INTERJÚK PROGRAMAJÁNLÓ

A nő, akinek nem mondasz nemet, ha táncolna veled

Van egy varázslatos hölgy a Gozsduban, akivel ha még nem táncoltál, nem éltél! Nincs még egy partiarc a klub paradicsomban, aki olyan pezsgő élettel ajándékozna meg, mint ő, aki minden szombaton felbukkan, hogy elhozza a brazil lüktetést és a karneválok forgatagát. Így teszi színesebbé és forgatja fel a szó legszorosabb értelmében fenekestül az éjszakát. Most egy kicsit többet is megtudhattok a brazil kultúra szerelmeséről, a Pivo&Bar tündöklő csillagáról, Estrelinháról.

Mikor ragadott magával a brazil életérzés?
12 évesen ismerkedtem meg a capoeirával, egy barátnőm szerette volna kipróbálni ezt a brazil harcművészeti ágat, én pedig elkísértem egy bemutatóra itt Budapesten és azonnal beleszerettem ebbe a mozgásformába. Az évek alatt megismerkedtem brazil tanárokkal, akik tanítottak és biztattak ezáltal nagyon gyorsan életformává nőtte ki magát az, ami kezdetben csak sportnak tűnt. Hamar azon kaptam magam, hogy semmi másról nem tudok beszélni csak Brazíliáról és arról a boldogságról és örömről amit ez a kultúra hozott az életembe. A capoeira után sorban jött egymás után az autentikus brazil szamba és a portugál nyelv szeretete is. Olyannyira, hogy 2007 februárjában Rio de Janeiróba utaztam édesapámmal, hogy még jobban elmerülhessek a szenvedélyemben, később pedig az ELTE Portugál szakirányán diplomáztam. Azóta is tart ez a szerelem, továbbra is gyakorlom a capoeirát, szamba táncosként a Samba Fever Brazil Show-t vezetem és tartok workshopokat a környező országokban, mindeközben nappal portugál nyelvtanárként keresem a kenyerem itthon és minden percét élvezem.

Mi volt életed legszebb pillanata brazil táncosként?
Erre a kérdésre könnyű válaszolni. Azt hiszem minden európai szamba táncosnak ez lenne a legszebb pillanat: amikor először nyílt lehetőségem vonulni ott, ahol a riói szamba iskolák sorakoznak fel karnevál idején, a Sambodromoban, Rio de Janeiróban, a Karnevál fővárosában. Kevesen mondhatják el magukról, hogy ilyen korán teljesültek az álmai, szamba táncosként aligha kívánhatnék többet. Arról nem is beszélve, hogy a későbbiekben még két alkalommal nyílt lehetőségem különböző iskolákkal felvonulni ugyanitt, ráadásul nem egyedül, hanem olyan kollégáimmal és barátnőimmel akik a teljes karrieremet végig kísérték egészen a mai napig. Sosem felejtem el ezeket az utazásokat, Riót a brazilok ”Cidade Maravilhosa”-nak is szokták nevezni, ez azt jelenti : “Csodálatos Város”, nem véletlenül, felejthetetlen.

