Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionSPORT

Somfai Mátyás – „Aki már belekóstolt a földi pokolba, az visszavágyik oda…”

Somfai-Matyas-Sandlander

Somfai Mátyás quados egy igazi gladiátor. Ha éppen nem a sivatagban, vagy Dél-Amerikában a Dakar Rally-n húzza a gázt, akkor körbefutja a Balatont, Ironman és ultramaraton versenyeken feszegeti teljesítőképessége végső határait. Idén azonban meglehetősen nagy a csend honol a kiváló pilóta háza táján – többek között erről is beszélgettünk vele.

Mivel telik Somfai Mátyás idei szezonja?

Gyermekneveléssel, vagyis inkább úgy mondanám, próbálok felnőni a feladathoz. (nevet) Idén júliusban megszületett a kisfiunk, nagyon vártuk őt, éppen ezért úgy döntöttem, hogy a 2018-as szezont neki áldozom. Ugyanakkor nem titok, hogy tervezem a visszatérést a tereprali sportág vérkeringésébe!

Mi a helyzet a Dakarral? Ismét nekiugrasz majd valamikor, vagy letettél róla?

Aki egyszer eljut a földi pokolba, az mindig is visszavágyik majd oda. Ha képes volt teljesíteni, azért, ha nem sikerült, akkor meg azért. Olyan ez az egész, mint egy drog, az ember képtelen lejönni róla…

Most is napi szinten szóba kerül a Dakar Rally, és hogy válaszoljak is a kérdésedre: igen, mindenképp vissza akarok menni. Ez két dologtól is függ, az egyik a támogatói háttér, ami sosem egyszerű történet. A másik a jármű: quaddal teljesíteni egy Dakart alighanem a világ egyik legnehezebb dolga. Olyan specifikus felkészülést igényel ez a szerkezet, amiről nagyon meg kell gondolni, hogy vállalja-e az ember. Jelen pillanatban úgy gondolom, legszívesebben egy side by side volánja mögött térnék vissza a sivatagba…

A side by side buggy-k rövid idő alatt futótűzként terjedtek el, sokan ebben látják a hazai tereprali felemelkedésének zálogát is. Te próbáltál már ilyen gépet?

Igen, próbáltam, sőt versenyeztem is már a technikával, és nagyon meggyőző az élmény. Legutóbb a Garamvölgyi Zoltán (Magyar Motorsport Szövetség, tereprali szakágvezető, a szerk.) által szervezett tereprali iskola/teszten volt lehetőségem a volán mögé pattanni. Azt hiszem, egyáltalán nem túlzó, amit ezekkel a szekerekkel kapcsolatban mondanak. Mind a hazai, úgy nemzetközi téren is érzékelhető a dinamikus felfutásuk, köszönhetően annak, hogy tulajdonképp egy széria modellel mindenféle átalakítás nélkül rögtön rajthoz is lehet állni.

Tavaly navigátorként teljesítetted a nyirádi Raid of the Champions-t. Jövő hétvégén láthatunk a bajnokság zárófutamán a jobb egyben, vagy a volán mögött?

Ebben az évben versenykörülmények között nem láthattok, maximum a személyautó volánja mögött találkozhattok velem, első a gyerkőc! (nevet) De minden kedves résztvevőnek széles utat és jó versenyzést kívánok. Jó érzés látni azt, hogy megmozdult valami a hazai terepraliban, remélem, hogy sokáig megmarad a lendület!

 

Fotó: Somfai Mátyás

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..