Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz Selection

ÍGY ÉLTEK OTTHON NAGYANYÁINK – A 20. SZÁZAD LAKBERENDEZÉSI TRENDJEI

Screen Shot 2019-03-08 at 10.41.19

Érezted már te is azt, miközben az új bársonyfoteled helyét kerested a nappalidban, vagy beszereztél egy kézműves szekrényt, hogy ezúttal olyan darabra tettél szert, ami sosem megy ki a divatból? Így érezhettek nagyszüleink is, amikor virágos tapétával vonták be a fürdőszobát, vagy amikor mustársárga padlószőnyeget raktak le a hálóban. Az Apartment Therapy összegyűjtötte az elmúlt évtizedek lakberendezési hóbortjait.

1930-as évek: Bútor nagyságú rádiók 

Az Apartment Therapy listájának első állomása az 1930-as évek, amikor a rádiózás aranykorát élte. Az évtized elején az amerikai háztartások 40 százalékában volt rádió, ami az évtized végére több mint a kétszeresére nőtt. Általában díszített fa szekrényekbe kerültek, és bútorként kezelték őket, a nappali központi részén kaptak helyet.

1940-es évek: Virágmintás tapéta 

Miután 1945-ben véget ért a második világháború, az otthon ismét fontos szerepet kapott az emberek életében. Ebben az időben élte fénykorát a virágmintás tapéta, amin nem csak a nappali falára került fel, néhol a fürdőszobában is helyet kapott.

1950-es évek: Az atomkor faliórái 

Különösnek tűnhet, hogy egy bomba hatással lehet a dizájnra, pedig a nukleáris tudomány és az atombomba megihlette Amerikát. Ebben az évtizedben a kontinensen rengeteg lakberendezési kiegészítő megtervezését inspirálta az atom. Az irányt George Nelson “Ball Wall Clockja” indította el 1949-ben.

1960-as évek: Nyitott polcok 

Az emberek hosszú évekig éltek pedáns otthonaikban, a rendet pedig a 60-as évek borították fel. Ekkor hódított a nyitott polcrendszer, ami lehetővé tette, hogy megmutassák, mintegy kiállítsák kedvenc vázáikat, képeiket és más gyűjteményeiket.

1970-es évek: Borzas padlószőnyeg 

A mai bohém trendek a nyomába sem érnek a 70-es évek eklektikájának. Erre az egyik legikonikusabb példa a borzas padlószőnyeg. Az emberek szívesen kísérleteztek az új találmánynak számító faltól falig szőnyeggel, ami szuperpuha volt és olyan rikító színekben lehetett kapni mint a mustársárga vagy a borsózöld. Elengedhetetlen volt azoknak az otthonában, akik reprezentálni kívánták kreativitásukat és lázadásukat.

1980-as évek: Drapéria mánia 

A 80-as évek a túlzásról szóltak. Az otthonokban a “nem elég” eszméje eljutott az ablakokig, ahonnan dús, fodros és csipkés drapériaként lógtak alá.

1990-es évek: Fonott bútorok 

Ha a 90-es években nőttél fel, nagy valószínűséggel te is befészkelted már magad egy fonott karosszékbe. A kerti bútorok a 80-as évek végén kezdtek bejönni a házba, a következő évtizedben pedig mindenki olyan nappalit szeretett volna mint egy mediterrán terasz.

2000-es évek: Fényfüzérek 

Valld be, hogy tekintet nélkül az ünnepekre már neked is lógott az ágyad felett vagy a könyvespolcodon egy fényfüzér. Nem hibáztatunk, könnyű vele díszíteni és pillanatok alatt hangulatossá varázsolj egy zord szobát is.

Forrás: https://divany.hu/

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..