GASZTRO MAGAZIN STREETFOOD

Sombrerot fel: ahol nem ciki az utcán enni

Illés
Írta Illés

Street Food Éjszakája – Az utolsó menü – 2017. november 17.

5. alkalommal megrendezésre kerül Street Food Éjszakája, utolsó lesz ebben a formában, de garantáltan az eddigi legnagyobb szabású. Ezúttal is kézműves sörökkel és üdítőkkel kiegészített menüvel, 20-50%-ig terjedő árkedvezményekkel, illetve most különleges összetevőket tartalmazó ételkülönlegességekkel várnak majd minden érdeklődőt a street food-osok saját üzlethelyiségükben, hogy utoljára egy közös nagy evésen vehessenek részt a látogatók a Street Food ünnepén!

Helyszín: Budapest több pontján, az akcióhoz csatlakozott street food bárokban
Időpont: 2017. november 17., 16:00-tól ameddig a csatlakozott helyek nyitva tartanak!
Esemény, további információ:  https://www.facebook.com/events/329548107454621/
Image may contain: text

A mexikói gasztronómiát se vádolhatjuk azzal, hogy egysíkú lenne: hatott rá az indián, az amerikai és az európai ízlésvilág is. Mexikóban a nap fénypontja az ebéd, ilyenkor esznek a legtöbbet. Vacsorára csak egy kis gyümölcsöt, tacot vagy tortillát fogyasztanak.

A kukorica, a paradicsom, az avokádó és a csilipaprika megkerülhetetlen tényezői a muchachók konyhájának. Legnépszerűbb italuk a tequila, de a mezcalt és a sört se szívesen mellőzik. Kedvelt húsuk a marha és a bárány, ám a tenger ajándékait is megbecsülik (homár, teknős, rák). A legtipikusabb mexikói szósz a mole, ezt sok ételben megtaláljuk.

Az utcai ételek jó minőségűek, olcsók és egyszerűek. Az árusok általában biciklis vagy fém mobil standokról árulják a finomságokat. Elsőre lehet, hogy gyanúsnak fognak tűnni, de ne aggódjunk, hiszen Mexikó kajaipara nagyjából ezekre épül. Érdemes megkeresni azokat a helyeket, ahol sok a helyi, hiszen ez mindig jót jelent, itt tényleg nem ciki az utcán enni. Íme hat darab mexikói street food:

 

1. Quesadilla

A Quesadillát nem kell bemutatni senkinek. Legegyszerűbb formájában egy kukoricából vagy lisztből készült tortillát összehajtanak, miután sajtot, csirkét, huitlacochét (golyvásüszög), vagy éppen flor de calabazát (cukkinivirág) tettek a közepébe. Arra figyeljünk, hogy Mexikóvárosban alapjáraton nem raknak bele sajtot, ezért erre külön meg kell kérnünk az utcai árust.

 

Képtalálat a következőre: „quesadillas”

Quesadilla (Forrás: http://www.taste.com.au)

 

2. Tamales

A Tamalesért se kell messzire mennünk, ha Mexikóban járunk. Ez is egy nagyon elterjedt étel az amigóknál, és rendkívül finom. A gőzölgő, vaskos kukoricatésztát kukoricacsuhéba vagy banánlevélbe tekerik bele és mindenfélével megpakolják (sajt, csirke, ananász, mole stb.). Tulajdonképpen az egész kontinensen közkedvelt ez a finomság, de a mexikói változat egyértelműen a legjobbak közé tartozik.

 

Képtalálat a következőre: „tamales mexico street”

Tamales (Forrás: https://farandwise.com)

 

3. Tacos

A Tacos is elég alapnak számít a mexikói ételek között. A zsíros, kukorica alapú tortillákat finom húsokkal és salsákkal rakják meg. Kérhetjük csípősebb változatban is, de ezzel azért legyünk óvatosak. Guacamoléval, hagymával és korianderrel is szokták fogyasztani. A Taco Dorado egy ropogósabb változat, melyet burgonyával töltenek meg.

 

Képtalálat a következőre: „tacos mexico”

Tacos (Forrás: https://www.tripadvisor.com)

 

4. Elotes vagy Esquites

Ez a két név lényegében ugyanazt a tradícionális mexikói ételt jelöli. Az elotes alatt kukoricát, az esquites alatt csemegekukoricát értenek. Az előbbit egészben egy pálcán szolgálják fel, mielőtt tejszínbe, majonézbe és chilibe mártanák. Ezt az ételt nem könnyű úgy elfogyasztani, hogy ne legyen minden maszatos. Az esquites úgy készül, hogy a szemeket leszedik a csőről, műanyag poharakba öntik, majd tejszínt, lime-ot vagy chilit öntenek rá. Az ideális rágcsálnivaló útravalónak.

 

Képtalálat a következőre: „esquites mexico”

Esquites (Forrás: http://www.seriouseats.com)

 

 

5. Dorilocos vagy Tostilocos

A Dorilocos vagy Tostilocos egy igazi mexikói finomság, melynek az alapja egy zacskó ropogtatnivaló (Tostitos vagy Doritos márkájú). Ezt különböző zöldségekkel és szószokkal pakolják meg. Általában paradicsomsalsát használnak hozzá, de olyan árusok is akadnak, akik jicamával, répával, sertéssel vagy éppen chilivel árnyalják tovább az összképet. Érdemes megkóstolni.

 

Képtalálat a következőre: „dorilocos mexico”

Dorilocos (Forrás: https://www.eater.com)

 

6. Chayote

Ez a fura zöldség a tökfélék családjába tartozik és egész Közép-Amerikában őshonos. Alakja a körtéére emlékeztet, de lágy íze és textúrája inkább a burgonyához teszi hasonlóvá. Általában ugyanazoknál az árusoknál kaphatjuk meg, melyek elotest és esquitest is kínálnak. Nagyon kellemes, érdemes kipróbálni majonézzel és tejszínnel is.

 

Képtalálat a következőre: „chayote mexico”

Chayote (Forrás: https://www.magnoliabox.com)

 

Zapata földje után a Dél-afrikai Köztársaság lesz a következő állomás. Kövessetek minket. És ne felejtsétek el: november 17-én vár titeket a Street Food Éjszakája!

 

Street Food Éjszakája – Az utolsó menü – 2017. november 17.

5. alkalommal megrendezésre kerül Street Food Éjszakája, utolsó lesz ebben a formában, de garantáltan az eddigi legnagyobb szabású. Ezúttal is kézműves sörökkel és üdítőkkel kiegészített menüvel, 20-50%-ig terjedő árkedvezményekkel, illetve most különleges összetevőket tartalmazó ételkülönlegességekkel várnak majd minden érdeklődőt a street food-osok saját üzlethelyiségükben, hogy utoljára egy közös nagy evésen vehessenek részt a látogatók a Street Food ünnepén!

Helyszín: Budapest több pontján, az akcióhoz csatlakozott street food bárokban
Időpont: 2017. november 17., 16:00-tól ameddig a csatlakozott helyek nyitva tartanak!
Esemény, további információ:  https://www.facebook.com/events/329548107454621/

Image may contain: text