MAGAZIN

Éltessük Őket: akik életet adtak nekünk!

Magyarországon szinte kivétel nélkül mindenki tudja május első vasárnapjáról, hogy anyák napjáról van szó. De ez csak a huszadik század eleje óta van így, pedig az anyaság rituális tisztelete jóval korábbra nyúlik vissza a világtörténelemben.

Tulajdonképpen már az ősidők óta egyfajta kultusz övezi az anyákat – gondoljunk csak a willendorfi vénuszra –, de az ókorban különböző istenségekkel azonosították a születés “istennőit”. A kereszténység megjelenésétől Szűz Mária lett az Istenanya, rajta keresztül fejezték ki az emberek tiszteletüket az anyák iránt. Tucatnyi ünnep és egyéb jeles nap emlékezik meg a szeplőtelen fogantatásról, természetesen Magyarországon, Mária országában is.

Az újkorban az 1600-as évek Angliájában kezdték szélesebb körben ünnepelni az anyaságot: húsvét vasárnap előtt három héttel tartották a Mothering Day-t, amely kisebb-nagyobb változásokkal ma is az anyák napja a szigetországban, csak csökkentett tartalommal. Az édesanyák meglátogatása és megajándékozása mellett az anyatemplomba való elzarándokolás is része volt a programnak.

Az anyaság megünneplése világszerte a 20. század elejére datálódik. Az egyesült államokbeli Anna M. Jarvis 1914-re, 7 év alatt érte el célját, miszerint az anyák napja legyen nemzeti ünnep. Anna amúgy sosem szült gyermeket, halott édesanyjáról szeretett volna megemlékezni, aki sokat mondta életében, hogy illendő volna az élő és elhunyt anyákat valamilyen formában a közös emlékezet részévé tenni.

A tengerentúlon 1914 óta május második vasárnapja ünnepnap, ezt a mozgónapot elég sok ország vette át. A föld országaiban elég változatos időpontokban ünneplik az anyákat, pár hónap kivételével egész évben valahol megemlékeznek az életet adó asszonyokról. A második legnépszerűbb nap március 21., a csillagászati tavasz első napja; ekkor tartják az arab világban. Afganisztánban és Bulgáriában összevonták a nőnappal, de Latin-Amerikában május 10-én ünneplik. Magyarország Litvániával, Spanyolországgal, Portugáliával, Romániával és Szerbiával a már említett és közismert első májusi vasárnapot választotta.

Az első anyák napját éppenséggel március 8-án tartották Magyarországon, méghozzá 1925-ben, a MÁV gépgyár foglalkoztatójában. A kezdeményezést a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel, ők javasolták május első vasárnapját is az ünnep megtartására pedagógiai, jellemképző ereje miatt.

Ekkorra azonban születésének modern bölcsőjében, az Egyesült Államokban a megalkotója már átkozta magát ezen tettéért. Anna szerint az ünnep elkommercializálódott, a virágkereskedők és ajándéktárgyasok érdekeit szolgálta, és már nem volt büszke gyermekére. Tüntetett is ellene, de már késő volt.

Az ünnep maradt és elterjedt a világban. Manapság is mindenki visz egy szál virágot az édesanyjának, vagy ha mást nem, a telekommunikáció elterjedésével – a távolságot leküzdendő – felhívja őt.

Hozzászólás írása