PROGRAMAJÁNLÓ SÖR

IGAZI SÖR, IGAZI FÉRFIAKTÓL – 12 KRAFT SÖRFŐZŐ, 1 NAPTÁR

Írta Fly Nagy

A II. Kraft Sörfesztivál nyolc magyar sörfőzdéje egy rendhagyó, szexi naptárral készül a sör és a férfiak szerelmeseinek. A hétvégén megrendezésre kerülő fesztivál népszerűsítésére készült fotósorozatban a főzdék vezetői, tulajdonosai és sörfőzői naptárfiúként pózolnak.

Bár kockás has és dagadó izmok helyett a szakáll és komló jelenléte néha jellemzőbb, a kraft közösség állítása szerint aki minőségi kraft sör készítésből keresi a kenyerét, az legalább annyira férfi ideál, mint bármelyik plakátfiú.

A kraft sör közösség tagjai bár egymással direkt versenyben állnak, mégis együtt, összefogásban szeretnék építeni Magyarországon a kraft sör kultúráját, a naptár is ennek egy kifejező eszköze. Lehet, hogy egy hagyományt kezdtek el a fiúk? Majd kiderül. Minden esetre reméljük, hogy Kiszel Tünde nem lesz mérges!

Az ‘Igazi sör, igazi férfiaktól’ naptárak a hétvégén megrendezésre kerülő II. Kraft Sörfesztiválon kerülnek bemutatásra, ahol a látogatók meg is vásárolhatják saját példányukat.

A sörfesztiválon több, mint 40 csapból folyik majd a sör, természetesen lehetőség lesz a legújabb kraft sörök kóstolására, főzdelátogatásra sörfőző mesterek vezetésével, illetve sörtörténeti kiállítás megtekintésére.

Időpont: 2017. május 19-21.

Cím: Főzdepark – 1106 Budapest Maglódi út 4-7.

Nyitva tartás:
Péntek és szombat: 14.00 – 02.00

Vasárnap: 12.00 – 23.00

Megközelítés: A nem kőbányai látogatók érdekében a könnyebb elérhetőség miatt a szervezők ingyenes fesztiválbuszjáratokat biztosítanak a Blaha Lujza térről a Kőbányai M47 Főzdeparkba.

Belépés: A fesztivál mindenki számára ingyenes.

Pohár: A fesztiválon lehetőség lesz néhány főzdénél a saját logós pohár megvásárlására, azonban ez nem kötelező. Ha szeretnéd a kedvenc korsódból kóstolgatni a söreinket, akkor hozd magaddal nyugodtan. Ha már unod, hogy az összes fesztiválról van egy poharad, amivel nem tudsz mit kezdeni, azt is megértjük, tehát csapolunk műanyagba is.

Étel: Foodtruck és streetfood
BALKEZES
A Balkezes egy fiatal sörmárka, két házisörfőző hozta létre, akik a polgári állás és család mellett invesztálnának a hobbijukba: időt, munkát, pénzt. Mérnökemberekről van szó, akik már ötödök éve élesztik a söröket, állítólag nem is rosszul – több díjazott házifőzet mellett a Gault&Millau szerint mi készítettük a 2016-os év sörét (Hopster), illetve a GreyJoy nevű dupla IPA-t a jelenleg kapható legjobb magyar sörök közt tartják számon.

Ha valami jó sikerül otthon, felskálázzuk, lefőzzük egy sörfőzdében, és megoldjuk, hogy Balkezes márkanév alatt elérhető legyen olyan helyeken, ahová az emberek többnyire jó sörökért járnak – ha emiatt gerillának hívnak minket, akkor azok vagyunk. Igyekszünk venni és erősíteni is a honi “sörforradalom” rezgéseit, és ott lenni ahol történik valami a jó sörök körül.

Célunk jelenleg a folyamatos előállító kapacitások megteremtése mellett a kedvenc típusainkat úgy kitanulni, hogy a magasra tett standardjainknak megfeleljenek. A tapasztaltakat pedig igyekszünk saját hangunkon előadni azoknak akik értik a jó sört, vagy kíváncsiak rá. Mindezt lazán, természetesen, erőlködés és pózolás nélkül. Némi színpadiasság időnként belefér.

