KÖNYV

„Lassan a kapitalista embertípust is cserélni kell, hogy jöhessen valami egészen más”

Fabricius Gábor első regénye egy illúzió- és identitásvesztett nemzedék szakadatlan útkereséséről szól. A József Attila-díjas műfordító, esszéista M. Nagy Miklós, az Európa Könyvkiadó igazgatója így ajánlja a kötetet: „A Más bolygó az utazás regénye – párhuzamos roadmovie, amelyben valahol mélyen még ott dobog Kerouac szíve. A Más bolygó cinikus és kegyetlen regény: mintha egy magyar Bret Easton Ellis írta volna, ha Ellis lehetne magyar. A Más bolygó a tulajdonságok nélküli ember, az örök alakváltó, a semmilyenség és Kelet-Európa regénye, amely Nyugattá akart válni, de a kelet-európai jelenre ítéltetett.”

Az Osztyapenko kapitány szobrától induló, Nyugat felé tartó út a kelet-európai mindennapok része, folyamatos jelen és befejezetlen igeidő. A tájak csordultig teltek a huszadik századdal, a hegyeshalmi határátlépéssel metafizikai roadmovie veszi kezdetét. Bécs, Dachau, Amszterdam, felvillanó történetek, a tovarohanó múlt és a jövő egyre közelebb engednek a stopposutazókhoz, egyre jobban megismerjük a szereplőket. A keleti utas újraértelmezi nem létező identitását, amit saját bevallása szerint is úgy cserélget, mint más az inget. „Lassan a kapitalista embertípust is cserélni kell, hogy jöhessen valami egészen más” – gondolja a regény főszereplője, Wunder.

Fabricius Gábor 1975-ben született Budapesten, tanulmányait a londoni Central Saint-Martin MA film szakán végezte. 2000-ben elnyerte a Cannes Golden Media Lion díjat. Íróként 2009-ben mutatkozott be Puha Neon Fejlövés című novelláskötetével. Azóta több rövidfilm írója és rendezője, melyek több nemzetközi fesztiválon szerepeltek, és amelyek közül a Sintér című alkotás a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be 2014-ben. A Sintér rendezéséért Fabricius Huszárik Zoltán-díjat kapott 2015-ben.

Könyvajánlók, vélemények:

Karafiáth Orsolya, költő, műfordító, publicista: „Költői és kegyetlen próza, csupa érzelem és csupa cinizmus – józan számvetés arról, mi lett belőlünk, a reményeinkből, az illúzióinkból. Gyomron vág az erejével.”

Potozky László, író: „Egy párhuzamos univerzum ez, egy teljesen másik bolygó, ami tökéletes, csillogó izoláltságban kering az aluljárók bűze és a minimálbér körül.”

Kemény Zsófi író, slammer: „Antipíár az életformának, amiben élünk, a későkapitalizmusban megvetett lábú értelmiséginek. Szomorú regény a Más bolygó, miközben minden sora vicces, okos és hatásos.”

Vágvölgyi B. András, író, filmrendező: „Kutyanehéz módszert választott Fabricius Gábor közelmúlt és jelen idejű disztópiája nyelvének megalkotásához: az önparódiát. Duplafedél, triplacsavar és áramvonalasított prózapoétikát lelünk Brett Easton Ellis-i nyerseséggel – csak, tudják: kicsit sárgább, kicsit savanyúbb. E próza ragadja torkon a gőg, hiúság és önzés létrehozta poklot, amelyben élünk itt és most.”

Veiszer Alinda műsorvezető: „Szórakoztató gondolatkísérlet, aztán a végén olyan ismerős”

Péczely Dóra, szerkesztő: „Kár, hogy kamaszként nem ismertük egymást, talán jobbak lennénk, és jobb lenne az itt és most.”

Simon Márton, költő, slammer: „A Más bolygóra valóság és fikció borotvaélén egyensúlyozva indulunk el, hogy ott aztán újra és újra ismerős helyszíneken találjuk magunkat, ahol a múlt sötét keserűsége is szép, ellentétben a megsavanyodott, fényes jövővel. Valódi remény, valódi kiábrándultság, meg az új századfordulós élet díszletei és perspektívái Keleten, Nyugaton. Az identitás, ahogy felőrlődik az egyre hihetetlenebb

Forrás: Európa Kiadó

Hozzászólás írása