AUTÓ & MOTOR

INTERJÚ: AZ FMX-es Hujber Péterrel beszélgettünk

A Freestyle Motocross-os Hujber Péterrel beszélgettünk a sportról és a hozzá fűződő kapcsolatáról. Egyben most lehetőségünk van támogatni kijutását 2017 márciusában Európa egyik legrangosabb extrém show-jára.

Mikor fertőzött meg a benzingőz és, hogyan jutottál el a freestyle motocross-ig? 
Egészen kisgyerekként, olyan 4-5 évesen tettem meg az első métereket egy Romettel. 10 évesen adódott a lehetőség, hogy elkezdhettem versenyezni motocrossban, amihez sok szép emlék fűz. A hétvégéket gyakorlatilag a versenypályákon töltöttem, ha nem volt verseny, akkor edzettem. Hóban, fagyban, esőben, sárban, kánikulában, mindig. Így sikerült is dobógóra állnom az ifjúsági versenyeken, majd junior bajnokságot nyernem és később a felnőttek között is a dobogós helyekért csatáztam. Nyertem is bajnoki futamokat, versenyeket, egyik évben én gyűjtöttem a legtöbb pontot a magyar bojnokságban, de az akkori szabályok szerint le kellett vonni az összpontszámból a két leggyengébb futamot, így néhány pont mégis elválasztott a bajnoki címtől. Csapatban viszont van egy magyar bajnoki címem és kétszer válogatott tagja is voltam hazánknak a csapat világbajnokságon. A freestyle motocross mint sport a versenyzői pályafutásom alatt bontakozott ki és mindig vonzott ez az irányzat. Szerettem a nagy ugrásokat, tetszettek a mutatványok és úgy éreztem van hozzá érzékem, de sokáig első sorban a hagyományos motocross versenyzésre koncentráltam. Egy idő után viszont választanom kellett, mert munka mellett nem maradt időm mindkettőre és az FMX mellett döntöttem. Ebben is van néhány kiemelkedően jó élményem, mint például hogy 2015-ben részt vehettem a világhírű Nitro Circus show budapesti állomásán, de a korábbi teltházas Sport Arénás rendezvényekre is szívesen emlékszek vissza, hiszen az összesen szerepeltem. Külön öröm számomra, hogy én lehetek az első magyar, aki motorral hátraszaltózik.

Utcán is motorozol?
Saját utcai motorom egyenlőre nincsen sajnos, de tervben van, remélem hamarosan összejön.

Aki esetleg nem tudná, annak elmagyaráznád, hogy mik az FMX szabályai? Mi maga az FMX? 
Az FMX a Freestyle Motocoross, azaz szabadstílusú motocross rövidítése. A hagyományos motocrossnál egyszerű a képlet, az nyer aki a leggyorsabban teljesíti a távot. Az FMX teljesen másról szól, bár szinte ugyanolyan gépekkel űzik némi átalakítással. Itt a versenyeken a zsűri, a bemutatókon pedig a közönség visszajelzése dönti el, hogy milyen volt az adott produkció, vagyis a lényeg a látványra és a szórakoztatásra helyeződik. Minél hajmeresztőbb mutatványokat kell bemutatni a levegőben eltöltött idő alatt, például hátraszaltóznia a motorral, kézen állni az ülésen vagy hidat ívelni a kormányt fogva és hasonlók.


A bemutatód nagyon látványos, mi Alsóörsön láttunk legutóbb. Erre van igény? Sok helyen megfordulsz a szezonban?
Mint minden, Magyarországon sajnos ez sem megy olyan egyszerűen, de nagyon szeretem csinálni. Hosszú idő és rengeteg munka kellett ahhoz, hogy létrejöjjön az a saját mobil pályám, aminek segítségével bárhol tudok bemutatót tartani, feltéve hogy adott egy 80-100 méter sík terület. 2017-re szerencsére már van néhány lefixált fellépés és vannak amik még tárgyalások alatt vannak, elképzelhető hogy lesznek újabb helyszínek. A Facebook oldalamon megtalálhatóak lesznek amint aktuálissá válnak. Nyitott vagyok olyan rendezvények felkéréseire is, ahol a freestyle motocross korábban még nem szerepelt a programban.

Külföldi meghívásokkal, hogy állsz? Telik be már a jövő évi naptár? 
Minden évben van szerencsém néhány külföldi felkérésnek is eleget tenni, de ezekről általában csak röviddel előtte értesülök. Minden bizonnyal jövőre is így lesz. Többnyire a környező országokat járom, mint például Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Horvátország, Olaszország, Románia.

A bemutatók is nagyon jó fizikális állapotot igénylenek. Hogyan tartod karban magad?

 Hobbi szinten még mindig művelem a hagyományos motocrosst, ha tehetem ellátogatok egy-egy pályára. Talán ez a legjobb kiegészítés a freestyle-hoz, de ha erre nincs lehetőségem akkor kerékpározok, kondizok, sqasholok, síelek, wakeboardozok, jégkorcsolyázok, vagyis mindig mozgásban tartom magam.

Közzétettél egy videót, amellyel a 2017-es bécsi Masters of Dirt szabadkártyájára pályázol és ezúton kérjük az olvasókat, hogy segítsenek neked. Miért fontos számodra ez az esemény? 
A Masters of Dirt a Nitro Circus-hoz hasonló, szintén rendkívül rangos rendezvény, amit a Wiener Stadthalle-ban rendeznek március 17-én. Korábban nézőként már volt szerencsém ellátogatni az eseményre és teljesen magával ragadott az a légkör. Szeretném belülről is átélni és ezt a rendezők most egy pályázat keretében lehetővé is teszik egy ember számára. A pályázat lényege első körben, hogy minél több lájkot, megosztást, nézettséget kell gyűjteni egy egy perces videóval, amiben ő maga szerepel és az extrém életstílust képviseli.  A második körbe a legjobb 12 jut tovább. Hogy végül mi alapján kapja meg a szerencsés a szabadkártyát, arról még nincs információ, de a videó elkészült és január 8-án születik meg a döntés a továbbjutókról. Tehát aki szeretné, hogy Magyarország is képviseltesse magát ezen a gálán, az kérem nézze meg a sportolói Facebook oldalamon (www.facebook.com/hujber.fmx) található első posztban lévő videót és nyomjon rá egy lájkot illetve megosztást!

Köszönjük az interjút és szurkolunk, hogy sikerüljön kijutnod a Wiener Stadthalle-ba! 
Köszönöm szépen!

Hozzászólás írása