GASZTRO SÖR

Sört sütivel, miazhogy!

Vannak az édesszájú, süteménykedvelő emberek, vannak olyanok, akik a sört. A kettő halmazában nyilván azok találhatóak, akik élvezettel fogyasztják a sütiket és a különféle söröket is, de azért valljuk be: ki látott már olyan embert, aki egy cukrászdában a Rákóczi túrós mellé kikért volna egy IPA-t? És akkor most ne menjünk bele abba az apró részletbe, hogy az ilyen helyeken mekkora sörkínálat van, de azt megállapíthatjuk, hogy nem egy klasszikus kulináris kombóról beszélünk. Nos, ezen próbál változtatni Magyarország egyik legjobb cukrásza, Sámson Zsófia és Magyarország egyik legjobb sörfőzdéje, a Szent András!

Elindult a Marosvári „Ogre” László sörszakértő által vezetett Ogre Bácsi és az ország top10 kézműves cukrászdájának egyik éllovasa, a Czakó Kerti sütikompozíciókat alkotó Gerlóczy Cukrászda BEER&Freakin’CAKE sorozata. Mostantól hat héten át a francia kézműves sütemények találkoznak a Szent András Sörfőzde prémium söreivel az Ogre bácsiban. A Sör-Süti menükombinációkat Bukovinszky László, a sörfőzde egyik tulajdonosa és Sámson Zsófia, a Gerlóczy mestercukrásza közösen álmodták meg. A 2018-ban negyedszázados jubileumát ünneplő Szent András Sörfőzdétől eddig sem állt távol a sörgasztronómiai kísérletezés. A főzde az elmúlt időszakban söreihez több budapesti és békés megyei étteremmel komplett menüsort készíttetett, sőt, a főzde egy saját Do It Yourself receptfüzetet is kiadott már, ezekben a sör maga volt az alapanyag.

A fontos tények mellett illene kicsit beszélni arról, hogy miért is jobb párosítás a sör és a sütemény, mint mondjuk ha a sört tejjel, esetleg dinnyével kísérnénk. Azon felül, hogy utóbbi kettő klasszikus lehet hogy finom, de mellékhatásoktól nem mentes, a sör és a süti tulajdonképpen passzol is egymáshoz, mivel mindkettő ízkombinációkkal játszik a nyelvünkön. A maláta édessége és a komló keserűsége balanszírozza valamelyik irányba a sör ízét – mostanában már a savanyú is nagy népszerűségnek örvend –, míg a sütik leginkább az édes-savanyú vonalon mozognak.

Nem mondjuk, hogy könnyű fába vágták fejszéjüket a hétrészes sorozat megálmodói, hiszen ha valaki emlékszik rá, volt egy Beer and Cake nevű egység valahol a Klauzál téren. És a hangsúly itt a múlt időn van. Mondjuk volt egy Sörsajt is, amely párosítás talán egy fokkal elfogadottabb és elterjedtebb, de annak a kocsmának a helyén nemrég nyitott meg a Tiltott Csíki Söröző. A sört sörrel párosítás valahogy jobban fekszik a magyaroknak, mondhatnánk, nem egyszerű a pionírok élete.

Kicsit azért kanyarodjunk vissza a két résztvevőre, merthogy azt is illene tisztázni, hogy itt ugye nem egy teszkós fánkot locsolunk nyakon alsópolcos tétellel: mint már említettük, Sámson Zsófia ugye egy elég menő helyen dolgozik, és csak minőségi alapanyagokat használ. Egy sütemény elkészítése sokszor napokat vesz igénybe, de egy jó sört sem lehet pár hét alatt olcsó alapanyagokból összepancsolni.

Sámson Zsófia és Bukovinszky László

Az első heti menü citrom tarte-ot tartalmaz, amely mellé a nemrég bemutatott New Age Hoplagert, a Muttit ajánlják, ezt július 24-ig lehet kóstolni – kedden van a turnusváltás. És hogy aki ezt lekésné, annak azért elárulhatjuk a további nyerőszámokat is:

  • Meggyes Pisztáciás torta & Meggyes Sör (Meggyes Lager)
  • Eszterházy szelet & Vári Nővérek ’18 (Summer Pale Ale)
  • Erdei gyümölcsös Panna Cotta & Málnás Búza (Szüretlen Málnás Búzasör)
  • Tonkababos csoki tartelette & Óarany (Vienna Lager)
  • Erdei gyümölcsös Panna Cotta & Arany Korsó 93’ (Tradicionális Lager)
  • Brownie aszalt gyümölcsökkel & Betyár Király (Gyümölcsös Stout)

Jó étvággyal fogyasztjuk!

Hozzászólás írása