GASZTRO

10 étrend, amivel tehetünk a bolygónkért – a vegetarianizmus irányzatai

268090.1200x630

Kevesebb húsfogyasztással, – vagy annak kiiktatásával – rengeteget tehetünk a környezetért, ráadásul a szervezetünk is köszönetet fog mondani érte.

Manapság már mást jelent a húsevés, mint régen. Az ipari gyártás mértékei miatt minőségbeli kérdések vetődhetnek fel bennünk, valamint sok esetben az állattartás és a hús elkészítési módja is hagyhat sajnos kivetnivalót maga után. Ezeket átgondolva persze nem kell rögtön a húsmentes életmód felé fordulni, de érdemes tudatosan megválasztani annak forrását, illetve egy egészségesebb módon való elkészítési formának a megtalálását is célba kell venni.

hal,tenger gyümölcse,piac,vega,táplálkozás,étrend

forrás: unsplash.com
Tipp: Figyeljünk a mértéktartásra, hiszen az édesvízi és tengeri halakban is rengeteg szennyező anyag található, mint például a higany.

Természetesen mindenkinél egyéni a döntés, de ha te is tennél egy lépést a fenntartható életmódért több lehetőség közül is választhatsz.

1. Semi-vegetáriánus – Itt az étrend alapját a növényi eredetű élelmiszerek adják, de kis mennyiségben előfordul tejtermék, tojás, hal és baromfihús. Nagyon ritka esetekben pedig négylábú állatok húsát is fogyasztják.

2. Flexitariánus – Ez az előző egyik változata is lehet, másnéven félvegetáriánus. Szándékosan esznek kevesebb húst, próbálják követni a vegetarianizmust. De ha úgy adódik, rugalmasan alkalmazkodnak és más is bekerülhet étrendjükbe. Ezek legfőképpen fehér húsok.

3. Pollotariánus – Neve a spanyol “pollo” szóból ered, ami nem mást, mint csirkét jelent. Nem véletlen, hiszen ez az irányzat a húsfélék közül kizárólag a szárnyasok fogyasztását engedélyezi.

4. Pescatriánus – Vitát képez, hogy ők a félvegetáriánusok vagy vegetáriánusok, de az biztos, hogy a növényi étrend mellett kizárólag halat és tengeri ételeket visznek csak be a szervezetükbe.

4. Pescatriánus – Vitát képez, hogy ők a félvegetáriánusok vagy vegetáriánusok, de az biztos, hogy a növényi étrend mellett kizárólag halat és tengeri ételeket visznek csak be a szervezetükbe.

burger,vegán,táplálkozás,étrend

forrás: unsplash.com
Tipp: Érdemes arra is figyelni, hogy honnan szerezzük be a zöldséget, gyümölcsöt. Részesítsük előnyben a hazai termelőket, a piacozás is jó móka is lehet.

5. Ovo-lakto vegetáriánus – Ők nem esznek húst és halat sem. Azonban az állati eredetű tejtermék és a tojás részét képezi étrendjüknek.

6. Lakto-vegetáriánus – A tejtermékeket nem száműzték életükből, ellenben a húsok és a halak náluk kimaradnak.

7. Ovo-vegetáriánus – A tojásra igent mondanak, viszont a növényi alapanyagok mellett semmi más nem fér bele a sorba.

8. Vegán – Nem használnak állati forrásból származó, vagy állati eredetű termék feldolgozásából eredő alapanyagot. A húsok, halak, tejtermékek, tojás mellett a mézet és a zselatint is hanyagolják. Ennek az életmódnak része kerülni az állati „közreműködéssel” készült a szépségápolási és a háztartási cikkeket vagy ruhákat.

9 Nyersvegán – Ez már egy kicsit radikálisabb, mint a vegánoké. Itt a növényi alapanyagokat kizárólag nyersen lehet fogyasztani. Nem engedélyezett a fagyasztás, viszont az áztatás, a szárítás és az enyhe (45°C alatti) hőkezelés bevethető.

10. Fruitizmus – Lehet még tovább is szűkíteni a kört. Ebben a nyers zöldségek, gyümölcsök és magvak szerepelnek, de a gabonafélék már kerülendőek. Itt találkozhatunk extrém esetekkel, mint amikor egy személy napi 30 banán fogyasztásával fedezi a napi energia-igényét.

Forrás: https://www.joy.hu/

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .