Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
EgyébFlyerz SelectionPROGRAMAJÁNLÓTrend & Beauty

LILA ÉS NARANCSSÁRGA KOPONYÁKAT LÁTSZ A KÉPEN? PEDIG MINDKETTŐ PIROS!

48426777_10156774455571411_2388952378737950720_n

Ha eltávolítjuk a halálfejek előtti függőleges kék és sárga vonalakat, azonnal kiderül: mindegyik koponya piros. Amint visszahúzzuk az ábrákat a sávos elrendezésbe, az egyik lilának, a másik narancssárgának fog tűnni. A titok nyitja a Munker–White-illúzióban keresendő, amelynek különböző változatait híres professzorok készítették el, és osztották meg viccelődve a Twitteren.

Popular Science nevű oldal publikálta a közelmúltban Hubert Tereszkiewicz I see your true colors (Látom az igazi színeidet) c. ábráját, amin két halálfej különböző színűnek tűnik, valójában azonban mindegyik piros. A kép az ún. Munker–White-illúzión alapul, amely a tudósok számára is mindmáig komoly fejtörést okoz.

These skulls look purple and orange. They are both red. pops.ci/redskulls

Közzétette: Popular Science – 2018. december 18., kedd

Ezért lesznek más színűek a halálfejek

A legnépszerűbb magyarázat szerint egy ábra színe az őt körülvevő, a hozzá tartozónak vélt elemek színe felé hajlik. Például egy fekete-fehér képen ugyanaz a szürke szín sötétebbnek fog tűnni, hogyha fekete csíkok veszik körül, és világosabbnak, hogyha fehér sávok szomszédságában látjuk. Egyfajta átlagolás jön létre a vizuális rendszerünkben, amelynek hatására olyan árnyalatot észlelünk, ami a kontrasztok között helyezkedik el. Így lesz a piros halálfejből a sárga rácsok mögött narancssárga, a kék rácsok mögött lila színű koponya.

A tudósok is imádják ezt az illúziót

Pár hónappal ezelőtt több professzor posztolta saját változatát az optikai csalódásról a Twitteren, ezzel szórakoztatva önmagukat, egymást és minket is.

David Novick, az El Pasó-i Texasi Egyetem mérnök-informatikus oktatója négy különböző színben varázsolt konfettiket az egyébként azonos színű körökből.

Kép megtekintése a Twitteren

A new Munker illusion, which I call confetti. All the dots in the background are the same color (RGB 250, 219, 172) but are perceived as four different colors. The differences are subtle, though, and depend on the size of the image when it’s viewed. cc @AkiyoshiKitaoka

Ha pedig továbbra is a szemednek hiszel, ebben a videóban lépésről lépésre követheted nyomon a színek hihetetlen átalakulását a vonalak hatására.

Forrás: https://divany.hu/

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..