GASZTRO

A pármai világbajnokságon eldőlt: a világ TOP 50 pizzakészítője közt egy magyar – Szabi, a pék

Írta Fly Nagy

Teljes 3 napon keresztül rendezték meg Olaszországban, Pármában a világ legnagyobb pizzavilágbajnokságát, a Campionato Mondiale Della Pizza elnevezésű versenyt, amely már a 26. ilyen, évente megrendezett pizza-összemérettetés volt. 38 ország 730 indulója közül, ráadásul egyetlen magyarként Szabadfi Szabolcs, azaz Szabi, a pék a világ 50 legjobb pizzása közé jutott, a 48. helyen végzett. Mivel a világversenyen egyetlen magyarként indult, így lényegében ő lett a világ legjobb magyar pizzakészítője.

A pizzájához (pizza pala) a kedvenc alapanyagait vetette be: mangalica sonkával és spárgával bolondította meg versenyművét. A jelenlegi legnagyobb, leghíresebb olasz pizzakészítőt, Graziano Bertuzzót (Graziano Bertuzzo Scuola Italiana Pizzaioli – pizzaiskola) is elvarázsolta a magyar pizzás és remekműve.

Graziano Bertuzzo Szabival

A kőszegi származású pék, Szabadfi Szabolcs egyébként Szombathelyen tanult péknek, jelenleg pedig Budapest egyik kiemelkedő péksége, a Panificio il Basilico, azaz a Bazsalikom Pékség útjait egyengeti. Március végén pedig élete egyik legnagyobb elismerését kapta meg: ő lett Magyarország legjobb pékje – Best of Budapest&Hungary.

Ki is ez a pék?

Szabi, a pék – ahogyan a legtöbben ismerik – azt vallja, hogy a jó pék valójában művész, aki a kenyérsütéssel a szeretetet teszi láthatóvá. Szabi épp 26 éve próbálja megtalálni a legjobb kovászolt fehérkenyér receptjét. Alap életműködéséhez három dolog szükséges: liszt, kovász és kávé. Mindig lisztes a köténye. Aludni nem nagyon szokott. A folyamatosan pörgő, kreatív ötletember egy tündéri kisvárosból, Kőszegről származik, de igencsak világlátott: összesen 10 évet töltött külföldön  (Ausztriában, Máltán, Olaszországban és Svédországban), majd hazajött, és sokunk örömére három éve megnyitotta a Panificio il Basilico-t, azaz a Bazsalikom Pékséget, amely egyben bisztró is, egy mindig nyüzsgő, hangos tér, ahol az olasz és magyar gasztronómia a tetőfokára van járatva. S hogy mire a legbüszkébb? Három gyermekére, Winnie-re, az okos labradorjára és a pizzára, amit süt!

Mi is az a Panificio il Basilico – Bazsalikom Pékség?

A Panificio il Basilco, azaz a Bazsalikom Pékség története 2012-ben kezdődött, piccolo paninókkal, majd 2014 nyarán nyitott meg az első kis üzlet, a budapesti Városmajor utcában. Azóta már a Király utcában, a hold utcai Belvárosi Piacon, Szentendrén és különleges burgerekkel Újlipótvárosban (Holy Cow) is megtalálható a Bazsalikom család 1-1 „jóképű tagja”. A ma már családdá bővült gasztrokincs megálmodója és egyben „szerett gyermekeit nevelgető apa” Szabadfi Szabolcs, a.k.a. Szabi, a pék.

A Bazsalikom-gasztrocsalád legnagyobb tagja, a Király utcai egység egy különleges fúzió, egyben pékség, friss kenyerekkel és pékáruval; igazi olasz bisztró, fafüstöléses kemencében készült pizzával és a legfinomabb olasz paradicsomból készült pastákkal. Ezen fúzió egy-egy eleme, vagy elemek kombinálása jelenik meg a többi bazsalikomos helyen is. A felhasznált alapanyagokat illetően válogatósak a „Bazsalikom” mesterei, a legjobb hazai és olasz, leginkább kézműves családi kisvállalkozásoktól szerzik be az alapanyagokat. Buon Appetito!

Hozzászólás írása