Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionTrend & Beauty

Így készülj fel a nyári kertészkedésre – kiegészítők és ruházat

garden-1033574_1280

Vége van a tavasznak, itt a nyár és a napsütés, amit a hozzánk hasonló hobbikertészek már alig vártak. Sokan, sokszor megírták már, hogy milyen teendőket érdemes ellátni, mi most viszont arra voltunk kíváncsiak, hogyan öltözhetünk fel ehhez a legpraktikusabban.

Testünk védelme

 

A nyári napsütéses órái akármennyire is csábítóak, sokszor csalókák lehetnek még. Hiába érezzük kellemesnek a meleget, munka közben az ember könnyen kimelegszik és pillanatokon belül meg is van a baj.

Érdemes olyan öltözetet választani, ami egyrészt megfelelően véd a napsütéstől, másrészt könnyű benne a mozgás is. Alulra nyáron felvehetünk esetleg egy régi farmert, de az igazi egy kertésznadrág. A kantáros nadrág akkor is védi a hátunkat, amikor lehajolunk vagy nyújtózkodunk. Nincs leégett bőr, nincs fájó derék. További előnye még a sok zseb, amibe elrejthetjük a szerszámokat, amik így mindig kéznél lesznek.

Lábunk védelme

 

Ha kora hajnalban belocsoljuk a kertet, nedves a talaj, ezért érdemes gumicsizmát vagy egy vízhatlan bakancsot hordani.

Gumicsizmából lehet bélelt változatot is beszerezni, ezek közül a kedvencünk az, amelyikben a bélés kivehető, így akár a nyári záporban is használható lábbeli, de hidegebb időkre is jó lesz.

Ahogy a cipő gyakran az egyik legdrágább ruhafélénk, úgy a kertész felszerelés esetén is  elmondható, hogy minél jobban a zsebünkbe nyúlunk annál jobb minőséget kapunk.

Kezünk védelme

Ha valaki a földdel dolgozik, koszos lesz a keze. Ezzel sok újat nem mondtam. Azonban kesztyű és kesztyű között rengeteg különbség van, ahogy a felhasználási célok is sokfélék lehetnek. Metszési feladatokhoz vagy palántázáshoz elég egy sima pamut kesztyű. Ha fa aprításba vagy ásásba kezdünk jól jöhet egy bőr munkakesztyű, amely megóv minket a vízhólyagoktól.

Vágásbiztos kesztyűkből is többféle van, az egyszerűbbtől az ipari minőségűig. Érdemes azt kiválasztani, ami még megfelelő védelmet biztosít, de nem akadályoz minket a munkában.
Sokan elfelejtik, de a permetezéshez és trágyázáshoz mindig használjunk legalább egy háztartási gumikesztyűt, különösen azoknál a vegyszereknél, melyek bőrre kerülve károsak lehetek.

Nem feltétlenül kell minden egyes munkafázishoz külön kesztyű, mert a fentiekből létezik többfunkciós megoldás is.

Fejre vigyázni!

 

Hasonlóan a kesztyűkhöz itt is elindulhatunk a napsütés ellen védő sapkáktól. Az otthoni kiskertünkben általában nem is kell több. De előfordulhat olyan feladat is, ahol már szükségünk lehet egy sisakra, például, ha egy öreg fát kell kivágnunk. Ezek akár súlyos sérüléseket is okozhatnak.
Azt ajánljuk, hogy minimum vegyük elő a síeléshez vagy bringázáshoz használt sport bukósisakunkat. De aki szerint ez túl nagy vidámságot okozhatna a szomszédoknak, és hajlandó áldozni is rá, szerezzen be az építkezésekről jól ismert sárga védősisakot. Bármelyik barkácsboltban beszerezhető és ezután nem kell aggódni a fejsérülések miatt.

Léteznek olyan védősapkák is, amelyek kívülről úgy néznek ki, mint egy hétköznapi baseballsapka, de valójában erősített védőréteg is van benne, azaz ugyanolyan védelmet biztosít, mint egy munkavédelmi sisak.

Füll-Szem-Orr

Ha valamilyen gépet használunk, legyen az láncfűrész vagy fűnyíró, bizony néhány óra használat után cseng a fülünk. Az időleges vagy tartós halláskárosodás ellen néhány száz forintért beszerezhetünk már füldugót szivacsból vagy puhább műanyagból is.

Szintén sokat segíthet a védőszemüveg is, ami permetezéskor vagy bármiféle vegyi anyag használatakor legalább annyira kötelező, mint a fent említett gumikesztyű. Ennél is hasonló a helyzet, mint a sisaknál. Beszerezhetjük az olcsóbb alap védőszemüveget, amiben egy mesteremberhez hasonlítunk, de manapság már elérhetőek azok a kivitelek is, amelyek inkább egy napszemüvegre emlékeztetnek.

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..