Kiemelt MAGAZIN PROGRAMAJÁNLÓ

Levendula a kedvenc

Erka
Írta Erka

A Tihanyi-félsziget híres gyógynövénye a levendula, amely színével, illatával, kedvező élettani hatásaival sokunkat rabul ejt. Nyugalmat ad, egyben felfrissít, harmóniát teremt! Köszönet Dr. Bittera Gyula neves gyógynövényszakértőnek, aki Magyarországra hozta a francia levendulát (Lavandula angustifolia) és meghonosította több mint 90 éve a levendulatermesztést a félszigeten. A levendula a legsokoldalúbban használható gyógynövény. Frissen csokorba rendezve dísze a lakásnak, a rovarokat riasztja. Köthetjük koszorúba, mint ahogy gyermekkorunkban a gyermekláncfű virágából tettük, de készíthetünk belőle egyszerű, fűzés nélküli buzogányt is. A szárított, aprított levendula az álompárnák alapja, díszes párnácskák töltőanyaga, nyugtató teakeverékek alkotóeleme.

A levendulaolaj felhasználásának csak a képzeletünk szab határt!

Fürdővízbe, párologtatóba, kispárnára csepegtetve feszültségoldó, nyugtató hatású.

Halántékra kenve enyhíti a fejfájást, a javítja a kedélyállapotot, segíti az elalvást.

Apró égési sérülések esetén, hűtés után csökkenti a fájdalmat, regenerál.

Megfázáskor a mellkast megkenve tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzést.

A rovarcsípést csillapítja, segíti a sebek gyógyulását.

Masszírozások alkalmával a fáradtságot, izomfájdalmakat csökkenti.

Kevesek által ismert és használt a levendula vízgőz-desztillációja során keletkező értékes levendulavíz, amelyben a minimális olajtartalom mellett, a növény gyógyhatású anyagai is megtalálhatók.

A levendulavíz kiváló tonizáló hatású arctisztító, hidratáló, használata után könnyebben

szívódnak fel a felvitt krémek.

Szobaillatosítóként légfrissítésre, öblítő helyett tiszta vízhez adagolva remek.

Hűsít és regenerál túlzásba vitt napozás után.

Egy ideje a magyar konyhában is megjelent a levendula. E célra vegyszermentes helyen szedjünk és használatakor a mértékletesség elvét kövessük.

Íme, a Levendulás szilvalekvár receptje, amely finom eperből és sárga -, vagy őszibarackból is. Hozzávalók: 1 kg gyümölcs, 60 dkg kristálycukor, 1 marék szárított levendulavirág, fél citrom felkarikázva 2 teáskanál citromsav.

A levendulavirágot és a cukrot a befőzés előtt 3 héttel egy dobozban összekeverjük, néha összerázzuk, a lekvárfőzés előtt átszitáljuk apró lyukú szitán. Felfőzzük a gyümölcsöt és forráskor hozzákeverjük a levendulás cukrot, a citromkarikákat, a citromsavat, majd újra forraljuk! Tisztára mosott üvegekbe töltjük és az üvegeket száraz dunsztba tesszük néhány napra! Saját tervezésű levendulás címkével kitűnő ajándék!

A levendula gondozása: a levendula szabad földben a napos, meleg helyet szereti, különösebb talajigénye nincs, de a palánta gyökérzete minél mélyebbre kerüljön ültetéskor. Első évben heti öntözést igényel. Kert hiányában, cserépben (nem műanyag edényben) vagy fadézsában teraszunkat is díszítheti.

Ebben az évben június 15-én kezdődik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság hagyományos „Levendula hetek programja”, melynek keretében a készlet erejéig tart a „Levendula szedd magad” a tihanyi levendulásban. A Belső-tónál található Levendula Ház állandó programjai (kiállítás, mozi, ajándékbolt, tanösvény) mellett levendulás kézműves foglalkozásokon is részt lehet venni, valamint bepillanthatunk a levendula lepárlás folyamataiba is. (www.bfnp.hu)

 

Szöveg: Vers Réka

Fotó: Vers József

Hozzászólás írása