Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

A furmint népszerűsítését tűzték ki célul

_7500687

Országos szinten indult pár éve a Furmint Február nevű kezdeményezés, amely keretében a kicsit néha elfeledett szőlőfajta újra-népszerűsítésébe fogtak bele, névlegesen a furmint polulárissá tételébe. Csak a nyolcadik legelterjedtebb magyar fajta, amelyet főleg Tokajban és a Somlón termelnek. Kevesen tudják, hogy ez az édes tokaji aszú alapszőlője.

„Nagyon szép magyar szőlőfajta a furmint, bár nem is hazánkból származik. Sokan úgy vélik, Dél-Itáliából hozták be, de jóval az elődeink is termesztették már, ugyanis írásos nyoma van ennek a 17. századból” – meséli Racsek Iván, a Stelázsi Kávézó, Étterem és Borbár üzletvezetője. „Magyarországon tehát régóta termelik, de manapság kicsit feledésbe merült, így erre mi is a saját eszközeinkkel felhívjuk a figyelmet”

Magyarországon országos szinten, több kezdeményező által pár éve indult útjára a Furmint Február nevű kezdeményezés, amely keretében több helyen kóstolhatjuk előszeretettel. Így sem lesz ez másként a Stelázsi Étteremben sem, ugyanis február 28-án a BorCsütörtök nevű rendezvényük e nedű ételekkel való társításával és kóstolásával zajlik majd: viszont ez sem elég, könnyed klub-jellegű beszélgtéseket folytathatunk Kovács Antal örökös magyar bajnok sommelier-vel, vagy a Breitenbach Pincészet tulajdonosával is. A hatféle ételhez hat bor is dukál, melyek közül négy furmint lesz.

„Egy ilyen este a beszélgetésekről szól egy-egy pohár bor mellett, és közelebb hozzuk egymáshoz a borfogyasztókat a pincészetekkel, sommelier-kkel. Bárki felteheti kérdéseit, legyen az akár meghökkentő, vagy elsőre butának tűnő: itt bármi olyat meg lehet tudni a pincék életéről és a borkészítésről, amelyet talán máshol nem” – így fogalmaz Racsek Iván.

Mi már nagyon várjuk az estét, már csak azért is, mert a furmintok mellett olyan ételek szerepelnek, mint az Erdei gombakrémleves, bacon chipssel, Sertés pofa vadasan, pirított nudlival de a Kéksajt aszalt gyümölcskocsonyával is.

http://stelazsietterem.hu/stelazsi-borcsutortok

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..