AUTÓ & MOTOR

INTERJÚ: Szvoboda Bence – Az ereiben is benzin folyik

Szvoboda Bence megkerülhetetlen alakja a hazai motocross világnak. Ebben a szakágban fiatalon tarolnak a versenyzők, de ő mégis extrán kiemelkedik a mezőnyből az eredményeivel és teszi mind ezt olyan alázattal és szerénységgel, hogy tanulni lehetne tőle. 

Elsőnek is gratulálunk a hétvégi németországi sikereidhez! Hogy érezted magad és elégedett vagy az eredménnyel?

Úgy érzem elégedett lehetek, mert az első komoly verseny, ráadásul egyből  dobogón végeztem. Nem “adták” ezt az eredményt túl könnyen, akadtak műszaki és egyéb problémák is verseny közben, amik igencsak megnehezítették a dolgom. Ezeket félre téve nagyon élveztem.

Nyilván a motoros berkekben mindenki ismeri a neved, de a Flyerzt nem csak motorosok olvassák. Mesélnél kicsit magadról?

16 éves korom óta vagyok profi versenyző. Kilencszeres magyar bajnok, VB pontszerző, EB dobogós, négyszeres magyar válogatott, cseh vice-bajnok.

Miért pont a motocross mellett döntöttél anno? Egyértelmű volt?

Igazából édesapám motorozott, én pedig kisgyerekként jártam vele a versenyeket, onnantól nem is volt több kérdés magamba, hogy mi szeretnék lenni. 🙂

Pár sérülést is sikerült összehoznod nem olyan régen és ha jól tudom műtöttek is. Mennyire sikerült a felépülés?

Sajnos ez egy olyan sport ahol nem kérdés, hogy utol fognak érni a sérülések. Több sérülésem is volt pályafutásom során, a legutóbbi egy gerincsérv volt, amit tavaly odáig húztam, hogy csak a műtét segített rajtam. Szerencsére most már minden rendben, viszont azt tudni kell, aki egy ilyen műtéten átesik annak élete végéig figyelnie kell rá, főleg ha sportoló. Mindennap foglalkozom vele, hogy ne kerüljek vissza a műtő asztalra.

Összefoglalva hogyan értékeled a tavalyi éved?

A tavalyi évem az egyik legsikeresebb volt a pályafutásomban, viszont rengeteget szenvedtem. Szezon közepén elszakadt részlegesen a keresztszalagom és nem sokkal utána nagyon rosszra fordult a gerincsérvem. Ezek ellenére nem hagytam abba a szezont, előszedtem minden akaraterőm és megnyertem a Magyar Bajnokságot a király kategóriában és pár ponttal maradtam le a cseh bajnoki címről.

Mit vársz 2017-től? 

2017 más lesz 🙂 Komoly terveim vannak, sokat dolgoztam a télen és jelen pillanatban is komoly melót csinálunk, aminek nagyon remélem látszani fog az eredménye. A Magyar Bajnokságban ez lesz az első év hosszú idő óta, hogy nem veszek részt minden versenyen, ugyanis Német Bajnokság, Cseh Bajnokság teljes sorozat és EB, VB futamok is tervben vannak.

Hogyan készülsz fizikálisan egy-egy versenyre? Hogyan néz ki egy napod?

Van két ember akiket mindenképp megszeretnék említeni ők Naszódi Zsolti és Berkes Gábor, akik december óta dolgoznak velem és figyelik minden lépésem. Mindennap más és más, nagyon kevés időm van, általában két edzésem is van egy nap, plusz ehhez hozzájönnek edzői feladataim (csapatom motoros edzője is vagyok) és a magánéletem.

Utcai motorozással, hogy állsz?

Az utcai motorozás nagyon távol áll tőlem. Biztos fura ezt hallani, de kiélem magam a pályán. Jogsim sincs nagy motorra. Pályán magunk vagyunk, utcán viszont nem csak rajtunk múlik mi történik velünk és ez ijesztő számomra.

Kik támogatják a karriered? 

Szeretném megköszönni azoknak akik nélkül nem tartanék itt:
Szüleim, barátnőm, BErkes Gábor, Naszódi Zsolt , Hts team, Buksa Ados Ktm Team, Havasi Suspension, Mxmania, Lamax Electronics Magyarország, Scorpion Europe, Okr Cycles, Polar közösség, Psycho, Bforce, Cutler Gym Kaposvár, Ensport

Hozzászólás írása