Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
KULTÚRA

A SZÍNHÁZ AZ ISKOLÁBA MEGY

Screen Shot 2019-02-21 at 14.21.01

” A Zichy Szín-Műhely házhoz viszi a kultúrát és összművészeti előadással teszi érthetőbbé Arany János balladáit”

Hamarosan megelevenedhet a ti iskolátokban is Ágnes asszony vagy a walesi bárdok gonosz királya. A Zichy Szín-Műhely előadásában érthetően feldolgozva, illusztrációkkal és zenével színesítve láthatnak és hallgathatnak Arany János balladákat a diákok. A 2017-es Arany emlékév óta ugyanis folyamatosan járja a társulat az országot és a határon túli  magyarlakta területeket a rendhagyó irodalomóra programmal.

“Nagy öröm volt számunkra, hogy a mai kor gyermekéhez is megtalálták az utat a 19. századi művek értelmezésében. Zichy Mihály festő, grafikus illusztrációi nagyszerűen szinesítették az előadást. Ünnep volt amikor nálunk járt a társulat, a magyar nyelv és a vers felemelő ünnepe- köszönet érte!”

Mgr. Nagy István igazgató (Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont, Szepsi, Szlovákia)

 Az “Arany balladák- másképp” korhű, reneszánsz élőzene, valamint Zichy Mihály rajzain és illusztrációin keresztül segíti a történetek megértését az ifjúságnak, valamint a felnőtt generációnak is maradandó színházi élményt nyújt.

Önálló alkotóműhelyként  a Zichy Szín-Műhely feladatának tekinti, hogy a jövő nemzedékét nyitottá tegye a művészetek felé. Az „Arany-balladák másképp – A színház az iskolákba megy” előadássorozat keretén belül, egyszerre színházat, festészetet, zenét és irodalmat visz országszerte az általános, valamint a középiskolákba. Az össszművészeti produkció olyan komplex előadást mutat be, amely minden korosztályt képes megszólítani. Arany János költői és műfordítói tevékenysége példaértékű, és műveltségünk egyik alappillére, kötelező tananyag az általános és a középiskolában is, ezért is tartjuk fontosnak, hogy a tanulók valóban átélhessék művészete erejét.

És, hogy mi a kapcsolat Zichy és Arany között?

Zichy Mihályt az Arany-balladák illusztrálása már az 1880-as évektől kezdve foglalkoztatta, később a költő fiától, Lászlótól megbízást is kapott ezeknek a műveknek a képi úton való megjelenítéséhez. Zichy számára a ballada-illusztrációk legnagyobb vonzereje abban rejlett, hogy ezúttal művészi elképzeléseit mindenfajta kompromisszum nélkül érvényesíthette. A költemények teljes szövegét is maga írja le, ami ezáltal lehetővé teszi, hogy az általa megálmodott kép, valamint a szöveg szerves egységet alkosson.

Arany és Zichy bizonyos tekintetben rokon lelkek. A költő korábban festőnek és szobrásznak készült, így ez a festői hajlam szinte minden művében meglátszik, ha valamit leírt, azt szinte már láttuk is vizuálisan magunk előtt, mert annyira részletesen volt kidolgozva minden sora, és a Zichy-műveknek is az egyik fő jellemvonása, a rajzok, a festmények, az illusztrációk krisztálytiszta, pontos kidolgozása.

A gyerekek manapság kevesebbet járnak színházba, mint régen. A “színház az iskolákba megy” programsorozaton keresztül megmaradhat az élő kapcsolat a oktatás és a színház között. Segíti a tanulást, ha a tanár a későbbiekben vissza tud utalni a közösen átélt művészeti alkotásra. Fontos, hogy a diákoknak változatos lehessen az irodalomóra. Motivációs szempontból is nagyon jó, ha a magyarórán elhangzottak mellett, összművészeti előadáson keresztül ismerkedhetnek meg a versekkel, ami más szempontból, emberi vagy érzelmi vonatkozásból közelíti meg az irodalmi alkotásokat.

A programra egyaránt várjuk az általános és középiskolák jelentkezését a következő email címre: info@zichyszinmuhely.hu

Munkatársunk felveszi önökkel a kapcsolatot és részletes tájékoztatást nyújt.

Az előadásban elhangzó balladák: Híd-avatás, Vörös rébék, V. László, Rozgonyiné, Tetemre hívás, Ágnes Asszony, Szondi két apródja, Mátyás anyja, Bor vitéz, Pázmán lovag és A walesi bárdok

 

Az előadás szereplői:

Bacsa Ildikó színművész

Koltai Vivien színművész

Kövesdi László színművész

Turek Miklós színművész

Szántó Katalin fuvolaművész

Ács Dominika  fuvolaművész

Az előadás 60 perc szünet nélkül.

 

zichyszinmuhely.hu

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..