektronikus zene legmélyebb bugyraiba, Budapest underground központjában, az Akváriumban!

nightshiftA Flyerz Magazin is jelen lesz az Akvárium Klubban a Flyerz Nightshifttel!

Élő közvetítéssel jelentkezünk az éjszaka folyamán, ahol betekintést engedünk a színfalak mögé, megszólítjuk a szervezőket, a DJ-ket és a résztvevőket is, hogy egy kicsit kerekebb képek kapjatok az éjszaka csillogásából.

Keressétek a helyszínen a Flyerzt a meglepetésekért és bulizzatok velünk az éjszakai műszak alatt!

■ LINE UP:
Oliver Koletzki (Stil vor Talent – GER)
Dandy aka Peter Makto
Alive
Indigo Theory (live)

■ JEGYEK:
Early Bird: 2.990 HUF (ELFOGYOTT!)
Elővétel I : 3.490 HUF
Elővétel II / Helyszín: 3.990 HUF
VIP: 6.990 HUF (limitált)

Online jegyelővétel a One Ticket rendszerében
Offline jegyek: Bp Shop Westend, BP Shop

VIP Jegy tartalmazza:
– Soron kívüli beléptetés
– VIP karzat
– Külön italpult
– VIP mosdók
– Elkülönített dohányzó

Hozzászólás írása