Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionGASZTROPROGRAMAJÁNLÓ

Idén a létai tormát állítja középpontba a Debrecziner Gourmet Fesztivál

30713784_1883401915004158_6809833915105885208_n

A létavértesi torma kerül a középpontba a 3. Debrecziner Gourmet Fesztiválon, amelyet június 15. és 17. között rendeznek meg a Nagyerdőben, a Békás-tó partján – hangzott el a gasztronómiai eseményt beharangozó keddi debreceni sajtótájékoztatón.

 

Széles Diána, Debrecen turizmusért is felelős alpolgármestere hangsúlyozta: a város turisztikai kínálatában fontos helyet foglal el a helyi, minőségi gasztronómia bemutatását magára vállaló fesztivál, amely évről évre egyre több vendéget vonz Debrecenbe. Hozzátette: az első rendezvényen a debreceni páros kolbászt állították a fesztivál középpontjába, tavaly a Hortobágyi Nemzeti Park autentikus ízeire koncentráltak, idén pedig egy különösen izgalmas fűszer és hungarikum, a létavértesi torma lesz az ételek kötelező alapanyaga.

 

Balogh Károly főszervező kiemelte, hogy 2016-ban, az első fesztivál közönségének mintegy 80 százalékát még a debreceni lakosok adták, de tavaly már sok gasztroturista érkezett az ország más részeiről is, és céljuk, hogy a fesztivál híre külföldön is minél több emberhez eljusson.

 

Hagyományteremtő szándékkal útjára indítják Rácz Róbert szobrászművész által készített Debrecziner Gourmet-díjat, amelyet a közönség szavazata alapján a legjobb kiállító étterem kaphat majd meg – tette hozzá. A Debreceni Szakképzési Centrummal (DSZC) együttműködve közösen elindítanak egy ösztöndíjprogramot is, amelynek keretében egy szakértői zsűri által kiválasztott szakácstanuló egy tanéven keresztül havi 10 ezer forint ösztöndíjat kap, és a jövő évi fesztiválon comis- ként együtt főzhet a sztárséfekkel – mondta a főszervező.

Heit Lóránd létavértesi tormatermelő szerint a minőségi, háztáji alapanyagok egyre fontosabb szerepet töltenek be a hazai gasztronómiában. Létavértes és néhány másik környező település, Álmosd, Bagamér, Kokad és Monostorpályi gazdái 1200 hektáron termesztik a tormát, és az európai piacokra kerülő mennyiség mintegy 90 százalékát állítják elő – fűzte hozzá a Magyar Konyha Termelői Díjazottja.

 

Szendrei Bence séf, az egyik népszerű gasztroműsor műsorvezetője elmondta, hogy Tatai Robi séffel együtt – aki közelmúltban megnyerte a “Game of Chefs” gasztro-reality show magyar változatát – inspiráló volt számukra a kihívás, hogy a tormát minél kreatívabb módon használják fel. A fesztiválon megkóstolható menüjükben ezért még a kerti zöldségeket is tormával kovászolják, mert így sokkal finomabbak és ropogósabbak lesznek, a savanyúság mellé pedig fürj pecsenyét tálalnak fel.

 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a látványos főzőshow-k és pódiumbeszélgetések mellett workshopok is lesznek olyan szakemberek részvételével, mint például Dr. Fiáth Attila Master of Wine aspiráns, vagy Komoróczki Anna, nemzetközi borakadémikus. A házigazda-műsorvezetők Bernáth József, a Séf és Pataky Péter, az Ízes Élet séfje lesznek. A háromnapos gasztronómiai fesztiválon 20 étterem, illetve street-food kínálatával találkozhatnak majd a Nagyerdőbe kilátogatók.

 

Kiktől kóstolhatunk? Anyukám mondta (Encs), Almavirág (Derecske), Butiq Bisztró (Debrecen), Hedonist Étterem és Talléros Rendezvényház (Nyíregyháza), Ikon (Debrecen), Kérész Kikötő és Étterem (Tiszabercel), Kis Padlizsán (Debrecen), Maszek, az utcabár! (Debrecen), Mirage Étterem (Hajdúszoboszló), PalKonyha (Palkonya, Villány), Tatai Robi & Szendrei Bence (Dunaszerdahely, Debrecen), Hanna kincse (Debrecen), Keszegsütő (Debrecen), Meating (Nyíregyháza), Wok to Box (Debrecen), Zip’s Csülök Bár (Miskolc, Tiszalök), Langalló (Debrecen,Tépe)

 

Az italkínálat: Bortársaság, Derecskei Almafröccs, DiVino, Jameson, Törley Pezsgőmanufaktúra, Magyar Talléros Pálinka, Zip’s brewhouse.

 

A Családok Éve jegyében a gyerekekre is külön gondoltak a szervezők, ezért számukra egy külön Zsebséf teraszt nyitnak meg, ahol gyermekjátszóház, kézműves foglalkozások lesznek például a MODEM művészetpedagógusa közreműködésével.

 

Regisztrálni a www.debreczinergourmet.hu oldalon lehet.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..