GASZTRO MAGAZIN

Wiener Szalon – a Flyerz, és majd ötezer ember kedvence!

Eve
Írta Eve

A Corvin-negyedben sétálgatva nem is gondolnád, milyen kincsekbe botolhatsz. És most nem a plázában lévő leárazásokra gondolok (bár bevallom, az is nagyon vonzó). Kicsit tovább kell gyalogolnod, el a szökőkút mellett, egészen az „Eissalonig”.

Belépsz és meglepődsz. Egészen biztos, mert a küszöbön átlépve már nem Magyarországon vagy, hanem Ausztriában – egy, a dizájntól a széklábakon át az utolsó fagylaltkehelyig tradicionális bécsi fagylaltozóban, ami igazából több annál. Pont annyival, ami a szívednek emlékezetessé, az útvonaladnak pedig részévé teszi ezt a helyet.

A belső enteriőr gyönyörű. Elegáns, a sárga és az ezüst finom árnyalataival teszi „fenségessé” a teret. Tisztaság van és csend-rend-fegyelem; amolyan „osztrákosan”, az üveggel elválasztott fagyilaborban és cukrászműhelyben is. Nicholas – a tulaj – menyasszonyával az oldalán igazgatja a Wiener Szalon háza táját szinte non-stop, négy éve. Vérében van a fagylalt- és tortakészítés – nem csoda, hisz fogadott apja Groissbőck Péter, aki határon túl nem keveset tett le a cukrászasztalra.

Nicholas filozófiája egyszerű. Nem akar feltűnősködni. Nem törekszik a minél kacifántosabb nevű és ízkombinációjú fagylaltra. Egyszerűen „csak” egy olyan eredeti, hagyományosan krémes és osztrák csokit és vaniliát szeretne kínálni, amit első kóstolás után minden nap enni akarsz majd. Persze a Wiener repertoárjában van egy-két bevált különlegesség a bázis ízeken kívül (például a Tokaji bor, vagy a Masala Chai Tea), de a húzóerő az az elv, miszerint ami régen jó volt, az most is az. És mivel Nicholas a receptúrákat kamaszkorától betéve ismeri, ezért biztosra megy. Mi biztosabb annál, hogy én magam nem szeretem a dió ízű fagylaltot, mégis csillogó szemekkel kanalaztam be azt is?!

Az alapanyagok nagy része Bécsből érkezik és Nicholas vigyázó szemei követik őket a kiteljesedésig. Azt hiszem, ebben áll a Wiener Szalon sikere. Amit hűen tükröz, hogy az augusztustól újra kapható, 16 szeletes sacher tortából napi szinten 6-7 darab fogy. Leteszteltem, tényleg jó – Borbás Marcsi is megnyalta utána mind a tíz ujját. A csokoládés piskóta szaftos, nincsen kiszáradva és nem fullaszt. A baracklekvár mézédes és selymesen egészíti ki a különböző textúrákat a pici, de annál laktatóbb szeletben, amelynek tetején fondant van. Kifejezetten jól esik a házi, NEM CUKROZOTT tejszínhab hozzá, na és a Maria Theresa nevű kávé, ami már-már olyan, mint egy long drink. A 90 % arabica-10 % robusta telt ízéhez illik a narancslikőr, az ember ezt kortyolgatva rögvest ráérősen dől hátra, mert ezt bizony kiélvezi. De nagyon.

Amiben még a Wiener igazán különleges sőt, egyedülálló, az a Wiener Gombóc. Ami nem meleg és nem túrógombóc. Hideg, krémes desszert két változatban: szilvalekvárral töltve-mákba forgatva, illetve baracklekvárral töltve-darált törökmogyoróba hempergetve. Ezt az országban csak itt kapod, és ha egyszer eljutsz a gombóc közepéig, akkor neked véged. Ezzel talán mindent elmondtam. 🙂

Talán csak még annyit nem, hogy a Wienerben a klasszikus almafröccs mellett van narancsfröccs is, a csokis és lekváros bécsi fánk nem tocsog pálmazsírban, tudsz reggelizni is, és a legfontosabb: itt megtanítanak fagylaltkelyhet enni. Üveg kehelyből, ülve, kanállal, hosszan kiélvezve az ízeket.

Miközben azt tervezgeted, hogy a hétvégén már itt akarod tartani az esedékes bűnözős-csajos szeánszot a lányokkal. Mert ezt nekik is feltétlen látniuk kell!

Cím: Corvin sétány 2/B., Budapest, VIII. kerület
Nyitva tartás: Hétfő-Szombat 8:00-20:00, Vasárnap 9:00-20:00
Facebook
WEB

Cikkünket megtalálod a Flyerz Magazin 2018 augusztus/szeptemberi számában is!

Hozzászólás írása