KIÁLLÍTÁS

Kell egy kis áramszünet! – Hofi Géza Karikatúra Kiállítás a Madách Színházban

Eve
Írta Eve

Ha van valami, ami mindannyiunkban, magyarokban közös, az ez: Hofi Géza nevét mindenki ismeri. Együtt szerettük, együtt nevettünk a viccein és máig idézzük tőle halhatatlan poénjait. Mert Hofi Géza a magyar kabaréműfaj kiemelkedő mestere volt, önálló fellépéseivel pedig olyan stílust teremtett, melyet máig nem tud lemásolni senki. De azt hiszem, őt másolni senki sem akarja.

“Az élet olyan, mint a motor, be kell rúgni”. – 80 éves lenne Hofi Géza! #hofi #hofigeza #hofigéza #azéletszép

Színház.org (@szinhazorg) által megosztott bejegyzés,

Hofi Géza 1968-ban vált népszerűvé, amikor is a Magyar Rádió szilveszteri műsorában elhangzott a táncdalfesztivál-paródiája. Egyéni stílusa, előadásmódja azonnal tarolt – mindenkiben szimpátiát váltott ki. A Mikroszkóp Színház tagja volt, majd a Madách Kamara Színházhoz szerződtették. Rengeteg önálló estje volt, melyeket hangfelvételeken is rögzítettek.

Ezekből a felvételekből sokszor ma is idézünk, sőt: rengetegen hallgatjuk újra mivel paródiái, ironikus stílusban előadott humoros történetei és viccei máig aktualitást élveznek. Hofi Géza az a humorista, aki 2002-ben bár itthagyott minket, életműve és egyéniségének darabjai mégis velünk maradtak és sok mindent tudunk általa, miatta mosolyogva elfogadni.

Egy-két örökzöld Hofitól – melyek rögvest mosolyt csalnak az arcunkra:

„Az életszínvonal olyan mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!”

„A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll…”

„A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! – Akkó má’ jobb a kocsma, me’ oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG.”

A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a magyar humoristák számára követendő példa és a kabaré történetének egyik legtöbbet emlegetett tagja.

A Madách Színház Hofi Géza halálának 15. évfordulója alkalmából kiállítást szervezett, melyen a 2016. tavaszán meghirdetett Hofi karikatúra pályázat legjobbjainak alkotásait tekinthetik meg az érdkeklődők a Tolnay Szalonban, 2017. április 10. és május 13. között, az előadások előtt és a szünetben.

Ha a karikatúrák csak feleannyira zseniálisak, mint Hofi volt, akkor érdemes a kiállítást megtekinteni!

A Hofi Géza Karikatúra Kiállítás időpontja: 2017. árilis 10. – 2017. május 13.

Helyszíne: Madách Színház, Tolnay Szalon, Erzsébet krt. 29-33., VII. kerület Budapest

 

Forrás: Wikipédia

Borítókép forrása: itt.

 

Hozzászólás írása