GASZTRO PROGRAMAJÁNLÓ STREETFOOD

Finucci D’ Thalia – jöttünk, ettünk, visszatérünk!

Eve
Írta Eve

Az utóbbi évek során négyszer rendeztük meg a Street Food Éjszakáját. Az „utcai kulinária” hazai képviselői minden évben megmutatták, hogy képesek a minőség mellett a folyamatos újításra, a kreativitás magasabb szintjeinek megugrására. Ezért 2017. november 17-én ismét, immáron utoljára hozzuk el Nektek az 5. Street Food Éjszakáját – az utolsó menüt, mely minden eddiginél ízletesebb és változatosabb lesz a megszokott 20-50 %-os kedvezményekkel!

 Az ételek ízes-illatos palettáját a legkiválóbb Street Food arcok állítják össze Nektek: például a Finucci Street Food Company és a Finucci D’Thalia, ahol megtartottuk a főpróbát és jelentjük – érdemes lesz betérnetek!

 

Az olasz lepénykenyér nekünk könnyen csúszott! (Fotó: Csiki Vivien Photography)

Amit a Finucciról tudnod kell:

Finucciék akár a hazai olasz maffia is lehetnének. Azonban tőlük nem kell félned – hacsak nem attól, hogy egy alkalom után notórius „bejáró vendég” leszel hozzájuk. Merthogy a Finucci Street Food Company és a Finucci D’ Thalia Budán és Pesten olyan finomságokkal vár Téged, hogy azt megemlegeted! A budai oldalon lévő egység 2016, míg a pesti oldalon lévő 2017 augusztusában nyitott meg és azóta mindkettő változatlanul magas minőségben és még változatosabb menüvel vonzza be a vendégeket. A biztos alap az olasz street food: a piadina, illetve annak „hajtottabb” verziója, a cassone – ugyanis a piadina már alapból félbehajtva öleli a feltétek ínycsiklandó egyvelegét, de ez kétszer sül (először a tészta magában, aztán félbehajtva a feltétekkel), míg a cassone esetében a nyers tésztába kerülnek bele az alapanyagok, majd így sülnek ki a forró vaslapon.

A séf munka közben (Fotó: Csiki Vivien Photography)

Finucciék étlapja:

Nnnno de mi is van az étlapon? Egészen pontosan 14 féle piadina: vegyesen vegetáriánus és húsos verziókban, ami lássuk be, egészen sok lehetőséget rejt magában. A 27 centis, házi olasz lepénykenyerek receptjét a Mamma álmodta meg, Finucciék pedig vittek bele egy kis kreatív csavart. A tészta így igény szerint lehet sokmagvas teljes kiőrlésű, szárított paradicsomos snidlinges, és pestos olívabogyós. Meg persze a „szimpla” mezei piadina-tészta. Ezekbe a csodás, frissen sütött lapocskákba aztán a látványpultnál friss és roppanós, olvadós finomságok kerülnek bele. Az eredmény könnyed, de mégis tartalmas: egy olyan ebéd vagy vacsora, ami után bármely napszakban elégedetten dőlhetsz hátra, lelkifurdalás nélkül.

Az elkészült piadinát azon melegében fogyaszthatod is! (Fotó: Csiki Vivien Photography)

A piadinák és remek cassonék mellett persze csábító olasz saláták, levesek és desszertek is hozzájárulnak az elégedettséghez, de a mi gyomrunkba a szívünkön át vezet az út – márpedig azt az elfogyasztott piadinák dobogtatták meg igazán!

