GASZTRO STREETFOOD

Japanika: a sushi nem luxus többé!

Mimi
Írta Mimi

Nem is olyan régen a sushi nem nagyon volt megtalálható Japán határain kívül, azonban az utóbbi néhány évben szélsebesen hódította meg a világot. Bolygónkat keresztül szelő útján olyan fogalmak szegődtek az új fenoménom mellé társul, mint egzotikum vagy luxus, és azt hiszem, kevés annyira megosztó étel létezik ma, mint a sushi.

A világ sushihoz való hozzáállása háromféleképpen írható le: vannak, akik a világ legszexisebb ételeként tekintenek rá, és bármit megadnának érte. Vannak, akiket már egyenesen a nyers hal gondolata is riaszt, az ára meg aztán pláne. És vannak, akik olyan luxusként tekintenek rá, amit évente csak egyszer, ünnepnapokon engednek meg maguknak. A legnagyobb halmazt valószínűleg utóbbiak alkotják, és jómagam is ebbe tartoztam – aztán meglátogattam a Japanikát.

japanika

(Fotó: Blokk Média)

Sokáig halogattam az étterem kipróbálását, pedig szeretem a tengeri kajákat, szeretem a sushit, és nekem a nyers hallal sem voltak soha ellenérzéseim, mégis valahogy az a kép volt a fejemben, hogy ha sushi, ráadásul a Szent István téren, a Bazilika mellett, az valami nagyon fenszi, nagyon drága dolog lesz. Tévedtem.

A Japanika nem drága és nem csak hal. De kezdjük az elején. A Japanika-sztori első fejezete 2004 telén játszódik: egy fiatal és rendkívül lelkes pár Tel Aviv főutcáján megnyitja az első Japanika Sushi Bart azzal a céllal, hogy minőségi sushit áruljanak megfizethető áron. Az ötlet már önmagában sikerre van ítélve, így az nem is várat magára sokáig – néhány év alatt egész Izraelt behálózó fast-food étterem-láncolattá fejlődik. És itt ugorjunk előre a történetben: a Japanika Európa határait is átlépi, és 2016 nyarán Budapest szívében, a Bazilika szomszédságában megnyílik első magyarországi üzlete, mely az ázsiai tradicionális konyhát fővárosunk stílusával és lendületével ötvözi, nem feledkezve meg az alapkoncepcióról.

japanika-sushi

(Fotó: Császár Szabolcs)

A Japanika a környék és a budapesti sushi éttermek átlagárait még csak alulról sem súrolja; általánosságban elmondható, hogy 15-20%-kal marad alatta, ugyanakkor szupermodern környezetben, tágas terasszal és gyönyörű kilátással kínál minőségi ételeket. Séfjei keletről érkeztek, ott sajátítva el a tradicionális ázsiai főzési módszereket, és a sushin túl thai levesek, grill ételek, Ázsia ihlette desszertek és koktélok  közül válogathatunk, melyek ízvilága az európai ízlést is szem előtt tartva lett megkomponálva.

(Fotó: Császár Szabolcs)

(Fotó: Császár Szabolcs)

Amikor ott jártunk, kóstoltunk háromféle sushit, köztük olyat is, amit forrón tálalnak (az omlós meleg sajttal és átsült, ropogós lazaccal készült Salmon Cheese-t, valamint a lazacba göngyölt Santa Rollt), és amilyen zimankós időket élünk, ez igazán jól esik most a léleknek. Melegedtünk még a tradicionális thai levessel, a ramennel, ettünk mogyoróvajas, kókusztejes csirkenyársat rizzsel és salátával, majd egy matchával koronáztuk meg az ebédet, mely zöld tea-krémmel, eperzselével és kókuszpürével készülő könnyed édesség. Kísérőnek pedig a hely ajánlására egy nem régen a kínálatba került specialitást, a grog-szerű St. Martin’s Tea-t választottuk, melyet nem csak melegen, de egyenesen forrón ajánlunk!

japanika_szent_istvan

A Japanika nálunk megdöntötte a sushit övező mítoszokat:

Sushi-mítosz #1: sushi = megfizethetetlen úri hóbort

A Japanikában nem fog felkúszni a szemöldököd a homlokodra, ha a számlát kézbe kapod: sushit már 990 Ft-tól ehetsz, és a hétköznap 12:00-15:00-ig elérhető háromfogásos Business Menu-t is már 1.700 Ft-tól kipróbálhatod, melyben közel 30 fogás közül válogathatod össze aznapi ebéded.

Sushi-mítosz #2: sushi = nyers hal rizzsel

Alapvetően igen, de természetesen nem mindegyik sushi készül nyers hallal. Az ízek, színek, variációk száma végtelen, és ha továbbra sem győztünk meg a sushiról, a Japanikában belekóstolhatsz a sushin túl is létező ezerarcú japán konyhába – vegán, glutén- vagy laktózmentes változatban is.

japanika_sushi

(Fotó: Császár Szabolcs)

A sushi tehát nem luxus többé! Győződj meg róla személyesen a Street Food Éjszakáján – izgalmas adventi menüvel és szuper kedvezményekkel várnak december 8-án!

Santa’s Menu:

  • Japán savanyúság
  • Választható: Miso leves // Thai kukoricaleves // Sajtos/csirkés tavaszi tekercs vagy édesburgonya pálcikák
  • Santa roll

+ ajándék málna vagy bodzaszörp

A Santa’s Menu a Street Food Éjszakáján 4.930 Ft helyett 2490 Ft! A menün túl minden wok és grill ételre 10% kedvezmény jár!

streetfoodcover

Street Food Éjszakája Budapesten és Szegeden is! – 2016. december 8.

December 8-án jelentkezik újra a hazai street food szerelmeseinek egyik legjobban várt eseménye, a Street Food Éjszakája, amely a Flyerz Magazin jóvoltából már harmadik alkalommal kerül megrendezésre.

Ez alkalommal különleges, advent ihlette menüvel, étel- és italkülönlegességekkel, és 20-50%-ig terjedő árkedvezményekkel várnak minden érdeklődőt a street food-osok saját üzlethelyiségükben.

Rendezvényünk célja továbbra is az, hogy megmutassuk, mire is képes a magyar street food, merre tart az irányzat és mit adhatnak a street food-osok Budapest és Szeged ínyenceinek egy decemberi éjszakán.

A III. Street Food Éjszakája egy kicsit más lesz mint eddig, hiszen átlépjük Budapest határait és Szegeden is csatlakoznak az eseményhez a street food-ot kínáló vendéglátóhelyek.

Az esemény alatt követjük a tematikus “Éjszakája” rendezvények (pl. Múzeumok Éjszakája, Állatkertek Éjszakája, stb.) fonalát, tehát minden részvevő saját üzletében kedvezményekkel és különleges adventi menüvel várják az érdeklődőket.

Hozzászólás írása