Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

La Perle Noire- fine dining elérhető áron, az UNESCO Világörökség részét képező Andrássy úton

Screen Shot 2019-02-24 at 15.38.36

2013-ban igazi gyöngyszem nyitotta meg kapuit a budapesti villanyegyedben. A La Perle Noire egyedülálló a fine dining vendéglátóhelyek sorában, hiszen nem csak a francia konyha alapjaira épülő menüt ötvözte modern elemekkel, hanem számtalan egyéb különleges gasztronómiai élményt is nyújt a vendégeknek, például az országban egyedüliként, vegán menüsorral is várja az érdeklődőket. S teszi mindezt megfizethető áron. Az étterem egyik tulajdonosával, Gendur Andrással beszélgettünk.

 A megnyitás óta eltelt hat évben milyen fő változásokon esett át az étterem?

A változásokat alapvetően mindig két irány szabta meg: az egyik, természetesen, vendégeink igénye, a másik pedig az étterem séfjeinek elképzelése.  A mi feladatunk tulajdonosként pedig, hogy az igényeket és elképzeléseket harmonizáljuk.

2013-ban, az ország ma is egyik legismertebb és legnagyobb presztízsűnek számító séfjével, Pesti Istvánnal nyitottunk, és neki köszönhetően egy igazán kifinomult fine dining étlappal tudtunk indulni.  Amikor István tanítványa, Koncz László átvette a a konyhát, igyekeztünk ezt a menüt egy kicsit fiatalosabb, ún. „casual fine dining” irányba elvinni. Azóta is ez a stílust jellemez minket: nem nagyon elvont, nem nagyon túlmisztifikált, nem nagyon kis adag, és nem nagyon megfizethetetlen fine dining.

Olvastam a honlapon, hogy az étteremnyitást megelőzte egy lista arról, melyek azok a tulajdonságok, amik ritkán, vagy egyáltalán nincsenek meg együtt Budapest vendéglátóhelyein. Ha ma újra kellene írni ezt a feljegyzést, mennyiben változna a tartalma?

Azt hiszem, a lista részben rövidebb lenne, hiszen ma már sokkal tudatosabb és tájékozottabb a közönség, és szélesebb körben tudnak nagyon jó ételeket kóstolni akár Budapesten, akár számos vidéki étteremben, mint mondjuk öt és fél évvel ezelőtt. Nem nekünk kell tehát egyedül úttörőnek lennünk.

A listánk viszont annyiban bővült, hogy mivel a Mammaison Hotel Andrássy Budapest közönségét is mi szolgáljuk ki, össze kell hangolnunk egy négy csillagos superior szálloda vendégeinek igényeit, az utcáról betérő hátizsákos turistákéval.  

„La Perle Noire”, azaz Fekete Gyöngy az étterem neve. Mi alapján került sor a névválasztásra?

A névválasztásban volt annyi megkötésünk, hogy a Mammaison Hotel miatt franciás étteremnevet kellett kitalálnunk. Ugyanakkor, szerettük volna azt is, ha már a névről is valamilyen egyszerű, letisztult, kifinomult dolog jut a vendégeink eszébe, így a La Perle Noire tökéletesnek bizonyult. Hiszen ne felejtsük el, itt vagyunk a Hősök tere szomszédságában, az UNESCO által is nyilvántartott legszebb úton. Igyekeztünk az első perctől kezdve megfelelni mindennek, s a szépség és elegancia szigetévé válni….arról nem is beszélve,  hogy a Fekete Gyöngyről a hölgyek elsősorban Jack Sparrow-ra, míg az urak Pelé-re asszociálnak – nevet.

A francia hatás nem csak a névben jelenik meg, hanem a menüsorban is, ami elegánsan kiegészül modern gasztronómiai elemekkel, továbbá jól megférnek  mindemellett olyan snackek is, mint pl. a bárány burger. Milyen hatások befolyásolják a menüsor összeállítását?

A vendégigényeket és a séfünk elképzelését mindig kiegészíti a szezonalitás, és természetesen a gasztrotrendek is. Hiszen a világ olyan szédületes tempót diktál, hogy néha még a legrátermettebb vendéglátósoknak is sok az új momentum, de követnünk kell a fő irányvonalakat.   

Melyek a legnagyobb népszerűségnek örvendő fogások?

A gulyásleves, ami nálunk marhapofából készül, mindig nagyon izgalmas fogás, különösen a turisták számára. A különböző steakek is nagyon népszerűek, valamint közkedveltek a vegetáriánus és vegán ételek, például a vegán burgerünk, és a cukormentes desszertek is.  

Az étlap tavaly szilveszterkor újabb különlegességgel bővült, hiszen ekkor debütált a komplett vegán menüsor…

Igen, a séfünk, Lőrincz György álmodta meg a nyolcfogásos vegán, degusztációs jellegű menüsort. György az elmúlt években nagyon komolyan foglalkozott ezzel a témával. Rengeteg munkaóra kísérlet és külföldi szakkönyvek tanulmányozása áll mögötte, ugyanis az országban ő az egyetlen, aki ilyen professzionális szinten tudja az olvasottakra alapozott kísérleteit megvalósítani a tányérokon is. A fogások nagy sikert értek el szilveszterkor is, ugyanis vendégeink közel 25%-a választotta. Mondhatom azt, itt is találkozott a két igény, hiszen láttuk az a la carte fogyasztásokból, egyre népszerűbbek a vegán ételek a vendégeink körében, a séfünk pedig szerette volna megmutatni, hogy vegán szemlélettel is ki lehet találni nyolc nagyon finom, nagyon izgalmas tételt.

De tovább fokozva, a vegán ételek mellett nagy hangsúlyt fektetünk a cukormentes és mindenmentes desszertekre is, és mivel úgy látjuk, van rá igény, a jövőben tervezzük növelni a kínálatot.

Az idei évben pedig nem csak a menüsorban várható újulás, hanem új rendezvényeket is terveznek.

Így van, elkezdünk egy borkóstoló-sorozatot a kiváló borásszal, Nyolcas Ádámmal. Együtt építjük fel a nyolcfogásos, nyolc boros kóstoló estet, melyet minden hónap 8-án, 8 órakor fogunk kezdeni.  De a borra épített programjaink mellett pálinkavacsorákkal, koktélestekkel is igyekszünk kedveskedni vendégeinknek. Egyszer az ételhez ajánlunk majd italt, máskor pedig az italhoz ajánljunk ételt, hogy megtörjük a klasszikus megközelítést.  Nagyon izgalmas év elé nézünk tele változásokkal és izgalmas gasztronómiai pillanatokkal!

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..