Amit mi kóstoltunk:

Képzelj el három kiéhezett nőt… Na de tényleg. A nap végén estünk be: a mi drága Főszerkesztőnk, a Fotósunk és én a Finucci D’ Thaliába. Éhesen. Nagyon éhesen. Én konkrétan egész nap erre készültem, de tényleg. Szóval nem volt könnyű végignézni, ahogyan a választásaink után a látványpultnál elkészültek a jobbnál jobb piadinák, majd Vivien elkezdte fotózni őket. Szemből, fentről, oldalról, a másik oldalról… Hosszú percek voltak ezek, na. Bárki elvesztette volna a türelmét, nem hogy én, aki kezelhetetlen vagyok éhesen. 🙂

A fotókért megérte pár percet várni! 🙂 (Fotó: Csiki Vivien Photography)

Azért persze kivártuk a fotósorozat végét – mert a jó munkához idő kell, aztán amikor Vivien közölte: „most már ehetünk”, villámgyorsan leültünk és szakértői módon elemezni kezdtük a hármunk közt vetésforgóban haladó tányérok tartalmát.

Amit kértünk: egy vegetáriánus, Riccardo névre hallgató piadinát, egy „lányok kedvence” néven elhíresült Sammy-t, és egy igazán különleges Matteot. Na jó, még egy salátát is rendeltünk: a Ruccola con parma-t, hogy úgy tűnjön, nagyon is vigyázunk az alakunkra. Akkor még nem tudtuk, hogy Finucciéknál a saláta is eléggé emberes adag…

Hogy milyenek a piadinák? A tészta egyszerű, de mégis kiváló keretet ad a benne lévő forró, friss tartalomnak. A Matteo abszolút megkülönböztethető volt a benne lévő, vékonyan felkent szarvasgomba krémtől, ami igazán különleges ízvilágot ad a feketeerdő sonkával és mozzarellával együtt. A markáns, karakteres szarvasgomba mellett a paradicsom és a saláta adja a lágyabb harmóniát, de még így is az ínyenceknek ajánlanám. Finom és különleges.

A séf a Matteo piadina tésztáját kényezteti éppen, ínyenc szarvasgomba krémmel… (Fotó: Csiki Vivien Photography)

A Sammy nem hiába a lányok kedvence: a pirított kecskesajt, a sajtkrém, a mozzarella és a fűszeres csirkemell-falatok selymesen édes cézár-öntettel vannak megbolondítva, és mi az édes(ség)nek bizony nem tudunk ellenállni – hát a Sammy is megfogott minket. Tudhattuk volna, hogy Vivien elé tették le, mert nagyon csöndben volt és csak másodszori felszólításra adta tovább a tányért… 🙂

A vega piadinához nem fűztem sok reményt, de azonnal megkövettem magam, hiszen a sajt-saláta kombó az egyik legjobb dolog, ami egy piadinával történhet. Főként cassone formájában: bezárva és a feltétekkel belül sülve egy fűszeres, finom tésztában. A saláta… nos, a saláta szintén felülírta az elképzeléseimet: a lehelet vékony pármai sonka, a mozzarellagolyók és a friss ruccola nem csak csinos összképet mutatott, de vidám kedvvel be is faltam a háromféle piadina után.

Komment nélkül. 🙂 (Fotó: Csiki Vivien Photography)

Azt kell mondjam, a fentiek aligha fedik le Finucciék menüsorát, de hála az égnek elvitelre (és házhoz) is lehet kérni tőlük ételt, így mindhárman egy sokat sejtető, illatozó csomaggal távoztunk a Hajós utcából… azzal a felkiáltással, hogy még visszatérünk! És ezt vehetitek fenyegetésnek, Finucci testvérek!

Edd meg az utolsó menüt Finucciéknál, előtte pedig rendelj egyet próbaképp!

A budai Finucci Street Food Company-t itt találod:
Cím: Tímár u. 24., Budapest, III. kerület
Nyitva tartás: Hétfőtől Péntekig 11:00 – 19:00
Házhozszállítás: +36 70 363 27 63
Facebook

Az új, pesti Finucci D’Thaliát pedig itt:
Cím: Hajós u. 9., Budapest, VI. kerület
Nyitva tartás: Hétfőtől Vasárnapig 11:00 – 22:00
Házhozszállítás: +36 70 417 78 51
Facebook