Egyéb

Japanika – merj bemenni és merd megenni!

Eve
Írta Eve

Életemben először eljutottam a Japanikába, és remélhetőleg nem utoljára! Bevallom, beleestem az előítéletek hibájába. Azon agyalok azóta is: miért gondoltam, hogy a helyszín (értsd: a Bazilika előtti túrista-központ) predesztinálta az étterem árfekvését. Megkövetem önmagam, tévedtem!

Kis Japanika gyorstalpaló

A Japanika (dzs-vel ejtve, nem j-vel) egy izraeli étteremláncolat 36. tagjaként jelent meg Európában, Magyarországon, ezen belül is a Szent István Bazilikától pár macskakő-hajításnyira. Ennek már két éve, de még emellett is furcsa, hogy miért nem jelentek meg sokkal előbb nálunk, hiszen – méltán – sikeres minden, amit a konyhán készítenek.

Mindenesetre a tulajdonosi kör 2016-ban elszánta magát, és nyitott Európa felé. Budapest pedig mondhatni világváros, még ha nem is teljesen felkészült a keleti fúziós konyhára. De erről egy kicsit később… Előbb vázolnám, miért olyan különleges a hely. Egyrészt azért, mert a belső enteriőr egyszerű, mégis egyedi. Szemet simogató a rengeteg meleg hatású fa, ami a nagy üvegajtón belépve fogad minket. A hajlított fa székekben kényelmesen dőlünk hátra, a kékes-barnás asztallapokon pedig élvezet végigsimítani a tenyerünket. Felnézve aztán megtaláljuk az atmoszféra kiegészítőjét: száz meg száz vékony, eltérő hosszúságú faléc integet a mennyezetről katonás szimmetriában, mintha az emeleten ücsörgő vendégek süppedtek volna a padlóba székeikkel. Nem is gondolnánk, de ehhez a nem mindennapi látványhoz nyolc (jól olvastad, 8) km fát használtak fel. Jobb helyre nem is kerülhettek volna.

Mi egyébként – lévén jó idő van – a teraszon foglalunk helyet, ahol a miliő egybeolvad a tér zsongásával, mégis attól elhatárolódva nézelődhetünk.

Kész vagy már a japán konyhára?

Mindenképp tisztáznunk kell valamit. A japán ételkultúra még mindig elég test-és életidegen a tősgyökeres magyar számára. Nehéz ledönteni az emberekben az országok közti határokat, a berögzült elgondolásokat. De, csak hogy eloszlassuk a kételyeket: a japán gasztronómia nem áll meg a nyers halnál és a sushinál! A Japanikára pedig ez hatványozottan igaz, hiszen ötvözi a keleti kulinária legjavát. Tehát ugyanúgy megtalálod az étlapon – többek között – a miso és a zseniális ramen levest (és ezzel engem már meg is vettek), a salátákat, sushit, de sült és főtt fogásokat egyaránt. Hozzátéve, hogy az ázsiai nációk (japán, thai) legjobb főételeit kóstolhatod meg itt, azokat is – néhol magyaros – csavarral. Szóval nyugi: ha nem vagy rutinos pálcikaforgató, akkor is érdemes kipróbálnod a Japanikát. Már csak azért is, mert senki nem állt még fel úgy itt az asztaltól, hogy elégedetlen volt. A legjobb fokmérő az itteni ételek minőségére, hogy még a japánok is bólogatva esznek.

Egyébként – meglepő, de – két fajta ember van. Aki ódzkodik a sushitól, és aki ódzkodott, de megkóstolta és rájött, hogy feleslegesen tartózkodott tőle. Mert a sushi (legyen az nyers, főtt vagy sült) egészséges és változatos; egyhamar nem lehet megunni.

A Japanika konyhatudománya

Nem kertelek, mi keményen teszteltünk. Pont úgy, mint egy japán (mániás) csapat. Terült-terült az asztalka, mindenből csipegettünk. Két órás maratoni Japanikázás után én, mint kajaőrült japánok kajaőrült ex-kollégája azt mondhatom, nem kellett csalódnom. Ugyanis a konyhán megvannak a titkos fortélyok (innen üdvözlöm meleg kézfogással és szemem sarkában remegő örömkönnyel Varga László séfet): a sushi rizs állaga és íze hűen tükrözi, hogy emberek képesek erre a tudományra életműként gondolni, és a Japanikás pluszok teszik a tradicionális recepteket igazán incselkedővé. Olyannyira, hogy az ember akkor is az évfordulós vacsoráját tervezi ide, ha szingli.

