GASZTRO

10+1 élelmiszer, amit tilos a fagyasztóba tenni – Sokan viszont nem tudják

275512-fagyaszto.1200x630

Van, amit gond nélkül lefagyaszthatsz; de ezek nem tartoznak közéjük!

fagyasztó az egyik leghasznosabb eszköz a konyhában, pláne most, amikor a koronavírus idején mindenki igyekszik minél ritkábban boltba járni. Ennek köszönhetően hosszú távra bevásárolhatunk, és rengeteg időt spórolhatunk magunknak. Ha te is gyakran teszel el ételt (főtt vagy nyers formában) a fagyasztóba, érdemes tudnod, hogy mi meddig áll el ilyen körülmények között.

Azonban nem szabad abba a tévhitbe ringatni magunkat, hogy lényegében bármit lefagyaszthatunk, és ezzel meghosszabbíthatjuk a szavatossági idejüket. Szakértők óva intenek mindenkit ettől, ugyanis van pár dolog, amit sosem lenne szabad betenni a fagyasztóba.

Tojás

A jeges hideg hatására a tojásokban különböző folyamatok kezdődnek meg, amelyek során kitágul a belsejük. Ezáltal megrepednek, és totál káoszt csinálnak a fagyasztódban, arról nem is beszélve, hogy a kifolyt tojás lehetőséget ad a baktériumok elszaporodásának, ami az itt lévő többi ételre is veszélyes lehet!

Sajt

A sajtot nem érdemes a fagyasztóba tenni, a nagyon hideg közeget követően ugyanis teljesen más állagúvá válik. Pláne igaz ez az olyan puhább változatokra, mint a ricotta vagy a krémsajt. Még a parmezánnal vagy a cheddarral valamilyen szinten működőképes lehet a fagyasztás, de mindenki azt javasolja, hogy nem érdemes kísérletezni, és inkább a hűtőbe tedd őket!

Szénsavas italok

Óvatosnak kell lenni a szénsavas italokkal, ezek ugyanis a nagyon hideg fagyasztóban akár szét is robbanhatnak!

Tej

Miután lefagyasztod a tejet, majd felolvasztod, végeredményként egy darabos keveréket fogsz kapni, amit biztosan nem lesz kedved meginni. Maximum főzéshez tudod használni, de ebben az esetben egy napig a hűtőben kell tárolni, hogy teljesen kiolvadhasson. Ez a mandulatejre is igaz!

Rizs

A rizs elég kényes a tárolási körülményekre, és akár egészségügyi gondokat is okozhat, ha nem figyelsz erre oda. Úgyhogy a fagyasztást inkább felejtsd el!

Ketchup, majonéz

Sajnos a ketchup szavatossági idejét sem lehet kitolni azzal, hogy a fagyasztóba teszed. A benne lévő összetevők ugyanis szétválnak egymástól, és egy félig vizes, félig darabos állagú szószt kapsz. Ugyanez történik majd a majonézzel is, így azzal sem érdemes kísérletezni.

Kiolvasztott hús

Kivetted a fagyasztóból a húst, megvártad, míg kiolvad, majd utána mégis visszatennéd? Ez nagyon veszélyes egészségügyi szempontból, ugyanis a kiolvadás idején a baktériumok elkezdenek elszaporodni a felületén, és ha ismét beteszed a fagyasztóba, majd később kiveszed megfőzni, akár komoly bajod is lehet! Ugyanez a nyers halak esetében is igaz.

Joghurt

A joghurtot (ahogy minden olyan tejterméket, mint a tejföl, tejszín, puding) nem szabad fagyasztóba tenni! A kiolvasztás után ugyanis ez is darabossá válik, ami messze nem kívánatos tulajdonság egy joghurt esetében.

Friss fűszernövények

Petrezselyem, bazsalikom, és minden, ami ebbe a kategóriába illik: ezeket szintén nem érdemes lefagyasztani! A kiolvasztás folyamatában ugyanis megbarnult, teljesen átázott növényeket fogsz kapni, amit biztosan nem használsz fel a főzéshez.

+1. Konzerv ételek

Bár ez talán magától értetődő, hiszen a konzervek amúgy is nagyon hosszú élettartammal bírnak, azért mégis fontos megemlíteni, hogy ezeket egyenesen tilos a fagyasztóba tenni! Amikor ugyanis a bennük lévő nedvesség megfagy, szó szerint felrobbannak, amit egy hosszú takarítás követhet majd.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .