Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Egyéb

Netgear Orbi Pro háromsávos WiFi rendszer

B01N3A16WG.MAIN

A mesh networking hálózatok egyre népszerűbbek az otthoni felhasználóknál is. Ahogy a hálózatok már tovább haladtak a 2,4 GHz-es szabványon és az 5 GHz által biztosított kiváló sávszélességre támaszkodnak, az egyik hátránya ennek mégis az volt, hogy a hatótávolság csökkent. Annak érdekében, hogy a vezeték nélküli hálózatok továbbra is megbízhatóak legyenek a nagyobb lakásokban és házakban egyaránt, sokan választják a mesh networking eszközöket.

A Netgear Orbi az egyik legnépszerűbb mesh hálózati megoldás a piacon, de mint sok versenytárs  eszközét az otthoni felhasználók igényeire szabva ttervezték. A cégek általában olyan irodákkal rendelkeznek, melyek jóval nagyobbak, mint egy átlagos otthon. Ebben a helyzetben jóval fontosabb, hogy nagy teljesítményű, egyenletes hálózati lefedettséggel rendelkezzenek.

Az Orbi Pro kialakítása nagyon hasonló az Orbi rendszerhez képest. Mind a két rendszer ugyanazokra a belső hardverekre és kommunikáció protokollokra épít. Az egyetlen különbség a szoftverben van. Ez a router kifejezetten olyan kisvállalatoknak lett tervezve, akik nem rendelkeznek teljes munkaidős mérnökkel. Úgy tervezték, hogy bárki menedzselhesse, mindenfajta technológiai tudás nélkül. Ez a rendszer ugyanúgy működik, mint egy professzionális megoldás? Hogy bizonyítsuk, ezért adjuk neked ezt a demó eszközt.

Első ránézésre

A mesh hálózati hardver úgy működik, hogy a router által végrehajtott feladatot több különálló csomóponton osztja el. Ahelyett, hogy a központi router jelerősség csökkenésével számolnánk, számos ilyen eszközt helyezhetünk el az irodánk környezetében a teljes lefedettségért.

A tesztünkben az Orbi 2 eszközös rendszerét néztük meg, ami 465 m2-es területet képes lefedni. Megvásárolható a 3 darabos csomag is, mely több, mint 700 m2 lefedésére is elég. Ha ennél nagyobb lefedettségre van szüksége, még egy satelit egység vásárlásával, további 230 m2 térerőt nyerhetünk, a meglévő rendszerünkhöz csatlakoztatva.

Miközben a belsejük szinte megegyezik a hétköznapi felhasználására szánt hardverével, teljesen új, modern és professzionális kinézettel érkeznek. Az Orbi Pro akár 4 eszköz egyidejű kapcsolódását is lehetővé teszi, ami jelentősen javítja az eredeti teljesítményt. Emellett az Orbi számos nagyszerű szoftveres szolgáltatással is rendelkezik, melyek különösen hasznosak a vállalati környezetben. Ha szeretné megismerni, hogy miben különbözik a konzumer eszköztől, akkor kicsit mélyebbre kell ásnunk.

Dizájn

Az Orbi és a konzumer modell között az egyik legnyilvánvalóbb különbség a megjelenés. Az Orbi Pro nagyon elegáns és professzionális megjelenésű, sima, fehér színű, kék sapkákkal. Ez a design megteremti az egyensúlyt a “csúcstechnológia” megjelenése és a professzionális eszköz között. De a dizájn nem minden. Fontosak a funkciók is.

Az otthoni felhasználóknak nem kell aggódniuk a magas épületek miatt. A routert arra tervezték, hogy kifelé sugározza a jelet, ami azonban 4 emeletnyi szintkülönbség felett van, ott előjönnek a korlátai. Az Orbi Pro teljesen más. Ülhetünk a lakásban asztalnál, vagy tetőteraszon. Ha vízszintesen helyezzük el, úgy horizontálisan nagyobb és vertikálisan kisebb hatótávolságot kapunk. Kiváló választás lehet azon üzleti felhasználóknak, akik csak pár emeleten helyezkednek el. Ha azonban az iroda több emelettel rendelkezik, szerelhetjük a falra is. Ha állítva helyezzük el, a jel erősebb lesz vertikálisan, mint horizontálisa. Egy jó rendszer vertikális elhelyezéssel az iroda két szélső falán, jobb jelerősséget fog eredményezni a felsőbb és az alsóbb szinteken egyaránt.

Az router kiváló hűtőrendszerrel rendelkeznek, az alján szellőzőnyílással és egy kis csendes ventilátorral. Miközben a hangja nem túl nagy, ennek ellenére képes hatékonyan csökkenteni a hőmérsékletet magas kihasználtság esetén. Végezetül Ethernet portok is vannak a hátulján. Ezek a portok átjáróként működnek. Bármely WiFi nélküli eszközt, vagy olyat, ami régebbi szabvánnyal rendelkezik, ezeket a portok tudják használni vezetékes kapcsolattal.

Hálózati technológia

A piacon számos jelerősítő és továbbító van, amelyek első ránézésére hasonlóan működnek a mesh hálózati eszközökkel összehasonlítva, de a belső komponensek valójában nagyon különbözőek. A valódi mesh eszköz jellemzője, az úgynevezett gerinchálózat (backhaul csatorna). Ez azt jelenti, hogy van egy különálló vezeték nélküli kommunikációs módszer, amelyet kifejezetten a modulok közötti kommunikációra tartanak fenn. Miközben rendelkezik a 2,4 és 5 GHz-es frekvenciákkal, melyeket a felhasználók 802.11ac szabványnak látna, ezen felül van egy teljesen különálló csatorna. Ennek a rendszernek az az előnye, hogy a gerinchálózat által használt frekvencia általában mentes az interferenciától, így nincs olyan szűk keresztmetszet, amely akkor következik be, amikor a csatornák adatcserével vannak túlterheltek.

Azon rendszerek, melyek a felhasználó által használt csatornát használják, a gerinchálózati frekvenciáival szemben, ott mindössze csak a teljes sávszélesség felét érhetik el. Ha például AC4000-es routerrel rendelkezne, akkor fenn kell tartania 2000 Megabitet, hogy adatot továbbítson a csomóponttól a csomópontig, így csak 2000 Mbit áll rendelkezésre a valós adatkommunikáció számára.

Mivel ez a router egy 4×4 MIMO eszköz, úgy gondolhatja, hogy 2 csatornája van a kliens eszközöknek és 2 csatorna gerinc számára. De a valóságban ez egy 8×8-as router. Van két 2,4 GHz-es csatornája, két 5 GHz-es csatornája és négy darab 5 GHz-es csatornája a gerinchálózathoz. A valós specifikációval ellentétben, 4×4 MIMO eszközként kerül eladásra, mivel a felhasználó valójában csak ezekhez férhet hozzá.

Összességében ez a kialakítás lehetővé teszi ugyanazt a nagy teljesítményt, amelyet az egypontos routerek nyújtanak, miközben megőrzi a mesh rendszer előnyeit. Ez a rendszer nem egyedülálló a piacon, azonban a gerinchálózati technológia az, ami a különbséget jelenti. Az Orbi csak azt a sávszélességet hirdeti, amelyet ténylegesen is el lehet érni vele. Ha olyan routerrel találkozunk, mely hasonló specifikációkkal rendelkezik, azonban nem tartalmazza a backhaul csatornát, ott a valóságban csak a felel lesz az adatátviteli teljesítmény.

Szoftveres funkciók

Ezt a rendszert tervezték, hogy bárki be tudja állítani, függetlenül a technikai ismereteitől. Egyszerű webes felületen keresztül végezhetjük el a beállítás, amely lépésről lépésre végig vezeti az egész folyamaton. Titkosított és jelszóval védett magánhálózatot hoz létre. Számos a klienseknek szánt vendéghálózatot is beállíthatunk. Ezek a hálózatok nem igényelnek jelszót, de az Ön által beállított limitációk érvényesek rájuk. Ez a platform nem olyan fejlett, mint a drága vállalati routerek, viszont az az előnye, hogy bárki képes beállítani.

