FLYERZ REVIEW

10 GYÖNYÖRŰ HELY, AMIT AZ UNOKÁINK TALÁN MÁR NEM LÁTHATNAK

Screen Shot 2019-10-09 at 10.06.39

El sem tudjuk képzelni kedves bolygónkat a kínai nagy fal, a Machu Piccu vagy éppen az Északi-sark nélkül. Pedig barátkoznunk kell a gondolattal. Bolygónk legszebb és legértékesebb helyei veszélyben vannak.

Mindannyian szívesen fedezünk fel új országokat és tájakat, a bakancslistánkon pedig biztosan szerepel néhány a világ legnépszerűbb látványosságai közül. Ki ne szeretné látni a gízai piramisokat például? De gondoltál-e már arra, amikor a nyaralásod alatt ellátogattál egy népszerű turistalátványossághoz, hogy nem lesz ott örökké, sőt talán éppen te okozod a pusztulását? Jöjjön 10 olyan helyszín, amit az unokáid talán már nem láthatnak.

Holt-tenger 

A világ legalacsonyabb pontján található Holt-tenger magas sókoncentrátumának és a sivatagi kilátásnak köszönhetően a turisták népszerű célpontja. Azonban korántsem biztos, hogy még sokáig élvezhetjük, a tó ugyanis az éghajlatváltozás és a Jordán folyó vizének (ami a forrását jelenti) mezőgazdasági és háztartási felhasználása miatt egyre apad.

Image #0Fotó: 1001slide / Getty Images Hungary

Petra 

A sziklából kifaragott épületeiről híres romvárost, azaz a Rózsavörös várost az erózió és a sós víz okozta károk veszélyeztetik.

Fotó: mantaphoto / Getty Images Hungary

Kínai nagy fal A keletről nyugat felé kígyózó falat a kínaiak az időszámításunk előtti 3. században kezdték építeni, hogy megvédjék az országot ellenségeik támadásától, ma pedig az egyik leglátogatottabb turisztikai célpont. Ugyan komoly energiát fektetnek abba, hogy a megrongálódott részeket helyreállítsák, az erózió és a helyiek, akik feketén árulják a belőle származó téglákat, komoly fenyegetést jelentenek rá.

Fotó: loonger / Getty Images Hungary

Grand Canyon Amerika egyik leglátogatottabb természeti csodáját a bányászat és az idegenforgalom fenyegeti. A National Historical Preservation 2015-ben felvette az Egyesült Államok 11 legveszélyeztetettebb történelmi helyszíne közé.

Fotó: ansonmiao / Getty Images Hungary

Nagy-korallzátony A világ legnagyobb korallzátonya több ezer fajnak ad otthont, az éghajlatváltozás, a túlhalászat és a hajóforgalom miatt viszont egyre csak pusztul.

Fotó: Aaron Bull / Getty Images Hungary

Gízai piramisok A gízai piramisokhoz évente több millióan zarándokolnak el, azonban az erózió miatt ezek a csodálatos ókori építmények is veszélyben vannak.

Fotó: ugurhan / Getty Images Hungary

Velence A legromantikusabb olaszországi város ikonikus csatornáinak nagy részét még a 14-15. században építették. Gondolával bejárni Velencét minden romantikus lélek bakancslistás álma. A tengerszint emelkedése miatt viszont évente átlagosan százszor kell áradással szembenézniük a helyieknek, és fennáll a veszélye, hogy a következő században a város teljesen a víz alá süllyed.

Fotó: Deejpilot / Getty Images Hungary

Machu Picchu Elzarándokolni az Andokban megbújó Machu Picchuhoz, az inkák elveszett városához minden túrázó vágya. Mégis a turisták azok, akik majd a vesztét okozzák.

Fotó: tbradford / Getty Images Hungary

Stonehenge A több mint 4000 éve álló kőépítmény mindeddig ellenállt az idő vasfogának, most azonban egy, a környék forgalmának csökkentését kitűző alagútprojekt sodorta veszélybe a kövek stabilitását.

Fotó: jessicaphoto / Getty Images Hungary

Északi-sark Az egyik legnagyobb probléma, ami bolygónkat veszélyezteti, a klímaváltozás hatására olvadó sarkvidéki jégsapkák. Eltűnésükkel nem csak a jegesmedvék pusztulnak ki: a tengerszint emelkedése és a nagy tengeráramlások leállása visszafordíthatatlan következményekhez vezet.

Fotó: SeppFriedhuber / Getty Images Hungary

Forrás: https://divany.hu/

 

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .