INTERJÚK

“Mi ösztönöz arra, hogy megragadd a klaviatúrát és leírd a véleményed?”

Grasshopper

Ilyen, amikor nem újságíró, hanem ugyanazon szakma képviselője kérdez. Vica-versa. Sorozatunk első részében az elektronikus zene két titánja, Chriss Ronson és Peter Makto faggatja egymást.

CHRISS RONSON VS. PETER MAKTO

Chriss Ronson: Külső szemmel most nagyon pozitív időszakodat éled, sikeres vagy, jókedvű a pultban. Milyen életszakaszban tartasz most épp? Hogy érzed magad mostanság?

Peter Makto: Úgy érzem magam, mint aki most fog még csak a kamaszkorból felnőni. Rengeteg sok tapasztalat van az elmúlt 1 évemben. A szakmai oldal visszaigazolta, hogy a több éves kitartás egy hangzás mellett, újra és újra képes közönséget generálni, csak bízni kell és kitartóan művelni azt ami az adott irányba visz. A privát szférában éppen ellenkezőleg állnak a dolgok, de azoknak is csupa pozitív lerakódása van. A megoldandó feladatok miatt a zenében még jobban motiváltabb lettem. A változások korát élem. Még a végén benő a fejem lágya!

dandy_aka_peter_makto

Chriss Ronson: Ha visszatekintesz a karrieredre, mi az, amit a mai fejjel biztosan másként csinálnál? Mennyire sikerült megvalósítanod mindazt, amit kitűztél célul? Hogyan értékeled az eredményeid?

Peter Makto: Teljes mértékben elégedett vagyok az eddigiekkel, tekintettel arra, hogy az elején semmi tudatosság nem volt ebben az egész DJ életben. Minden csak jött és élveztem az utazást, bármerre is vitt ez az életmód. Szinte mindent sikerült elérni amit valaha is a fejembe vettem, bár a receptem nekem erre az, hogy mindig csak kis lépésekben haladtam előre, tehát sosem volt megerőltető a haladás. Hosszútávú minden álmom, így nem zavar ha nem sprintben érem el őket. Ebből kifolyólag ha lehetne változtatni bármit is egy “újrakezdés tábla” jelleggel, akkor az az lenne, hogy korábban állítanám fel a megfogható és tudatos célokat s kevesebbet sodródnék az árral.

Chriss Ronson: A megújulás elengedhetetlen egy ilyen hosszan ívelő karrierben, mint pl a Tied is. Érzed ennek fontosságát? Teszel érte? Vagy abban hiszel, hogy az vagy aki vagy, így nincs jelentősége.

Peter Makto: Jó a kérdés nagyon! A kettőt együtt érzem fontosnak. Úgy kell megújulni, hogy közben az legyek aki vagyok. Ezért mindent megteszek a magam módján. Számomra erre az a legjobb, amikor szögre akasztom a fülest, visszavedlek a partizó szerepbe, ami mindig is voltam és régen is a parkett ördöge szerettem lenni s elmegyek bulizni, úgy ahogy kell. Kinézek eseményeket, kijelölök DJ-ket, utazom értük, jegyet veszek, sorban állok, leöntenek, leöntök, tömegesen együtt izzadunk, az első sorba küzdöm magam, de meghallgatom őket. Nem a VIP-ben páváskodom. Mindig szedek fel valami újat, mindig kapok olyan behatásokat ami aktualizál de mégis én maradok.

Chriss Ronson: Ha lehetőséged lenne egy olyan filmcsillaggal találkozni, akinek a karrierje, eredményei inspirálnak, akkor ki lenne az? És mi lenne az első kérdésed hozzá?

Peter Makto: Nem követem ilyen szinten a filmszínészeket, bár sokukon veszem észre, hogy a korral és az évekkel érettebbek lesznek, jobban játszanak. Ha lenne lehetőségem valakivel találkozni akkor az Sir Ian McKellen lenne, de nem kérdeznék semmit, csak ülnék csendben és elhinném, hogy Ő Gandalf és mosolyognék.

Chriss Ronson: Rólad köztudott, hogy nagyon szeretsz írni, hosszasan fejtegetni egy adott témát, miért érzed ennek fontosságát a nyilvánosság előtt? Mi ösztönöz arra, hogy megragadd a klaviatúrát és hosszasan leírd a véleményed?

Peter Makto: Azt tanultam a kommunikációról (s maga az élet is azt tanította), hogy ez a lehető legfontosabb dolog az életben, mert ha nincsenek az infók és az adatok helyesen közölve akkor a lehető legnagyobb veszteségeket is könnyen generálhatjuk egy egy rosszul közvetített csatornán. A szavak ereje nagyon fontos. A kommunikáció roppant egyszerű lenne, ha a szereplők, mint 2 walky-talky működnének. De ez nem így van. Nem gépek vagyunk, így nem működik a veszteség mentes A-B pont közötti kommunikáció. Minden ember más és más, máshogy értelmezzük a dolgokat. Ha azt írom ide, hogy “alma”, akkor tuti kevesen gondolnak azonos almára velem. Lehet neked piros és mosolygós, másnak zöld és savanyú.. stb.. stb.. ezért tartom fontosnak a dolgok több szempontból való megközelítését egy egy témában, hogy minél több emberrel tudjam megértetni a gondolataimat. Ezért szeretem a hasonlatokat az ilyen hosszú kifejtésekben.

Chriss Ronson: Engem roppantul érdekel, hogy mennyire szippantott be az internet világ? Többször utaztam veled napokat és feltűnt, hogy a telefon elég sokat van a kezedben, néha nem érzed úgy, hogy rossz hatással van az életünkre pl. a Facebook és az a rengeteg oldal, ahol fent vagy? Mennyire vagy rabja a modern világnak?

Peter Makto: Totál ráfüggtem ezekre. Bár manapság csökkenő a tendencia. Annyira tetszett, hogy ezeknek a dolgoknak a segítségével minden gyorsabban halad, hogy szinte beleszédültem  annak a sebességébe amilyen szinten felpörgött velem a világ anno. Aztán idetolódott az emberi kapcsolatok tartása is később. Viszont manapság már lassuló a tendencia. Már ott vagyok, hogy a következő telefonom nem okos lesz, hanem telefon. Totál rossz hatással van az emberiségre ez ! Most van a klasszikus része a Mátrix c. filmnek szerintem. Ahogy terjeszkedik a Facebook vállalat és már mindent be szeretnének kebelezni ebben a szegmensben, most kell döntenünk. Wake up Peter!

Chriss Ronson: Végül engem is érdekel hogyan töltöd az ünnepeket? Mennyire tudod magad átadni az ünnepi hangulatnak?

Peter Makto: A szokásos pörgés lesz. Megint csak 24-én este tudok majd meghittebb környezetben lenni. Ez a családé lesz. Bár még a logisztika nincs kitalálva. A nagyszülők messze élnek tőlünk így szerintem majd a kislányom köré építjük a programot. A december 25-26 az az éjszakázásról fog szólni. Ebben az a különös most, hogy egy régen dédelgetett álom is valóra válik. Budapesten egy kis klubban lesz egy nagyon meghitt party, de erről Te is tudsz, hiszen Veled fogok fellépni. Ezt nagyon várom. Jön az évi 1 MONITOR party és éppen karácsonykor. Ez a legjobb ajándék eddig. A 2 ünnep között is lesz meló és az év vége is hajtós lesz. Tehát, megint a szokásos. Pihenni majd januárban SE!

PETER MAKTO VS. CHRISS RONSON

Peter Makto: Hogy vagy manapság ?

Chriss Ronson: Talán a Flyerz olvasói nem tudnak róla, hogy nyáron picit szabadságra vonultam, leköltöztem Balatonra május elején és egészen augusztusig ott pihentem. Fantasztikusan telt a nyár, nagyon feltöltődtem, inspirált vagyok, tele vagyok energiával, pozitív gondolatokkal, tehát nagyon jól érzem magam. Rengeteg fellépésem is bejött az elkövetkező pár hónapra, sok új megjelenés van kilátásban, újra indult a We Are Cre8tion sorozatom, ahová zeneileg általam kedvelt fellépőket tudok meghívni, egyszerűen minden nagyon jó most épp! 🙂  

chriss_ronson

Peter Makto: Tudom, hogy nagyon szeretsz horgászni, télen ezzel mi a helyzet, mész lékre, vagy ha kell utazol melegebb országokba?

Chriss Ronson: Bevallom régebben sokkal nyitottabb voltam, mentem még télen is, de valahogy mostanában ez a lelkesedés alábbhagyott, így télen már nem nagyon van kedvem menni, inkább a nyári, tavaszi és az őszi szezont használom ki. Volt egy idő, amikor kiutaztam minden januárban pár hétre a napsütésbe, de az elmúlt pár évben sajnos nem volt erre lehetőségem. Most meg úgy alakul a január, hogy minden hétvégén játszom, így ismét ez kimarad. Talán egy pecát még megejtek idén, nem lenne rossz karácsonyra feltölteni a hűtőt, de ez majd alakul.

Peter Makto: Hatással van e a zenei arculatodra az időjárás, pontosítok, az évszakok befolyásolnak e valamit a szettedben, van nyári szett meg téli?

Chriss Ronson: Kimondottan nincs, de nyilván az ember az adott évszaknak megfelelő hangulatban van, legalább is ez nálam így van, így szerintem biztosan van rá némi hatással. Azt hozzáteszem, én sokkal jobban szeretem a szabadtéri rendezvényeket, emiatt a hangulatom is más, tehát biztosan kihatással van a stílusomra is.

Peter Makto: Ez egy future kérdés, mi az az igazán extrém helyszín ahova te a jövőben vinnél rendezvényt?

Chriss Ronson: Nem is tudom, extrémnek talán nem mondanám, viszont mind említettem a nyári bulik nekem nagyon fekszenek, szóval egy jó strand, erdős buli, hajós buli a Balatonon, ezek nagyon tetszenek.

Peter Makto: Aktuális projekt? Téged is beszippantott a zeneírás, vagy inkább még mindig a Dj-éned dominál?

Chriss Ronson: Ez nálam egészen változó. Te is tudod, hogy nagyon sok megjelenésem van már, de ezek inkább mind egy projektre összpontosulnak. Ilyenkor ezzel foglalkozom hónapokon keresztül, majd picit beleunok, mert tele lesz a fejem és ilyenkor nem vagyok kreatív, így nem írok szinte egy hangot sem. Mondjuk ezen pont változtatok, mert most nem tervezem, hogy albumot adok ki, inkább EP-ben gondolkodom, vagy 1-1 zenét megírok, amit kiadóknak elküldök. A Dj-zés meg örök szerelem, a mai napig imádok a pultba állni és szórakoztatni. Annyiban változtam csak, hogy egyre kevésbé tudom tolerálni a kevésbé jó technikai feltételeket, a kevésbé felkészült klubokat stb. Ezt leszámítva a mai napig napokat tudok készülni egy fellépésre.

Peter Makto: Ha te lennél az utolsó ember és el kellene hagyni a bolygót, de lenne esélyed egy biztos helyen üzenetet hagyni, mi lenne az ?

Chriss Ronson: Legyetek nyitottak minden helyzetben az élet minden területén, mert csak úgy lesz tartalmas az élet. A mai világban főként aktuális, hogy szeressük egymást, mert a gyűlölet, irigység mérgező és boldogtalanná tesz. Továbbá hozd ki magadból a maximumot, mert csak akkor tudod meg ki is vagy valójában és ne hallgassatok szar zenét, mert az butít 🙂

Peter Makto: Mennyire lesz “zajos” az év vége? A Karácsonyt hogy töltöd?

Chriss Ronson: Eléggé besűrűsödött az év vége, minden hétvégén megyek fellépni. Karácsonyt az elmúlt időkben valamiért nem élveztem annyira, pedig én szeretem. Igaz rám nincs hatással, de nem csípem azt a feszültséget, ami jellemző az emberekre, évek óta nem érzem azt, hogy boldogsággal töltené el az embereket a karácsony. Idén úgy terveztem felmegyek a hegyekbe és ott töltöm az estét, de aztán persze ez nem lesz így, mert játszom folyamatosan. De hogy egy kis promót is dobjak, amit a legjobban várok az a közös esténk, a MONITOR party, ami idén nyáron elmaradt, így egy közös karácsonyt terveztünk be, szóval ezt kifejezetten várom, mert a MONITOR az mindig különleges este.

monitor_x-mas

2016. december 26. – Monitor Xmas Special

Hozzászólás írása