Egy másik fontos előnye az, hogy ezt a routert a meglévő router mellé is tudjuk telepíteni, ha szeretnénk. Az Orbi otthoni router célja, hogy leváltsa a meglévő hálózati platformot, de nem rendelkezik fejlett párhuzamos munkavégzéshez megfelelő technológiával. Az előnye annak, hogy mind a két rendszert használhatjuk egyszere, az az, hogy meglévő rendszerünk biztosan nem fog megszakadni. Számos kis- és középvállalkozás fizet szakembernek, hogy a vállalati hálózatot karbantartsák, így az Orbi rendszerrel egyszerűen bővíthető a már meglévő hálózat.

A webes felületen számos felhasználási szabályt állíthatunk be a belső és a nyilvános felhasználók számára. Korlátozni tudjuk a megtekinthető webhelyeket, a felhasználható sávszélességet, valamint a magánhálózat prioritásait úgy, hogy a vendég sávszélessége ne zavarja a belső rendszerek működését.

Az Orbi Pro egyik legfontosabb fejlesztése, hogy a szoftver számos kapcsolatot kezel. Akár 40 egyidejű felhasználó tud a saját tejes sávszélességével kommunikálni, ami majdnem duplája az otthoni Orbi által támogatott 20-nak. Vizsgálataink során több mint 40 felhasználó csatlakozott. Azonban, ha ezt a számot meghaladjuk, a terheléselosztás nem fog működni. Ha lassabb internetkapcsolattal rendelkezik, előfordulhat, hogy 41 felhasználó felett az újabb felhasználók kapcsolatingadozást tapasztalhatnak.

Hatótávolság és adatátviteli teljesítmény

Az Orbi azt szavatolja, hogy több mint 230 m2-t fedhet le egyetlen Orbi-val.  Ez azt jelenti, hogy a dupla csomag, szilárd, akár 470 négyzetméternyi teret képes lefedi. Vizsgálataink ezt pontosnak találták. Egy irodában mértük ezt, amely kb. 400 m2 és két emeleten helyezkedik el. Az épületen belül mindenütt stabil volt a kapcsolat, valamint még kültéren is fogható volt a jel.

Az egyetlen dolog, amire nagyon fontos figyelnünk, az az elhelyezés. Ha egy nagy emeletet szeretnénk vele lefedni, akkor vízszintesen, amennyiben pedig kisebb, de több emeletből álló irodát, akkor függőlegesen kell, hogy felszereljük. Mindaddig, amíg ezt helyesen csináljuk meg, a várt teljesítményt fogjuk kapni.

A sávszélesség tesztelésénél az egyik legfontosabb dolog, amit észrevettünk, hogy a sávszélesség konzisztens volt a tartománytól függetlenül. Mint bármelyik router esetében, amennyiben távolodunk a routertől, úgy a sebesség csökkeni fog. De ez közel sem volt olyan drasztikus, mint bármely más konkurens termék esetében.

A gerinchálózat elméleti maximális sávszélessége 1,7 Gb/s. Az 5 GHz-es csatornán 867 Mb/s, valamint 400 Mbps a 2,4 GHz-es csatornán. Vizsgálataink során azt tapasztaltuk, hogy a router közelében közel 517 Mb/s-ot, illetve 465 Mbps-t tudunk elérni a 185 m2-es területen bárhol. A legalacsonyabb sebesség197 Mbps volt, bár ez már a hivatalos hatótávolságon kívülre esett.

A valóságban azonban ezt a sebességet nem fogják megkapni a felhasználók. Az idő nagy részében a felhasználók ugyanazt a sávszélességet osztják meg. Szerencsére a vállalati kapcsolatok általában lassabbak. Tapasztalatink alapján ez az router elég erős ahhoz, hogy szinte bármilyen kis- és középvállalkozás számára megfelelő legyen.

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..