FILM Kiemelt MAGAZIN

Vissza az időben, avagy retro sorozatajánló

Erka
Írta Erka

Ma el vagyunk kényeztetve, rengeteg csatorna kínál jobbnál jobb szórakozást. Csak egy kattintás és máris több évadnyi sorozatot nézhetünk a neten. A készítők fantáziája határtalan, mi nézők pedig rá-rá kattanunk egy-egy szériára.

Az Agymenőktől az Outlander-ig, az Oltári csajoktól a Korhatáros szerelemig.  Néha a leggagyibbbak elé is leülünk, és tátott szájjal nézzük. Mást nézünk ma, más az ingerküszöbünk, mint akár pár évvel ezelőtt. Ami mindig nagy sikert arat, az a családregény, a szerelem, és a krimi.

Így volt ez a televíziózás hőskorában is. Amikor még hétfőn adásszünet volt, és nem igazán ismertük a napi sorozat fogalmát.

Jött a Tenkes kapitánya, az Onedin család, és persze a nagy klasszikus a Dallas. Péntekenként mindenki a “Júingok” cselszövéseit nézte. Voltak, akik kihívást láttak benne, és ahányszor ittak az epizódban, annyiszor húzták meg a poharat a baráti társaságok is.

Rettentően sokat kellett várni a Kórház a város szélén sorozat csehszlovák idilljétől a Vészhelyzet évadjaira. Persze közben a németek megalkották a Klinikát, ami az előbb említett szocialista szériára volt a válasz.

Egy sorozat megfogja a nézőt. Nem volt ez máshogy régen sem, nincs ez máshogy ma sem. Réges-régen, Isaura felszabadítására gyűjtött a magyar lakosság nagy része, majd Esmeralda szemműtétjére. Ó boldog békeidők. Szinte csak a brazil szappanoperák jutottak el hozzánk. Ma meg a török Szulejmánnak szurkol a néző, hogy legyőzze a csatában a magyarokat.

A magyar sorozatok gyakran irodalmi műveket dolgoztak fel. Így lett népszerű Szabó Magda Abigélje, Csukás István Kemény kalap és krumpliorr-ja, de a Fekete város, Mikszáth Kálmántól.

Íme, pár ikonikus magyar sorozat, amit nosztalgiából érdemes újra megnézni.

Kezdjük Lindával. A babettán érkező, klumpát hordó, visító rendőrlánnyal, akinek szerelme taxis volt, apja színész, és naná, hogy mindig valami nagyon extrém nyomozásba kezdett. Miért érdemes megnézni? A nyolcvanas évek ruhái, autócsodák, a züllött nyugat eszméje mind-mind megjelenik.

Bár azt hisszük, hogy minden igazán nagy ötlet „nyugatról” jön, és a kilencvenes évek nyomozókutya őrületét nálunk „Rex” honosította meg. Volt nekünk egy Kántorunk. 1975-76-ban nyomozott a tv képernyőjén Kántor, és a gazdája Csupati őrmester. Ha igazán visszarepülnél az időben, szánj rá pár órát!

És persze jött az „Angyalbőrben”. Egy laktanya mindennapjai kötelező katonaság időszakából, amikor a hős szocialista magyar hadsereg meg akarta menteni a világot. Ja nem, csak élték az életüket. Usztics Mátyás legendásat alakított Karádi őrmester szerepében, és persze egy ország énekelte, hogy „angyalbőrben minden kicsit más”.

 

 

 

Hozzászólás írása