BUDAPEST FLYSTYLE KÖNYV KULTÚRA MAGAZIN Programajánló

Kovács Bálint: Puszild meg

Erka
Írta Erka

Szexuális zaklatás, a #metoo
jelenség és ami mögötte van

A szexuális zaklatás nem a szexről szól, hanem a hatalomról.

„Puszild meg!”

Ezzel a mondattal kezdődött Magyarországon az a vihar, amelynek már rég ki kellett volna törnie, és amelynek előjeleként eddig mindig csak egy-egy villám csapott le, sosem égetve fel az egész erdőt, csak hol egy fát, hol egy bokrot.

 

Az évtizedek óta eltitkolt zaklatási ügyek napfényre kerülése nem csupán felkavarta, de el is gondolkodtatta a közvéleményt. Az eddig néma áldozatok szerte a világon, így Magyarországon is a nyilvánosság elé álltak személyes történetükkel, és megszólalásra kényszerítették az elkövetőket és a cinkosokat is. A szexuális abúzus mindennapos beszédtémává vált.

 

Nehéz feldolgozni és megérteni a szexuális visszaélés és erőszak működésmódját. Mit jelent egyáltalán a szexuális zaklatás, miért robbant ki épp most ennyi botrány, és miért nem álltak elő eddig az áldozatok? Mi a különbség egy ízléstelen bók és a szexuális zaklatás között, és a történtek után ki lehet-e még egyáltalán fejezni, ha a másik tetszik nekünk?

Azzal együtt, hogy a #metoo jelenség joggal kér számon sok magas pozícióban lévő erőszaktevőt, sok olyan eset is van, amikor nem derül ki pontosan, hogy miért is történik valaki szakmai és emberi ellehetetlenítése.

Milyen üzleti, színház- és filmipari dinamikák működhetnek a háttérben, avagy kinek, kiknek jöhet kapóra egy-egy szakmai gócpontnak és üzleti tényezőnek számító személy nyilvános pokoljárása.

„ A legegyszerűbb megoldás mindig a megsemmisítés. Kivágni a beteg szervet, és nem is foglalkozni vele többet. Vele sem, és azzal sem, ami a betegséget okozza. Ez mindeddig leginkább Kevin Spacey esetén volt érezhető. A többiek is visszataszítóan összesározták a saját nevüket, de Spacey kártyavára égett el a legnagyobb lánggal. …

Ne legyenek kétségeink: ehhez köze sincs a hollywoodi stúdióvezetők erkölcsi érzékéhez, puszta üzleti megfontolásról van szó. A közönség kevésbé szívesen vált jegyet, ha a plakáton bepiszkolódott az egyik sztár neve, márpedig a bevételkiesést bármi áron meg kell akadályozni. Talán Harvey Weinstein gyors és totális bukásához nem lett volna elég a szexuális zaklatás. Ahogy a hollywoodi író-újságírónő, Laurie Stark megfogalmazta: „Ne feledjük: a Weinstein Company nem azért rúgta ki Harveyt, mert rájöttek, hogy szexuális ragadozó. Azért rúgták ki, mert MI is rájöttünk.” A kirúgásához pedig talán az is kellett, hogy a cége már korántsem termelt olyan jól, mint régebben- a gazdasági kényszer azoknál is remek motiváció lehet, akiknek hiányzik az erkölcsi mércéjük.”

 

Kovács Bálint, az Index újságírója áldozattal, elkövetővel, terapeutával, bíróval és jogvédővel egyaránt beszélt, hogy megírhassa a zaklatás természetrajzát. Könyve számtalan szempontot megvilágít, provokatív és elgondolkodtató.

 

„A kisgyerek idővel megtanulja, hogy hiába takarja el a szemét, hiába nem látja a többieket, a többiek azért látják őt. Egy zaklatóban valami már itt félremegy: alapvetően sérül az empátia, a készség, hogy felfogja és átérezze azt, amit a másik érez. Tud fájdalmat okozni úgy, hogy neki ne fájjon, tud bántani úgy, hogy ő közben boldog legyen. Ami még nem jelenti azt, hogy ne értené, ne venné észre, ne fogná fel, hogy a másik félnek rossz, amit tesz – hiszen nem pszichopatákról van szó (legalábbis nem feltétlenül)–, az ember ezt ezer jellel tudja érzékeltetni, és ezek közül csak az ezredik a rúgkapálva- üvöltve tiltakozás.”

Hozzászólás írása