Egyszóval, a repertoár szokatlan. Mert Japánban nem sűrűn látsz panko morzsába forgatott és kisütött rollt (tele finomságokkal), de mondjuk olyan gunkant sem, amiben a nori (a sushihoz használt alga lap) házi libamájpatét ölel a rizsszemeken. Viszont hidd el, ez teljesen rendben van. Akkor is, ha még nem próbáltad – sőt, akkor meg pláne. Újítás is várható, a nyár hírnökeként érkezik a hideg cseresznyekrém leves, rengeteg gyümölccsel és kókusztejjel.

Egyébként minden alapanyag friss és válogatott – ez azért fontos, mert mindenki ezzel kampányol, viszont a Japanika lelkét pontosan a frissesség adja. A nyers hozzávalók esetében minden másodperc döntő, ezt az ízlelőbimbóink igazolják vissza először. Emellett a környékhez képest az árak abszolút reálisak. Úgyhogy ha eddig a Japanika elhelyezkedése tartott vissza attól, hogy betérj, akkor ettől aztán ne félj, inkább foglalj egy asztalt (ami erősen ajánlott).

A mi kedvenc fogásaink

A Wall street nevű fotomaki (ami 8 db méretes „karikát” jelent) az egyik favorit, erre pedig öt indokunk van: a benne lévő füstölt és nyers lazac, a sajtkrém, az avokádó és az uborka. Minden benne van, ami megadja az ízrobbanást a szádban. A másik kedvencünk a tavaszi tekercs. És most felejtsd el szépen mindazt, amit erről az ételről eddig hallottál, láttál vagy tapasztaltál. A Japanikában kétfélét kérhetsz (és fogod is kérni): sajtos és csirkehúsos verziót. A sajtosat úgy képzeld el, hogy az első roppanós harapással a meleg sajt, az üvegtészta és a fűszeres zöldségek együtt szereznek gyönyörteli perceket. Az a tipikus csukott szemmel hümmögős fajta…

Ha pedig nem mered kipróbálni a fentieket, akkor ajánljuk a csirkecombfiléből készült jakitori nyársat, amelyen a hús vörös curry-s, kókusztejes, mogyoróvajas pácban fürdőzik kisütés előtt. Izgalmas, ízes, picit pikáns párosítás.

A ramenről egy külön cikket tudnék írni, a lényegre szorítkozva annyit mondanék: a lé ízes, nem zavaros, a tészta tökéletes állagú, a főtt-marinált tojás sárgája szintén. A mennyiség több mint elég, maga a leves pedig erősen addiktív. Hálás vagyok, mert itt végre véget ért a Gyűrűk ura trilógiát lepipáló hosszadalmas utam, a tökéletes Magyarországon kapható ramen keresése kapcsán.

Amivel kísérhetünk

A Japanika nem csak étlapban erős, de az ital-és koktél kreációkkal is varázsolnak. Mi pont jókor érkezünk, ugyanis a nyári etap részeként most kaphatunk többféle, minőségi japán gin-ből készült gintonic-ot (grape fruit, uborka, bazsalikom ízesítéssel).

Ami után viszont többen repetáért kiáltunk, az a sake mojito. Olyan ízvilággal hódít, melyben keveredik a sake és menta helyett a bazsalikom – és innentől ezt már nem is akarom túlmagyarázni, meg kell kóstolni és kész. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor sake-s koktélok garmadája frissít fel a délutáni hőségben.

Plusz egy (két) érv a Japanika mellett

A Japanika rácáfolt mindenre, amit első szkeptikus hozzáállásommal gondoltam róla. Megfizethető, japán (amennyire annak kell lennie), újító és minden amit kóstoltam, finom volt. Amit pedig nem tudtam megkóstolni, azt szíves örömest kiszállítják.

Szlogen híján úgy tudnám összegezni az élményeimet, ahogyan vendéglátónk, Somogyi Kinga üzletvezető is tette:

A Japanika, az Japanika.

Cím: Szent István tér 11., Budapest, V. kerület
Nyitva tartás: Vasárnap-Szerda 12:00-24:00, Csütörtök-Szombat 12:00-03:00
Elérhetőség: +36 1 613 1508, házhozszállítás: +36 70 201 5995
Facebook
WEB
Instagram

Cikkünket megtalálod a Flyerz Magazin 2018 június/júliusi számában is!

Hozzászólás írása