GASZTRO STREETFOOD

Sós és édes csábítás az Aztecaban

Azteca burrito
Moho Jojo
Írta Moho Jojo

Budapesten a hamburgerezők mellet a másik nagy favoritok a Tex-Mex, vagyis amerikai-mexikói konyhával hódító éttermek. Ezek közül is az Azteca a zászlós hajó, ugyanis 2008-ban ők foglalkoztak először házhozszállítással ebben a stílusban. Nagyjából öt év kellett ahhoz, hogy a tex-mex berobbanjon a pesti köztudatba, és elinduljon hódító körútjára, ami szerencsére a mai napig tart, és egyre többen szeretik meg az igazi burritokkal, quesadillákkal, tacokkal vegyített konyhát.

quesadilla

Az Azteca az elejétől kezdve nagyon figyel a jó minőségű alapanyagokra, és az autentikus ízekre. A nyitás óta Gyulai János és Nagy János séfek állítják össze az étlapot, és folyamatosan szemmel tartják a nemzetközi trendeket, valamint maguk is a legjobb szakemberektől tanulták el a fortélyait az igazi tex-mex konyhának.

Azteca

Végül, a kiszállítás sikerességén felbuzdulva, 2013-ban nyílt meg az Azteca beülős étterme a Klauzál tér és Dob utca sarkán. A belső dizájn tökéletesen illik a mexikói feelinghez, mindenhol vibráló színek és vicces motívumok tarkítják a helyet, ahová este érdemes vagy asztalt foglalni, vagy időben érkezni, mert pillanatok alatt megtelik a belső két szintes helyiség.

IMG_9736

Az, hogy ilyen jól megy mind a kiszállítás, mind az étterem, nem a véletlen műve. Az Aztecaban nem csak a minőségre, hanem a mennyiségre is figyelnek, és ezt vehetitek laza figyelmeztetésnek is, mert a legkisebb burritojuk is akkora, hogy utána csak pihegni tud az ember.

burrito

A Street Food Éjszakájára egy különleges ajánlattal készülnek, ami Tazon de Navidad, vagyis Karácsonyi Tál névre hallgat és a következők lesznek rajta (már a felsorolástól is összefut a nyál a számban): Fűszeres csirkeszárny falatkák (6db) mézes-chilis öntettel, Pollo a la Naranja Quesadillas: Pácolt csirkemell, sajttal, kandírozott naranccsal, Castano de burrito: Mézes pulykamell csíkok aszalt fügével, gesztenyepürével, sajt, mexicoi rizzsel tortillába töltve, bundázott hagymakarika (10db). A sort végül Caramelo cheesecake (Karamellás sajttorta) zárja, amit szerintem a legtöbben majd elcsomagoltatnak, de lehet próbálkozni.

sok kaja

Ami a tálat illeti, egy igazi adventi összeállítással van dolgunk, telis-tele van édes-sós kombinációkkal, és karácsonyt idéző gyümölcsökkel, fűszerekkel. A csirkeszárnyak mellől nem hiányozhat a mézes-chilis öntet, mert attól lesz igazán pikáns. A szárnyak nagyon finoman vannak fűszerezve, a bőr ropogós, de a hús még szaftos. A quesadilla kandírozott naranccsal és csirkemellel nagyon ízletes, ez a két íz tökéletesen kiegészíti egymást, amit a sütéskor megolvadt sajt tesz teljessé. A burrito nagy meglepetés számomra, mert sejtésem sem volt, vajon hogy működnek együtt ezek az ízek. Azt meg kell mondjam, hogy sós párti vagyok, így nekem picit édes együtt a füge, a gesztenyepüré és a mézes pulykamell, de nem mindennapi ez az összeállítás, és nagyon megy az ünnepi hangulathoz. Annyi szent, hogy ezt mindenkinek ki kell próbálnia, aki szereti keverni az édest a sós ízekkel.

taco

Annyit még megsúgok, hogy érdemes még most ellátogatni az Aztecaba és megcsodálni az attraktív belsőt (no meg jól teletömni a pocakot), mert december végén új, letisztultabb belsőt kap ez a remek étterem. A tervekről csak ennyit árulhattam el, de biztos vagyok benne, hogy az új dizájn is remekül fog illeni a pörgős tex-mex vonalhoz.

Ha felkeltette az érdeklődéseteket a Tazon de Navidad tál, vagy más étvágygerjesztő ételeket is kipróbálnátok az Aztecaban, akkor induljatok, mert mindjárt kezdődik a Street Food Éjszakája! Faljátok fel Ti is a várost!

12362871_996333893738869_4024867855504630416_o