Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz Selection

#10yearschallenge – FankaDeli: A zenei világot leszórták napalmmal

Screen Shot 2019-07-05 at 9.15.01

Előző számunkban indítottuk útjára a “Régen minden jobb volt” sorozatunkat, amelynek fő célja, hogy zenei műfajonként visszanézzünk az elmúlt tizenpár év változásaira. Először a rock és alternatív műfajjal jöttünk, most pedig a hiphop rajongók örülhetnek. Felkészülnek az elektronikus zene őrültjei.

Az első részt azzal kezdtük, hogy erősen nosztalgiázós rész lesz, ez bőven igaz a mostanira is. No nem azért, mert nélkülem nem nyitottak ki a legdurvább undergroud helyek, hanem azért, mert mostani beszélgető parteremhez, FankaDelihez is fűz néhány közös emlék. Annak idején egy lakásban éltünk, emlékszem, mikor a másik szobából kiabált át, hogy ez az ütem szerintem így rendben van-e, vagy mit szólok ehhez vagy ahhoz a dallamhoz. Nálam meg akkoriban, inkább a Pokolgép üvöltött, szóval nem hiszem, hogy érdemileg hozzá tudtam járulni a munkásságához. Mondjuk, voltak ennél szürreálisabb estéink is Kecskeméten. Sosem felejtem el, amikor a Wantedban a Hooligans “Tartson örökké” című dalára dobáltuk le magunkról a ruháinkat az egyik asztal tetején állva, de ebbe nem is mennék bele jobban. Mázli, hogy akkor még a kanyarban sem voltak közösségi oldalak. De nyugi most nem erről lesz szó.

Flyerz: Régen minden jobb volt? 

FankaDeli: Igen, a klubélet ugyanis mára gyakorlatilag felszámolódott. Mondjuk úgy, hogy felváltották a fesztiválok, bár ez a „felváltás” a lehető legkeserűbb jelenség, amit valaha láttam a zenei életben. Mikor én kamasz voltam, Kecskeméten hat élőzenekarokat felléptetni képes klub volt, most, 2019-ben, mikor anyagi szinten még a kerítés is kolbászból van, egy sincs. Ez számomra egészen drámai, de másoknak fel sem tűnik. A zenei világot leszórták napalmmal, és csak a nyári néhány hónapra koncentrálódik, ezekre a bizonyos „nagy bulikra” – és ott pedig a zene jóformán senkit nem érdekel. A klubokat felszámolták, a társadalom pedig atomizálódik, és néhány fesztivállátogató napot leszámítva, egy komplett fiatalság (és a középkorúak szintén) otthon ül.

Flyerz: Emlékszel legendás bulikra azokból az időkből?

FankaDeli: Azokban az időkben csak legendás bulik voltak, csak hát ezek rövid életű legendák voltak. A következő buliig tartottak, és ez így volt jó. Manapság nagyon kultikus hellyé kezd válni az Aréna például. Minden nagymenő zenekar ott tart koncertet. Pedig egy huncut száraz kutyaszart nem ér az egész. Több koncerten is voltam ott. Élvezhetetlen az egész, bárhol és bárhogyan vagy.

Flyerz: Valóban furán éreztem én is magam a Rammstein vagy a Tankcsapda koncerten a bársonyszékek között.

FankaDeli: Egész egyszerűen az ilyen helyek nem erre valók. Egy nagy koncert, ilyen méretekben zenei mivoltát tekintve nem lehet jó. Én jártam például AC/DC koncerten Los Angelesben a Dodgers stadionban pár éve. Hatvanezer ember volt kint, de nem volt jó. Nem a zenéért megy egy ilyen helyre az ember. A klubokban és a régi bulikban volt zenei érték is, ezért duplán, sőt triplán többet kapott az ember, mert közösségi élet is volt. Ismerkedtél, annak volt egy táptalaj jellege, és egy idő után élő szövet kezdett kialakulni benne és körülötte. 

Flyerz: Azért vidéken akadnak még olyan helyek, amelyek emlékeztetnek a régmúltra…

FankaDeli: Való igaz, hogy Debrecenben meg Szegeden van még „klub”. De ezek már csak nevükben olyanok, mint amiről egy tíz-húsz évvel ezelőtti viszonylatban beszélhetünk, és ezzel nem őket szeretném bántani. Nyilván ők is ugyanabban a hajóban eveznek, mint bárki más. Valamelyik nap az egyik ilyen klubban kértem két korsó meggysört… Kétezer-ötszázat fizettem. Na, ilyenek a mai klubbok. Értse jól az olvasó, nem a sóherségem a lényeg, hanem az, hogy teljesen és alapjaiban vannak kizárva azok a fiatalok, akiknek, mondjuk úgy, ott lenne a helyük.

Flyerz: Van olyan hely, amelyik bezárt, de örülnél, ha újra kinyitna?

FankaDeli: Teljesen felesleges lenne. Panganának… Most meg kell várni, míg lecseng az a helyzet, ami most van, hogy az ember egy picit felébredjenek ebből a végtelenül elfuserált helyzetből. És ha majd kevés lesz nekik a soundos szelfi, és lesz arra igényük, hogy év közben se csak elpazarolják a hétvégéiket, hanem legyen ismét valami életszerűség az életükben – mármint a zenei téren – akkor majd a körforgás teszi a dolgot és a jelenlegi hanyatlás után újra egy aranykor jön majd el. 

Flyerz: Eddig nem ezt a pozitív oldaladat mutattad. Jön a de…?

FankaDeli: Igen, mert ebből a virtuális világból nemhogy nem óhajtunk még kikeveredni, hanem egyre beljebb és beljebb megyünk belé… Szóval ez még sok idő lesz, de bízom benne, hogy eljön.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..