FLYSTYLE Kiemelt MAGAZIN

Függő vagyok. Mit tegyek?

Az emberek többsége egyik cigit szívja a másik után. Jobb esetben csak hétvégén, de akár naponta több-kevesebb alkoholt fogyaszt, fűvel, egyéb droggal, stimuláló szerekkel pörög vagy lazul. Még többen falják a sorozatokat, tömik a csokit, játékszenvedélyek rabjai, mértéktelenül sanyargatják testüket, el sem tudják képzelni az életüket internet, szex vagy társ nélkül.

Te mit teszel, ha életed problémái miatt nagy lesz benned a zűrzavar? Hogyan reagálsz, ha váratlan, traumatikus események hatására érzelmeid, gondolataid elől legszívesebben elmenekülnél?

Legtöbbünk azonnal eltereli a figyelmét, valamilyen függőségbe menekül. Nem összpontosítunk a családunkra, a munkánkra, a kapcsolatainkra, az egészségünkre és főleg nem az érzelmeinkre. Eltereljük a figyelmünket a céljainkról, az álmainkról, a problémáinkról, a traumáinkról. És ez mit jelent valójában? Nem vagyunk hajlandók kezünkbe venni a saját sorsunkat.

Hányan vagyunk, akik a kávét választjuk az alvás és a koncentráció pótlékaként? Autóvezetés közben telefonálunk, eszünk, olvasunk. Hazaérve azonnal bekapcsoljuk a tévét, belemerülünk az internet világába, szenvedélyesen játszani kezdünk, függőségekbe, kényszeres cselekvésekbe menekülünk. Dohányzunk, iszunk, drogozunk, evésroham jön ránk, fájdalomcsillapítókon élünk, szex-szelünk, költekezünk, testet edzünk, képtelenek vagyunk egyedül lenni… csak mert ezek kiemelnek az érzelmeinkből, a testünkből. Felpörgetnek, vagy éppen lenyugtatnak… elfojtanak, vagy védőfalat emelnek körénk.

Gondolkodtál már azon, hogy mi váltja ki a függőségeinket? Érdemes megvizsgálni, milyen érzést nyomunk el magunkban, mielőtt rágyújtunk, vagy beveszünk egy nyugtatót. Milyen érzelmet akarunk elkerülni, és vajon mit akar üzenni nekünk ez az érzés?

Ha képessé válunk egyszerűen csak elfogadni a bensőnkben hullámzó érzelmeinket, nem lesz szükségünk a figyelemelterelésre, csak azért, hogy túléljük a pillanatot. A függőségeink csupán elősegítik, hogy a bennünk lévő káosz ellenére is működni tudjunk. Enyhülést nyújtanak, és egy időre elnyomják a tüneteinket, enyhítik szenvedésünket. Képessé válunk azonban nemet mondani függőségeinkre, ha megértjük, miért kell valójában nemet mondanunk.

Ha függőségekkel hárítjuk a problémánkat, nem kapunk világos és tiszta képet arról, hogy mi vezetett a szenvedésünkhöz. Azonban ha rálátunk arra, hogy mi okozza bizonytalanságunkat, megpillanthatjuk a megoldást. Amikor elkezdünk figyelni az érzelmeinkre, tisztelni a testünket, biztosítani neki a pihenést, a jó minőségű táplálékot, a kellemes környezetet, – rátalálunk a középpontunkra, ami az energiánk megfelelő áramlásához és belső erőnkhöz vezet bennünket. Ebben az állapotban érthetjük meg tisztán, miből ered fájdalmunk, félelmünk, elnyomott szenvedésünk. Amint megértettük, elfogadtuk érzelmeinket, nem lesz többé szükségünk figyelemelterelő szerekre vagy tevékenységekre az életben maradásunkhoz.

„A bánat megszűnik szenvedés lenni, amint tiszta és világos képet alkotunk róla.”             

                                                                                                            Spinoza

Ha segítségre, tanácsra van szükséged, mert összekuszálódtak a dolgok körülötted, Cerny Ildikó várja jelentkezésed!

Web: www.termeszetes-gyogyereju-terapiak.blogspot.hu

családállítás; gyógyító beszélgetés; Bach-virágterápia; energiagyógyászat; életút tanácsadás

Időpont egyeztetés: 06-30/962-8269

Hozzászólás írása