Estrelinha a karneválon

Honnan jön az Estrelinha név?
Estrelinha a művésznevem, azt jelenti portugálul “kis csillag”, capoeirán kaptam az első edzőmtől 13 évesen, azóta a legtöbben így ismernek. A capoeirások hagyományosan “becenevet” használnak egymás közt, amit egy jellemző tulajdonságukról kapnak, amolyan ragadvány név, ami azt a célt szolgálta, hogy a gyakorlók rejtve maradhassanak a nyilvánosság elől, hiszen a capoeira akkoriban tiltott volt. Mostanában is jól működik, bizonyos ismerőseim azzal védekeznek a névnapomon, hogy nem tudták, hogy ma van “Estri”napja. A viccet félre téve, a nevemet kislány koromban kaptam, akkoriban én voltam a legkisebb a csoportban és ettől igen népszerűvé váltam, sokat nevettem és nagyon közvetlen voltam, mindenki ismert, én lettem a csapat “kis csillaga”. A későbbiekben a nevem eredete velem együtt formálódott. Amikor elkezdtem komolyabban foglalkozni a brazil szambával és egyre több helyen léptünk fel egy brazil barátom azt mondta, most már nem kis csillag vagyok, hanem a csillag aki beragyogja az éjszakát, mindenki megcsodálhatja, de akármilyen közelinek tűnik is, senki nem érheti el. Végtére ez is egyfajta magyarázat, ami a Pivoban meg is állja a helyét. Persze mindez nagyon romantikusan hangzik, szeretem azt gondolni, hogy azért vagyok csillagocska, mert mindig mosolygok az emberekre.

Milyen érzés a Pivoban vadidegen emberekkel táncra kelni a gyönyörű ruhádban?
A Pivoban senki sem idegen számomra. Egy-egy estére mindannyian a “barátaimmá” válnak. Olyan ez kicsit, mint Brazíliában a Karnevál. Mindenki azért van ott hogy ünnepeljen valamit, hogy szórakozzon, táncoljon és együtt jól érezze magát. Ilyenkor nem vagyunk ismeretlenek. A gyönyörű flitteres-tolldíszes ruhám pedig hatalmas sikert arat minden szombat este a “Shake it Baby” party sorozaton. A férfiak és a nők is szívesen fotózkodnak velem, a lányok előszeretettel kérik el a fejdíszemet egy egy közös selfie kedvéért. Sokan ledöbbennek, amikor elárulom, ezeknek a ruháknak nagy részét saját kezűleg készítettem el. Mindegyiket imádom és büszkén viselem a fellépéseken, féltem is őket, volt rá példa, hogy valaki megpróbálta hazavinni a fejdíszemet, annyira tetszett neki. Szerencsére sikerült megtartanom.

Mit látsz az emberek arcán, amikor felpezsdíted az éjszakát belecsöppentve egy kis tengerentúli feelinget és élményt?
Először meglepődnek, sokszor nem tudják a helyhez tartozom vagy csak betévedtem-e egy elfajult este a Pivoba. Előfordult, hogy lányok tiszteletüket is kifejezték a bátorságom iránt, miszerint ilyen ruciban jövök le bulizni. A legtöbbször hallom, hogy kiabálnak amikor megérkezek, vártak, mivel sokan már ismernek és minden szombaton együtt bulizunk a Pivoban. Szeretik amit képviselek, és én is szeretem, amit csinálok. Éjféltől kettőig igazi dél-amerikai hangulat költözik a bárba, hajnalig táncolunk, amit nem csak nekem, hanem DJ Alannak is köszönhetünk és a kiváló személyzetnek, akik szintén végig velünk vannak ezekben a fergeteges szombat esti bulikban. A vendégek között találkoztam már brazilokkal is akik teljesen elvarázsolódtak attól,hogy Budapesten a Gozsdu Udvarban Riói Szamba táncosokkal találkozhattak.Én úgy gondolom mindenkinek jár egy csipetnyi Brazília és ha éppen nincsen kéznél egy repülő vagy óceánjáró a garázsban, érdemes benézni hozzánk egy kicsit.

Ha ti is belecsöppennétek szívesen a tengernyi tengerentúli élménybe és elkalandoznátok ebbe az élettel- és önfeledt táncolással teli világba, akkor látogassatok el a Gozsdu szívében állandóan lüktető Pivo&Barba! Azok pedig, akik nagyobb dózisban szeretnének kapni az élvezetből, ott a helyük a SZIGET-en is, ahol a fesztivál hevétől fűtve várja Estrelinha azokat, akik még többre vágynak és nem tudtak a következő szombati Shake it Baby-ig várni!

Hozzászólás írása