ROTHBEER
Távoli Galaxis sörünkkel üstökösként robbantunk be a hazai söréletbe négy évvel ezelőtt és azóta is sör körüli pályán keringünk. Vándor sörfőzde vagyunk, bázisunk a Főzdepark, a kraft sörök univerzuma. Itt főzzük intergalaktikus söreinket a földlakók és idegen civilizációk életformái számára.
HORIZONT SÖRFŐZDE
A Horizont Sörfőzde 2016 szeptemberében nyitotta meg kapuit a kőbányai Főzdeparkban, több évnyi “gerilla sörfőzés” után. Célunk, hogy olyan újhullámos söröket készítsünk, amelyek kiegyensúlyozottak, kifinomultak, ugyanakkor mindegyikben van egy kis szokatlan csavar, ami külön izgalmat is nyújt. Jó példa erre a filozófiára a Japán Búza, a Flamand Porter vagy éppen a Saison Witbier, ami a Dublin Beer Cup 2017 abszolút győztese lett.

HEDON
A sör a hétköznapi élethelyzetek attrakciója. Egy baráti beszélgetés a teraszon, egy randi a Deákon, egy jól sikerült vizsga after a rakparton. Ezekért a pillanatokért élünk, ettől vagyunk hedonisták, mert szeretjük élvezni az életet.

Hedon. – Szeresd magad,  a kraft sör mindenkié!

HOPTOP BREWERY
A HopTop Brewery különleges, kisszériás (kézműves/kraft) söröket gyártó sörfőzde. A nemrég indult vállalkozás óriási ívet írt le az elmúlt közel 8 hónapban:
2016 novemberében Európa legnagyobb sörversenyén, a European Beer Star-on is díjat nyert, amivel az első (és jelenleg az egyetlen) magyar sörfőzde, amely ekkora elismerést kapott. Majd 2017 februárjában a Dublin Craft Beer Cup-on mind a négy nevezett söre érmet kapott (1 ezüst, 3 bronz).

Díjnyertes sörök: Midnight Express – Stout, Green Zone – IPA, Uluru – Ausztrál búza, Double check – Dupla IPA

Minőségi berendezéssel, kitűnő alapanyagokból, keményen és kritikusan dolgozunk. Nem kötünk kompromisszumot, csak olyan söröket forgalmazunk, amit mi is szívesen fogyasztunk.

Nem szégyelljük kikérni mások véleményét, és nem hagyjuk, hogy az üzleti célok az értékrendünket felülírják. Fontos számunkra az egészséges verseny, de hisszük, hogy a kooperációnál nincs sikeresebb üzleti modell.”
MAD SCIENTIST
A Mad Scientist sörfőzde 2016-ban kezdte el a működését Budapest X. kerületében. Söreik minősége és konzisztenciája hamar az ország egyik legnépszerűbb sörfőzőivé tette őket.

Az első 12 hónapban több, mint 20 féle sört hoztak ki az üzemből a könnyen fogyasztható belga saisontól (Saison 15) a trópusi gyümölcsös komlóaromáktól pezsgő west coast IPA-n (Jam72) keresztül egészen a 11%-os Sugar Daddy-ig, az imperial stoutig, ami jóformán egy belga gofriskocsi teljes készletét vonultatja fel (vanília, csoki, kávé, muscovado cukor, melasz, laktóz, narancsvirág, karamell).

Egyik legújabb kampányuk során ingyen rekesz sört ajánlottak fel a Noé Állatotthonból örökbefogadható kutyák mellé. Ennek a híre egészen az amerikai People magazinig repítette a fiatal főzdét.

Bátor és újító. A Mad Scientist söreinek minősége nem csak megüti az európai szintet, hanem a jobbak közé is tartozik. Európa egyik legprominensebb sörözőjében, a berlini BrewDog bárban szinte állandóan csapon vannak a söreik.

URADALMI SÖRMANUFAKTÚRA
Az Uradalmi Sörmanufaktúra 2016-ban alapított vándorsörfőzde. Sörfőzdénk neve a komlóültetvényünk és receptjeink születésének helyszínéül szolgáló családi birtokra, az egykori Váli Uradalomra utal. Célunk prémium kategóriájú sörök előállítása. Az Uradalomban megtermelt alapanyagok felhasználásával időről időre szezonális, egyedi sörökkel jelenünk meg.

MONYO BREWING CO. 
A MONYO Brewing Co.-t 2014-ben alapítottuk Kőbánya szívében, a Főzdeparkban, hogy forradalmasítsuk a hazai kisüzemi sörfőzést. Egyfajta szellemi műhelyként működünk, ahol a sörök mögötti tudomány és történet legalább annyira fontos, mint maga a termék. Szortimentünkben ugyanúgy megtalálhatóak a tradicionális típusok, ahogy a kísérletezős “újhullámos” darabok.

Hozzászólás írása