Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionPROGRAMAJÁNLÓ

Gyere velünk a pálinkaversenyek világába

24068074_1668210173201193_4793193513837976709_n

Eddigi cikkeinkben a Zimek Pálinka Manufaktúrát mutattuk be, most pedig teszünk egy kis kitérőt a pálinkaversenyek világába.

A Zimek Pálinka Manufaktúra tizenkét éves múltra tekint vissza. Ez idő alatt rengeteg nemzetközi és hazai versenyen megmérettette magát, amelyeken kimagasló eredményeket ért el. Háromszor volt az Év Legeredményesebb Kereskedelmi Főzdéje (2006, 2007, 2010) és büszkélkedhet 20 Champion díjjal, 122 aranyéremmel és megannyi ezüst-, valamint bronzéremmel. A Zimeket fennállása óta a top pálinkások között tartják számon.

Hazánk legnagyobb, csak és kizárólag kereskedelmi pálinkafőzdék számára kiírt versenye az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny, amely 2014 óta kiegészült a Nemzeti Pálinkakiválóság Program keretében kiírt versennyel. Mindkét eseményt immár a köztestületként működő, Pálinka Nemzeti Tanács szervezi és bonyolítja. A díjátadónak pedig évek óta a Parlament felsőháza ad otthont, a verseny fővédnöke pedig Fazekas Sándor földművelésügyi- és vidékfejlesztési miniszter.

A versenyen kifejezetten a kereskedelmi főzdék tételeit versenyeztetik meg, és ezen a versenyen derül ki, hogy melyik főzde pálinkája lesz az Év Pálinkája illetve hogy melyik gyártó az Év Legeredményesebb Pálinkafőzdéje.

Ezen a versenyen ugyanakkor nem csak a termékeknek, hanem az azokat bírálóknak is komoly követelményeknek kell megfelelni. A bírák több felvonásos képzésen és vizsgán esnek át, és csak a minden akadályt leküzdők kerülhetnek oda, hogy véleményt mondhassanak a kereskedelemben és a vendéglátásban megforduló pálinkákról.

De mit is nevezünk pálinkának?

Pálinkának csak az olyan gyümölcspárlat nevezhető, amelyet Magyarországon termett gyümölcsből; ide értve a gyümölcsvelőt is; készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. Sűrítményből, aszalványból, szárítmányból készült termék nem nevezhető pálinkának. A jelenleg hatályban lévő rendelet szerint egy pálinka alkoholtartalma legalább 37,5 %, legfeljebb 86 % lehet. Ezen felül nem tartalmazhat semmiféle adalékanyagot, ízesítőt, legyen az méz, cukor, fahéj, vagy bármi más. Csak és kizárólag gyümölcsből és vízből készül a pálinka. Minden egyéb termék, ami nem Magyarországon termő gyümölcsből (pl: banán) vagy zöldségből készül, vagy nem felel meg a fenti feltételeknek, azok helyes megnevezése a párlat.

A nemzeti pálinkaversenyen a következők fő kategóriák szerint csoportosítják a pálinkákat: (1) Almatermésű gyümölcsből készült pálinkák; (2) Csonthájas gyümölcsből készült pálinkák; (3) Bogyós gyümölcsökből készült pálinkák; (4) Szőlőből készült pálinkák; (5) Törkölyből készült pálinkák; (6) Ágyas pálinkák; (7) Vadgyümölcsökből készült pálinkák; (8) Vegyes gyümölcspálinkák.

A bírálatot szigorú feltételek között működő többtagú bíráló bizottságok, gyors-zsűri és esetenként csúcs-zsűri végzi.

A bírálat során az alábbi szempontok alapján minősítik a termékeket: (1) Illat tisztasága; (2) illat karaktere; (3) íz tisztasága; (4) íz karaktere; (5) Harmónia.

Egy termék összesen 20 pontot szerezhet, és minimum 14 pontot kell elérjen, hogy valamilyen érmet nyerjen:  (1) Aranyérem 18-20 pont között; (2) ezüstérem 16-17 pont között; (3) bronzérem 14-15 pont között.

A pálinkákat önmagukban bírálják, ez azt jelenti, hogy több pálinka is kaphat arany-, ezüst-, illetve bronzminősítést. Emiatt mindig van egy kategória győztes tétel, amely a Champion-díjjal lesz gazdagabb. Ilyenkor az összes aranyérmes tételt újra lekóstolják és pontozzák, és amelyiket a legjobbnak tartották, az érdemli a kategória győztes díját.

A versenyen nem csak a bírák által megadott pontok döntenek, minden egyes nevezett tételt NÉBIH vizsgálatra küldenek, így, ha ott valamilyen szempontnak nem felelne meg, akkor sajnos az érmet is elvehetik.

Ez egy fontos szempont, hiszen sajnos sok-sok rossz minőségű pálinkával találkozunk akár még a boltok polcain is, de egy biztos, amelyik pálinkán rajta van az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen és/vagy a Nemzeti Pálinkakiválóság Program versenyén elért eredmény nyakcímkéje, abban biztosak lehetünk, hogy tiszta, bevizsgált, kiváló minőségű Hungarikumot fogyasztunk.

 

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..